Rabarber och jordgubbar, finns det något somrigare? Och med en god topping och en syrlig fräschör.
Nej, det här är nog midsommartårtan nummer ett. Prova!
Vill du bjuda dina gäster på en riktigt fräsch sommartårta har du receptet här. Ingen gluten, ingen laktos, inget raffinerat socker. Bara fräscha icke bearbetade ingredienser och naturlig sötma.
► Läs också: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar
Det här receptet kommer från Erika Frosts väldigt aptitliga bok ”Rå matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott”.
Kuriosa: Författaren Erika Frost ligger även bakom restaurangen Open New Doors, i Bottnaryd och Göteborg.
Fakta
Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott” (Norstedts förlag).
Portioner: 16
Ingredienser
Botten
2 dl torra dadlar, urkärnade – receptmakaren använder sig gärna av sorten Deglet Nour
2 dl hasselnötter
1 tsk stötta kardemummakärnor – kan uteslutas men är fantastiskt gott
vaniljpulver
1 nypa salt
Fyllning
8 dl cashewnötter, blötlagda i 4–5 timmar
1 dl kokosolja
3 dl finhackad rabarber
1 dl tinade jordgubbar
1 1/2 dl agavesirap
1 nypa vaniljpulver ev 1/2 dl vatten
► Läs också: 6 hälsoskäl att jordgubbsfrossa
Topping
1 dl kokosolja
2 dl tinade jordgubbar
1 dl agavesirap
2 dl finhackad rabarber
ev 1 dl grovhackade hasselnötter för extra crunch
Till garnering
färska jordgubbar
smultron
ätbara blommor
► Läs också: 7 sorters ätbara blommor
Gör så här
Börja med att klä bottenskivan av en springform med plastfolie och sätt sedan fast den upp och ner. Detta för att underlätta när kakan ska serveras samt att bottnen blir snyggare.
Botten
Mixa dadlar, nötter, kardemumma, vanilj och salt tills du har ett kladdigt hack, inte en slät deg.
Tryck ut i bottnen på formen och ställ i frysen.
Fyllning
Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Smält oljan över ett vattenbad. Mixa nötter, olja, rabarber, jordgubbar, sirap och vanilj. Mixa tills blandningen är helt slät och tillsätt eventuellt lite vatten om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara som en kladdkakesmet – inte rinnig men inte heller helt fast. Häll fyllningen i formen och låt stå i frysen medan du gör toppingen.
Topping
Smält oljan över ett vattenbad och se till att samtliga ingredienser håller ungefär samma temperatur. Mixa olja, jordgubbar och sirap till en smet och rör sedan i rabarbern. Häll blandningen över fyllningen och toppa eventuellt med nötterna. Låt stå i frys minst åtta timmar.
Låt tårtan tina 20–30 minuter före servering och garnera med jordgubbar, smultron och blommor.
► Läs också: Bästa efterrätterna i midsommar – för dig som vill leva nyttigt
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!