Hört ordet enzymer någon gång? Ja, säkert. Vet du vad det är? Nej, säkert inte helt, eller hur?
Här får du en liten snabbkurs i enzymer.
Enzymer är proteiner som används vid varje funktion och kemisk process i vår kropp – till dessa hör bland annat att spjälka mat, konvertera omega-3 och reparera DNA. Enzymer är, kortfattat, en förutsättning för liv.
► Läs också: Lilla guiden till enzymer
Kan hjälpa många
Och det tar absolut inte slut där. Brist på enzymer kan ge nedsatt matsmältning med gaser, svullen mage, trötthet efter måltid, diarré, förstoppning och dåligt näringsupptag som följd. Många som har problem av sådant slag kan få hjälp av tillskott med enzymer.
Enzymer för känsliga magar
Det finns flera enzymtillskott på marknaden men en bland de mest populära är Cellenzym som är helt växtbaserat och som spjälkar proteiner, kolhydrater, fetter, fibrer och sockerarter när det tas i samband med måltid. Det är inte bara vegetabiliskt utan dessutom helt rent utan stimulantier och tåls därför även av de känsligaste magarna.
► Läs också: Så fick skådisen Birgitta Andersson bättre matsmältning
Behovet ökar med åldern – eftersom produktionen minskar
Enzymerna är aktiva i tarmen och klarar en tuff miljö där många andra enzymer är inaktiva. Det kan avhjälpa till exempel problem som svullen mage, gaser och trötthet efter måltid.
Forskning visar att förmågan att producera enzymer minskar drastiskt med stigande ålder samtidigt som många kroniska hälsoproblem ökar. Ofullständig nedbrytning av proteiner kan också vara en bidragande orsak till intoleranser, allergiska reaktioner, infektioner och inflammationer i kroppen. Vid allergi, infektion eller inflammation kan enzymer som spjälkar protein (proteolytiska enzymer) tas mellan måltiderna för att ett bättre hälsotillstånd ska uppstå.
► Läs också: Blogginlägget: Därför behöver din kropp livsviktiga enzymer
Av Johanna Gustafsson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Olika slags enzymer
• Amylas spjälkar kolhydrater, alltså stärkelse och glykogen. Att vi har en väl fungerande kolhydratnedbrytning påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt. Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan.
• Proteas är ett växtenzym som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar.
• Lipas krävs vid nedbrytandet av fett och stödjer gallan. Det utsöndras framförallt från bukspottkörteln och frisätts i tolvfingertarmen.
• Cellulas främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt. Brist på cellulas leder till sämre näringsupptag.
• Laktas bryter ner laktos i tunntarmen. Majoriteten av jordens befolkning är laktosintoleranta vilket beror på brist av enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. När man har brist på laktas bryts laktosen istället ner av tarmbakterier. Det leder till buksmärtor, gasbildning och diarré.
• Fytas bryter ner syror som finns i säd, nötter, frön, grönsaker och frukt.