Nu har EU tagit fram nya regler som ska bidra till att minska halterna av akrylamid i mat. Den nya förordningen som börjar gälla i januari 2018 är framtagen i samarbete med livsmedelsbranschen.
Förordningen är inriktad på att ta fram nya tillagningsprocesser och inte på att avlägsna produkter från marknaden, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
– De nya reglerna skyddar konsumenten och förenklar för företagen i arbetet med att hålla nere halten av akrylamid i mat, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
LÄS OCKSÅ: Cancerlarmen – så gick det sedan
Åtgärdsnivåer införs
När de nya reglerna börjar gälla måste livsmedelsföretagen vidta åtgärder för att minska mängden akrylamid. Åtgärder som står i proportion till företagens storlek och typ. Något som kallas åtgärdsnivåer införs vilken indikerar när mängden akrylamid i livsmedlet är så hög att företaget måste göra något åt den.
Alla måste bidra
Men även livsmedelsföretag som kan visa att deras livsmedel är under åtgärdsnivåerna måste jobba med förebyggande åtgärder samt provtagning och analys. Tanken är att företagen ska få ner halterna av akrylamid ytterligare och att man därefter ska kunna reglera ned åtgärdsnivåerna.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Akrylamid bildas naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, som vid ugnsbakning, fritering och rostning. Hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstid och temperatur.
Livsmedel som kan innehålla höga halter akrylamid är potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor. Högst halter finns i potatischips, pommes frites och kaffebönor.
Källa: Livsmedelsverket