Annons

EU: Nytt åtgärdsprogram för sänkta halter av akrylamid i mat

Nu har EU tagit fram nya regler som ska bidra till att minska halterna av akrylamid i mat. Den nya förordningen som börjar gälla i januari 2018 är framtagna i samarbete med livsmedelsbranschen.

Redaktionen

27 juli, 2017
EU: Nytt åtgärdsprogram för sänkta halter av akrylamid i mat
Dela inlägget

Nu har EU tagit fram nya regler som ska bidra till att minska halterna av akrylamid i mat. Den nya förordningen som börjar gälla i januari 2018 är framtagen i samarbete med livsmedelsbranschen.

Förordningen är inriktad på att ta fram nya tillagningsprocesser och inte på att avlägsna produkter från marknaden, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
– De nya reglerna skyddar konsumenten och förenklar för företagen i arbetet med att hålla nere halten av akrylamid i mat, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Cancerlarmen – så gick det sedan

Åtgärdsnivåer införs
När de nya reglerna börjar gälla måste livsmedelsföretagen vidta åtgärder för att minska mängden akrylamid. Åtgärder som står i proportion till företagens storlek och typ. Något som kallas åtgärdsnivåer införs vilken indikerar när mängden akrylamid i livsmedlet är så hög att företaget måste göra något åt den.

Alla måste bidra
Men även livsmedelsföretag som kan visa att deras livsmedel är under åtgärdsnivåerna måste jobba med förebyggande åtgärder samt provtagning och analys. Tanken är att företagen ska få ner halterna av akrylamid ytterligare och att man därefter ska kunna reglera ned åtgärdsnivåerna.

Annons

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Akrylamid bildas naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, som vid ugnsbakning, fritering och rostning. Hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstid och temperatur.

Livsmedel som kan innehålla höga halter akrylamid är potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor. Högst halter finns i potatischips, pommes frites och kaffebönor.

Källa: Livsmedelsverket

Annons