Som Kurera rapporterat tidigare visar en färsk studie från Sahlgrenska akademin att fysisk aktivitet är effektivt mot IBS. Sjukgymnasten Åsa Österlund förklarar varför det hjälper att röra på sig och ger tips på fysisk aktivitet som kan lindra besvär kopplade till IBS.
Så många som en halv miljon svenskar kan lida av IBS, Irritable Bowel Syndrome, en störning i mag-tarmkanalens funktion som främst ger buksmärtor, förstoppning, diarré och gaser. Utöver de fysiska magbesvären innebär sjukdomen ofta även psykiska besvär som trötthet, sömnsvårigheter, ångest och stress.
Motion hjälper kroppen handskas med stress
De fysiska besvären behandlas vanligen med läkemedel som lindrar symtomen. Men allt mer tyder på att även annat kan hjälpa exempelvis motion. Enligt Åsa Österlund, fysio- och KBT-terapeut hjälper fysisk aktivitet kroppen att tåla stress bättre. Bland annat är det ett sätt att förbränna stresshormoner. Kroppen återhämtar sig lättare och immunförsvaret stimuleras.
LÄS OCKSÅ: Magspecial: 5 tips vid IBS och stressmage
Förbättrar symtom hos IBS-patienter
Studien från Sahlgrenska visar att fysisk aktivitet ger stabilare tarmfunktion. Symtomen förbättrades betydligt på både kort och lång sikt hos de som undersöktes, enligt ett pressmeddelande från det digitala vårdprogrammet Tummy lab. Motion gör att kroppen kan förbränna energi mer effektivt, att blodcirkulationen och tarmrörligheten förbättras förklarar Åsa i pressmeddelandet. Bland IBS-patienter är stress, ytlig andning och spänd mage vanligt, vilket kan påverka tarmfunktionen. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att minska spänningar, förbättra andningen och minska stresskänsligheten i kroppen enligt Åsa som menar att IBS-patienter tjänar på flerdimensionell behandling och att få lära sig om kost, motion, sömn och stress, något som enligt henne gett goda resultat.
LÄS OCKSÅ: Magspecial: 5 tips vid IBS och stressmage
Tre punkter som kan lindra IBS
1. Regelbunden konditionsträning. Konditionsträning innebär pulshöjning och ökning av andningsfrekvens samt gör att vi blir varma och lite svettiga. Det kan till exempel vara raska promenader, löpning eller cykling.
2. Stora rörelser. Öva på att ta ut stora rörelser i kroppen, att sträcka på musklerna och leder. Vi håller oss ofta stilla och spända i vardagen om vi inte motionerar. Vrid på kroppen, sträck ut ryggen, armar och ben för att minska spänningarna och förbättra blodcirkulationen. Gärna i kombination med belastning för att få lite styrketräning.
LÄS OCKSÅ: Motion motverkar visst effekterna av stillasittande
3. Medveten andning. Fokusera på några djupa andetag i samband med konditions- och rörlighetsträning. Det hjälper oss att få syre till musklerna och få ner spänningen så att vi kan ta ut rörligheten bättre. Det kan sänka spänningsnivån i kroppen efter träningen.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!