Hur ska jag lägga upp min träning?

Hej Monika

Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder?
Tränar 4-6 ggr i veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind.

Tacksam för tips.

Monika Björn svarar:

Hej!

Det är svårt att ge individuella träningstips när jag inte vet vilken typ av exempelvis styrketräning / cirkelträning / yoga etc du gör. Men rent generellt, om du inte får resultat av din träning så är det något som inte funkar optimalt. Vanligtvis för det upplägg som du beskriver, så behövs det en period av mindre träning. Detta gäller inte för alltid, utan tills dess att kroppen hittar en bättre hormonell balans och börjar svara på träningen igen.

Dra ned antalet träningspass till 3 träningspass i veckan, fördelat på ett rejält tungt styrketräningspass, ett cirkelträningspass med högre puls och ett lugnare löppass på max 30 minuter.

Mellan träningspassen kan du promenera och köra väldigt mjuk och lugn yoga hemma.

Testa detta i 4-6 veckor och gör sedan en utvärdering. Hur svarar kroppen? Den ska känna sig helt återhämtad mellan träningstillfällena, annars går du in och justerar.

Fastnar du skulle jag råda dig att anlita en Stark genom klimakteriet certifierad coach.

Vi kan fortsatt träna hårt / mycket och så vidare även upp i hög ålder, men för att nå dit behöver vi bli smartare med upplägget under vissa perioder.

Ge inte upp hoppet, det kommer att vända en dag, ha tålamod och ställ in dig på en period av mer lyhördhet och finjusteringar.

Lycka till!

Ställ din egen fråga till Monika Björn

Har du tips på mjuka övningar?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej Monika. Jag är snart 50 år, har varit sjuk och fått behandlingar. Min kropp kan ha skjutsats in i klimakteriet på grund av det.  Jag märker att mina leder (skelettet?) knakar enormt mycket när jag exempelvis böjer knäna eller går i trappor (det låter som kex som smulas) och även när jag vrider på […]

Läs mer →

Hur ska jag lägga upp min träning?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej Monika Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder? Tränar 4-6 ggr i veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind. Tacksam för tips.

Läs mer →

Kroppen vill vila, men jag vill träna

Fråga till Gästexpert: Träning

Jag undrar nu när det är höst och min kropp säger att den vill vila, hur jag ska göra med träningen? Och hur bekämpar jag känslan att vilja gå ner i varv och bara ta det lugnt ? Tar promenader och gör lite yoga hemma tre gånger i veckan. Vad tycker du?

Läs mer →

Smärtan i höften är tillbaka – hur tränar jag?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej Monika! Jag är 45 år och när jag fick ont i höften, av vad jag tror är för mycket ensidig träning, gick jag till doktorn som konstaterade att det var en muskelinflammation. Jag fick en kortisonspruta och vips var smärtan borta. Men nu har den kommit tillbaka, lite grand. Jag undrar om du har […]

Läs mer →

Jag får olika svar från olika gynekologer

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej! Jag får olika svar från olika gynekologer om jag ska ta Utrogestan eller inte då jag har opererat bort min livmoder. Hur det du på saken? Jag har Estradotplåster också.

Läs mer →

Kroppen svarar inte längre på träning – hur gör jag?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej,  Undrar hur jag skall lägga upp min träning, vid 54 års ålder? Tränar 4-6 ggr i  veckan, allround med löpning, cirkelträning, styrketräning och yoga. Kroppen inte svarar som förut, utan jag får mer skador, (har fått artros ovanpå allt)  sträckningar, mer fluff runt magen och rumpan är gone with the wind. Tacksam för tips!

Läs mer →

Kan ashwaganda hjälpa mig att sova bättre?

Fråga till Gästexpert: Träning

Hej, Är i klimakteriet sedan två år och sover numera aldrig en hel natt. Har provat både gaba, melatonin och magnesium men har bara fått en liten förbättring. Har nu fått nytt tips av kolleger som har hjälpt dem sova bättre – KSM 66, tror du det kan vara en lösning för mig? eller ska […]

Läs mer →