Annons

Får jag i mig tillräckligt med B12? Experten svarar

Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som förstörs av starkt sura eller alkaliska ämnen. Det är ljuskänsligt, kan förstöras vid kokning och även vid optimala förutsättningar tas bara 30-70 procent av B12 i kosten upp av kroppen. Det gör B12-brist till någonting inte helt ovanligt. Här svarar Kureras näringsexpert Zarah Öberg på en fråga från en läsare som oroar sig över huruvida hon får i sig tillräckligt av vitaminet.

Redaktionen

12 september, 2016
Får jag i mig tillräckligt med B12? Experten svarar
Dela inlägget

Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som förstörs av starkt sura eller alkaliska ämnen. Det är ljuskänsligt, kan förstöras vid kokning och även vid optimala förutsättningar tas bara 30-70 procent av B12 i kosten upp av kroppen. Det gör B12-brist till någonting inte helt ovanligt.
Här svarar Kureras näringsexpert Zarah Öberg på en fråga från en läsare som oroar sig över huruvida hon får i sig tillräckligt av vitaminet.

Fråga:
Jag undrar om jag får i mig tillräckligt med vitamin B12 eller om jag behöver kosttillskott? Jag äter ett kokt ägg till frukost varje dag och i övrigt lakto-ovo-vegetariskt.

Hälsningar,
Elisabeth

Läs också: Har du brist på vitamin B12?

Zarah Öberg svarar:

 

Annons

Hej Elisabeth och tack för din fråga. Detta är väldigt svårt att besvara eftersom jag skulle behöva göra en kostregistrering och gå genom allt du äter för att vara säker på mitt svar. Många som är vegetarianer äter ju till exempel alger, som är rika på många näringsämnen som annars är svåra att få i sig.
B12 är dock ett B-vitamin som är svårt att få i sig både som vegetarian och om du äter kött. B12 förstörs nämligen vid upphettning, precis som andra B-vitaminer och vitamin C, då de är vattenlösliga.
Jag skulle rekommendera…

Läs resten av Zarah Öbergs svar här

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Forskare vid Karolinska Institutet, University of eastern Finland samt Finska folkhälsoinstitutet har kommit fram till att brist på vitamin B12 får många effekter på vår kropp. De menar bland annat att man, genom att undvika B12-brist, kraftigt minskar sin risk att drabbas av Alzheimers sjukdom.
Mellan fem och tio procent av alla äldre lider av brist på vitamin B12 och man tror att många fler ligger i riskzonen.

Annons