Annons
Annons

Feministiskt initiativ: ”Minska köttkonsumtionen”

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Vi har även slängt in en joker i leken och idag har turen kommit till Feministiskt initiativ där riksdagskandidaten Sandra Isaksson och Gubb Marit Stigsson, miljöpolitisk talesperson har svarat på frågor från Kureras expertpanel.

Redaktionen

8 september, 2018
Feministiskt initiativ: ”Minska köttkonsumtionen”
Dela inlägget

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Vi har även slängt in en joker i leken och idag har turen kommit till Feministiskt initiativ där riksdagskandidaten Sandra Isaksson och Gubb Marit Stigsson, miljöpolitisk talesperson har svarat på frågor från Kureras expertpanel.

Alexandra Charles von Hofsten

Jämlikhet
När Kurera frågar Alexandra Charles von Hofsten från 1,6 och 2,6 miljonersklubben vad hon vill ställa för fråga till partierna ställer hon sig frågande till om vård och bedömningar verkligen är kopplade till individuella behov och förutsättningar – eller om föreställningen om en person styrs utifrån kön, bakgrund eller utbildning.

Vad gör ert parti för ökad jämlikhet inom vården?
– Det första steget är att synliggöra ojämlikheten. Vi vet att hälsan skiljer sig stort beroende på bakgrund, kön och socioekonomi. Det är oacceptabelt. Vi vill ha mer av nationell samordning och styrning av vården, för att stärka jämlikheten och valfriheten. Det handlar bland annat om ökad följsamhet till nationella rekommendationer och riktlinjer.

Peter Feldt

Friskvård
Peter Feldt
är generalsekreterare i Kroppsterapeuternas yrkesförbund och representerar legitimerade fysioterapeuter. Peter arbetar även aktivt med det så kallade BOT-avdraget som innebär att alla – inte bara den vars arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag – ska få rätt till att få ersättning för friskvård genom ett avdrag liknande RUT och ROT.

Två och en halv miljon svenskar säger att de skulle satsa på att få en bättre hälsa om man får bättre förutsättningar såsom ett BOT-avdrag. Hur ser ert parti på det?
Feministiskt initiativ är helt på det klara med att preventivt satsade medel är det bästa vi kan göra för folkhälsan. Där ligger bland annat en välfungerande primärvård och politik för att minska köttkonsumtion

LÄS OCKSÅ: Moderaterna: “Människor ska få vård utifrån sina förutsättningar”

Siri Lundström

Komplementär medicin
Siri Lundström är talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård som i dags dato har närmare 17 000 medlemmar som önskar större valfrihet inom vården. I samband med valet organiserar gruppen i samarbete med bland andra LIM, Läkarföreningen för integrativ medicin en paneldiskussion med representanter från de olika partierna på Kulturhuset i Stockholm för att debattera frågan.

Vad är er syn på integrativ vård, vilket innebär att man integrerar andra väl beprövade vårdformer som idag står utanför vården i den etablerde sjukvården.* På vilket sätt arbetar ert parti med att ge möjlighet att välja komplementär vård och öka individens valfrihet?
Feministiskt initiativ formar politik i linje med rådande forskning och evidensläge. Vi anser att de behandlingar det finns evidens för är de som ska erbjudas inom det skattefinansierade systemet.

*Integrativ medicin avser utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera den etablerade medicinen.

LÄS OCKSÅ: Socialdemokraterna: “Egenvård är viktigt”

Mats Nilsson

Egenvård
Frågan om kosttillskott är brännande och ständigt aktuell, kosttillskott är en viktig näring och omsätter årligen cirka 4,8 miljarder kronor samtidigt som den bidrar till att människor kan ta ansvar för sin egen hälsa. Trots det är befinner den sig ofta i skottlinjen. Frågan har framtagits i samråd med branschorganisationen Mats Nilsson VD på Svensk egenvård.

Vad gör ert parti för att värna den svenska egenvårdsbranschen?
– Utifrån rådande kunskapsläge anser Feministiskt initiativ av friska personer som äter en varierad kost inte är i behov av kosttillskott. Undantag är vitamin B12 för de som har en helt vegetabilisk kosthållning

LÄS OCKSÅ: Liberalerna vill satsa på recept mot ensamhet

Beatrice Rindevall

Miljö
Miljöfrågan kommer från Beatrice Rindevall som är redaktör för Supermiljöbloggen. Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggen informerat och skapat debatt kring miljöfrågor. Arbetet har sedan dess renderat en rad utmärkelser och 2015 tilldelades bloggen Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte.

Vårt vatten påverkas av både föroreningar och klimatförändringar, som vid översvämningar och torka. Hur vill ni göra för att säkerställa rent vatten åt alla – för såväl människor som djur och jordbruk – i framtiden?
– Feministiskt initiativ vill verka för en omställning till ekologiskt jordbruk i Sverige, bland annat genom att rikta ekonomiskt stöd till de bönder som vill göra en sådan omställning, samt se till att offentlig upphandling regleras så att ekologiskt och närproducerat får förtur vid upphandling. Vi vill även minska produktionen och konsumtionen av kött, samt förbjuda bottentrålning och verka för kraftigt minskade fiskekvoter för att minimera den negativa påverkan animalieindustrin har på miljö och klimat. Vi vill återinföra en skatt på konstgödsel, minimera utsläppen av kemikalier från jordbruket och förbjuda spridning av avloppsslam som innehåller kemikalier och andra föroreningar. Feministiskt initiativ vill även verka för att göra vattenförekomster till ett riksintresse, samt att inrättande av skydd av vattentäkter för dricksvattenframställning blir obligatoriskt.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Kureras expertpanel består av:
Alexandra Charles von Hofsten, grundare av 1,6 och 2,6 miljonersklubben.
Peter Feldt, generalsekreterare Kroppsterapeuternas yrkesförbund.
Siri Lundström, talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård.
Mats Nilsson, verkställande direktör Svensk egenvård.
Beatrice Rindevall, redaktör för Supermiljöbloggen.

Annons
Annons