Annons

Fermenterad symbiotika ger friskare mage

En mångfald av goda bakterier i mage och tarm stärker vårt skydd mot sjukdom, men tyvärr har inte alla en rik tarmflora. ”Symbiotika” är nästa generations probiotika, som skapas genom fermentering. Det innehåller naturligt över 100 stammar goda bakterier och näringsämnen som kan lindra en rad olika magbesvär.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
18 november, 2024
Photo portrait of nice young guy touch stomach good digestion show thumb up wear trendy plaid garment isolated on blue color background.

En av tio beräknas ha magsjukdomen IBS, irritabel tarm, och så många som varannan svensk uppger att de har eller har haft problem med magen i någon form; såsom smärta, svullnad, förstoppning eller diarré. 

Svenska forskare, exempelvis Elisabeth Norin som är docent i medicinsk mikrobiell ekologi vid Karolinska Institutet, har tidigare i en artikel understrukit betydelsen för hälsan av att ha en rik och väl fungerande mångfald av bakterier i tarmen. Det är idag också klarlagt att det finns en tvåvägskommunikation mellan mag-tarm-systemet och hjärnan. Men många av oss i västvärlden saknar en rik och varierad tarmflora. När forskare har besökt ursprungsbefolkningar i djungeln, som aldrig varit i kontakt med antibiotika eller västerländsk mat och livsstil, så har de däremot funnit att tarmfloran hos dessa personer varit rikare än hos oss som lever i det moderna samhället. 

Så hur kan vi få en rikare och mer varierad tarmflora och därmed stärka vår hälsa? Forskning visar att tarmfloran påverkas av maten vi äter och att även motion bidrar till att öka mångfalden i tarmfloran, medan stress och dålig sömn kan förvärra. 

”Nästa generations probiotika”

Tillskott med goda mjölksyrabakterier, probiotika, har funnits länge på marknaden och kan hjälpa vid magproblem och bidra till att stärka upp immunförsvaret. En typisk probiotisk produkt innehåller en eller ett antal stammar med nyttiga bakterier, framställda i laboratorium. Det allra senaste på hälsohimlen är dock ”nästa generations probiotika”, så kallad symbiotika, som kommer från ordet symbios och kan liknas vid tarmens eget ekosystem, där flera olika ämnen spelar en viktig roll för att tarmen ska fungera normalt.

Tillskott med symbiotika innehåller, till skillnad från vanlig probiotika, en stor variation av goda bakterier som lever i symbios, samt prebiotika (fibrer som är näring till de goda bakterierna), enzymer, peptider, kortkedjade fettsyror och annan postbiotika som produceras under jäsningsprocessen. Symbiotika kan användas ”riktat” för att lindra en rad olika magproblem – från förstoppning till läckande tarm – och anpassar sig efter just din individuella tarmflora. Detta gör den till en heltäckande produkt som kan förse mag-tarmkanalen med alla viktiga ämnen.

Annons

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Symbiotika görs av GMO-fria sojabönor

Nyckeln till symbiotikans hälsofördelar är att det framställs helt naturligt genom fermentering, alltså jäsning, av näringsrika groddade och GMO-fria sojabönor – som inom asiatisk kultur anses vara den rikaste källan till probiotiska bakterier – samt olika medicinalörter som gurkmeja, ingefära, citronmeliss och kamomill. Själva jäsningen sker med hjälp av en så kallad ”scoby” gjord på kombucha och kefirkorn, som i sig innehåller hundratals goda bakterier samt en mängd naturliga enzymer. När sojabönorna fermenteras bildas föreningar som stödjer matsmältningen och en hälsosam tarmflora. Jäsningen tar också bort så kallade anti-näringsämnen, vilket gör att symbiotika även passar personer med sojaintolerans.

Graham Botfield är brittisk näringsterapeut, naturläkare och grundare av företaget Living Nutrition som under många år forskat på och tagit fram en serie symbiotiska kosttillskott för magen. Under tiden som han jobbade som högskolelärare, specialiserad på matsmältningshälsa och tarmfloran, blev han intresserad av probiotika och fermenterad mat. 

– Jag har alltid varit intresserad av ayurvedisk och shamansk medicin, som båda använt sig av fermenteringskonsten för att omvandla örter till medicin. Den senaste forskningen fokuserar på viktiga signalmolekyler för att ”lära om” immunsystemet och andra funktioner i kroppen som ett sätt att behandla kroniska tillstånd, inklusive autoimmuna och metabola tillstånd. Vid fermentering av vissa livsmedel producerar mikroberna dessa signalmolekyler.

Symbiotika lindrar vitt skilda magbesvär

Beroende på vilka örter som tillsätts så kan symbiotika lindra olika magbesvär. Som:

Annons

  • Gurkmeja och ingefära: mot förstoppning, trög avföring, uppsvälldhet och hård mage. 
  • Pepparmynta och citronmeliss: vid IBS, irriterad tarm, och obalans i magen.
  • Fänkål och kamomill: mot uppblåst mage och gaser och för att stödja matsmältningen.
  • Kronärtskocka och cikariarot: vid rubbad tarmflora och för att återställa mikrobiotan i tarmen efter medicinering, exempelvis antibiotikakur, eller efter långvarig stress.
  • Aloe vera och hala alm-bark: vid läckande tarm, för att stödja tarmbarriären.

Graham Botfield är brittisk näringsterapeut, naturläkare och grundare av företaget Living Nutrition.

Fakta

Vad är symbiotika?

  • Framställs genom fermentering av groddade sojabönor och utvalda ekologiska medicinalörter, utan tillsatser. Fermenteringen aktiverar viktiga näringsämnen och gör dem mer lättupptagliga. 
  • Kombinerar probiotika, prebiotika, matsmätningsenzymer, aminosyror och postbiotika som ger lindring till mag-tarmkanalen. 
  • Skillnaden mellan ”synbiotika” och symbiotika ? Den förra är en kombinerad produkt med probiotika och prebiotika (fibrer) medan symbiotika består av ett komplett ”ekosystem” för tarmen, med allt som beskrevs ovan.
  • Minskar olika magbesvär
  • Återställer balansen i tarmfloran
  • Normaliserar matsmältning och näringsupptag
  • Främjar immunförsvar och psykisk hälsa.
  • Främjar immunförsvar och psykisk hälsa.
Annons