Joel Lindgren var tre år gammal när hans föräldrar började misstänka att han hade ADHD. När diagnosen fastställts fick han medicin, men ingen fungerade. Efter många tuffa år fann de lösningen: Joel slutade med den receptbelagda ADHD-medicinen och tar nu enbart kapslar med en speciell blandning av fettsyror. Sedan dess mår han bra.
En ADHD-diagnos kan ett barn inte få förrän de fyllt fyra år, men oftast inte förrän i sexårsåldern, detta eftersom symtomen behöver observeras över tid.
I Joel Lindgrens fall misstänkte föräldrarna att sonen hade ADHD redan när han fyllt tre.
– Jag hade kraftiga symtom. Framförallt hade jag koncentrationssvårigheter och jag kunde inte kontrollera mitt humör. Mina föräldrar har beskrivit mig som okontaktbar och frånvarande samtidigt som jag var hyperaktiv.
– Jag hade fobier och ticks och mådde allmänt dåligt. När jag blev äldre fick jag ångest och jag kände mig ofta deprimerad, säger Joel Lindgren.
Joels uppväxt var allt annan än enkel och diagnosen blev en lättnad och ett kvitto på att föräldrarna haft rätt i sin känsla. Men allas förhoppning om att medicineringen skulle göra livet lättare för Joel grusades snabbt. Inget läkemedel tyglade Joels aggressioner och biverkningarna var flera – och svåra att hantera.
LÄS OCKSÅ: Omega-3 lika effektivt som adhd-medicin för en del barn
Slogs och kastade saker
– Jag blev personlighetsförändrad av medicinerna. Först fick jag en låg dos och sedan trappades den upp när jag inte blev bättre. När läkarna märkte att medicinen inte hjälpte så fick jag en ny, och så började behandlingen med olika doseringar om. Ett tag kändes det som om jag bodde på BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin), säger Joel.
En annan besvärlig biverkan var att Joel tappade aptiten. Föräldrarna kämpade för att få i honom näringsersättning och smoothies. I skolan åt han sällan och hade därför lite energi för att klara skolarbetet.
Det fanns inte heller så mycket kunskap i skolan om hur man skulle hantera aggressioner hos ett ADHD-barn. När Joel blev arg var det värsta som kunde hända att någon höll fast honom, som ofta skedde, för då blev ilskan som kokade inom honom ännu värre.
– Jag kämpade mig igenom skolan tillsammans med extralärare och min pappa fick rycka ut när jag hamnade i slagsmål eller när jag kastade saker på grund av att jag inte kunde kontrollera mig, berättar Joel.
– Det var svårt att känna sig annorlunda och att vara den som alltid hamnade i problem. Ett sätt att passa in var att jag försökte skoja bort mina tillkortakommanden och mitt dåliga självförtroende. Det gjorde att jag gick in i rollen som klassens clown.
LÄS OCKSÅ: Paracetamol ökar risken för ADHD
Tillskott med fettsyror
Efter att ha låtit Joel pröva olika mediciner fram tills han fyllt 14 år beslöt föräldrarna att han enbart skulle ta tillskott med fettsyror, som i studier visat sig ha effekt på ADHD.
– Det var min mormor som hade hört talas om att fettsyrakapslar var bra för barn med ADHD. Jag fick dessa kapslar samtidigt som den andra starka medicinen, men eftersom jag mådde så dåligt av läkemedlen tyckte mina föräldrar att jag skulle sluta med den.
Och det var ett lyckokast. Det visade sig att Equazen (tidigare Eye Q), som Joel tog dämpade aggressionerna och gav honom koncentrationen tillbaka. Äntligen fick han känna sig glad och harmonisk!
– När jag blev lugn och började sova på nätterna kunde jag kontrollera min ilska. Det gjorde att jag kunde växa till mig som person. Och något som jag kände tydligt var att jag fick bättre självförtroende.
LÄS OCKSÅ: Tillskott med fiskolja hjälper barn med ADHD
Ork och energi
Att söka hjälp hos en psykolog var inte ett alternativ. Åren på BUP gav aldrig någon hjälp – välmåendet och tillväxten kom via honom själv.
– Mina dåliga betyg lyckades jag jobba upp i nian när jag väl mådde bra igen.
När det var dags att söka program på gymnasiet så valde Joel bygg- och snickarprogrammet.
– Det var så himla skönt att äntligen fungera normalt. Jag har inte behövt någon annan medicin än fettsyra-kapslarna sedan jag var 14.
Så här i backspegeln så skulle Joel inte välja bort sin ADHD, även om han haft möjligheten. Han vill lyfta det positiva med sin ADHD-diagnos, som är hans energi och ork. Han är nyfiken och har ett starkt driv.
När Joel kommer hem från jobbet äter han middag och åker sedan iväg för att träna – medan kompisarna sjunker ner i soffan och tittar på film. Men så sover Joel också bra. En av biverkningarna av medicinen var ju att han inte kunde sova, och när han väl sov kom de jobbiga mardrömmarna.
LÄS OCKSÅ: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism
Sambo med Linnea
– Jag kände mig skräckslagen på nätterna och var ofta ute och nattvandrade. Min mamma följde alltid med, säger han.
På sitt förra jobb träffade han Linnea, som han är sambo med sedan i höstas. De har känt varandra i lite drygt tre år.
– Hade jag inte fått ordning på ADHD-symtomen så hade jag nog inte kunnat ha en nära relation. Det hade blivit för jobbigt. Det känns fantastiskt att få må så här bra.
Av Inger Palm
Joel Lindgren
Ålder: 21 år.
Bor: I lägenhet i Helsingborg.
Familj: Sambon Linnea och katten Subdi. Föräldrar och två äldre bröder.
Gör: Precis slutat som säljare och håller nu på med ett renoveringsprojekt.
Så mår jag bra: Det som gör mig gladast är att spendera tid med Linnea och vara ute och vandra med henne. Jag tycker även om att jobba och hålla igång.
Fettsyror och ADHD
En balanserad kost spelar en stor roll för barns utveckling, bland annat för syn, koordination, inlärning och koncentration. Men även om vi äter fisk, nötter och grönsaker garanterar det inte att vi får i oss tillräckligt med fettsyror och att dessa intas i balans. Studier har visat att vissa barn och även vuxna inte heller alltid kan tillgodogöra sig de nödvändiga fettsyrorna EPA, DHA och GLA via maten. Fettsyrabrist kan leda till nedstämdhet, oro och ibland ett destruktivt beteende. Ett exempel på en produkt med bra sammansättning är Equazen (tidigare Eye Q) som innehåller omega-3 och omega-6 fettsyror från fet fisk som sardiner och växten nattljus.
Fettsyror har effekt på ADHD
Mats Johnson är överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han har intresserat sig för icke stimulantia-behandlingar vid ADHD, och bland annat genomfört studier på effekten av omega-3 och omega-6 fettsyror vid ADHD.
2009 redovisades en dubbelblind placebokontrollerad studie där 75 barn mellan åtta och 17 år deltog. De hade diagnosen ADHD eller ADD, som är en stillsammare form av ADHD. Forskarna använde tillskottet Equazen.
– Det var en liten grupp, och en större grupp hade gett säkrare resultat. Men studien visade att hos en av fyra hade fettsyrorna god effekt och gav tydliga förbättringar på ADHD-symtom. Effekten är dock inte lika stark som vid behandling med läkemedel, men å andra sidan ger fettsyror få och milda biverkningar, säger Mats Johnson.
En annan dubbelblind placebokontrollerad studie på samma preparat, som gjordes några år senare där man inkluderade barn med läs- och skrivsvårigheter, visade att barn med mildare symtom fick en relativt stor förbättring vid ett intag av samma tillskott.
En studie i Mexiko på tillskottet visade att barn med ADHD som gavs preparatet kunde sänka sin medicinering.
– Det finns nu ett 30-tal studier i hela världen med omega-fettsyror till barn med ADHD. En del studier visar effekt, andra inte. En anledning till att resultaten är varierande är att man använt olika studiedesign, preparat och doseringar. Det går därför inte att helt jämföra studierna med varandra, säger Mats Johnson.