Linda Johansson och Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L Eriksson

”Finns det någon poäng med att ses i det verkliga livet?”

Undersökningar visar att vi rör vid telefonen 2 600 gånger om dagen.
Har vårt digitala beteende börjat smitta av sig på hur vi är mot varandra när vi ses rent fysiskt - och vad gör det i så fall med kvaliteten på våra relationer?

Finns det någon poäng att ses i det verkliga livet, IRL längre?
Den frågan har författarna Elin Liljero Eriksson och Linda Johansson ställt i sin nya bok ”Låt oss prata om att ses IRL”.
Kurera tog ett snack med Elin Liljero Eriksson om bakgrunden till boken och vad de har kommit fram till.

 

LÄS OCKSÅ: Forskaren: “Det har blivit allmänt accepterat att missbruka sin mobil”

Varför har ni skrivit boken?
– Över en lunch förra hösten började min vän Linda ventilera den rad katastrofala dejter hon haft den senaste tiden. Hon upplevde att hon lika lätt blev svajpad, alltså bortvald, IRL som hennes bild kunde bli på dejtingapparna. Jag, som vid den tiden precis släppt min förra bok, ”Underbara krångliga vänskap” och upptäckt hur enormt viktigt relationer är för vårt psykiska och fysiska mående började fundera: Förändras våra relationer av att vi tenderar att vilja umgås mer digitalt än IRL?

Hur påverkas vår identitet av att det numera är vardagsmat att döma människor med en millisekunds svepning, återkommande ställas inför frågan om vi ska tycka om en bild eller inte, men också att vi kan få snabb bekräftelse när vi visar upp oss själva eller något händelserikt vi varit med om? Och vad händer med oss som människor och hur möter vi andra när vi ständigt kan följa varandras liv från håll, redigera våra meningar, välja när vi vill svara på en kommentar eller inte och till och med avsluta en interaktion med ett knapptryck? I en tid där det är så smidigt, tryggt och enkelt att umgås digitalt ville vi också utforska om det finns någon poäng med att ses i det verkliga livet. Med alla dessa tankar i huvudet gav vi oss ut på en undersökande resa och upptäckte att IRL-mötet faktiskt är en ovärderlig nyckel i vår digitala samtid.

LÄS OCKSÅ: Sociala medier ger sämre nattsömn

Hur påverkas våra relationer av att vi plockar upp telefonen i tid och otid?
– Med tanke på att undersökningar visar att vi rör vid telefonen 2 600 gånger om dagen är det inte konstigt att vår koncentrationsförmåga har försämrats de senaste åren. Det är numera en utmaning för många av oss att vara fullt ut närvarande i ett samtal, vilket påverkar våra möten med andra människor och därmed även kvaliteten på våra relationer. Och, som vi vet är sanna relationer något av det viktigaste vi har för vårt välmående.

Men bara genom att vi har mobilen nära oss när vi ses gör våra samtal mindre djupa, visar undersökningar. Det är svårt att uppleva en annan människa om du inte ger den tid. Det är också svårt att öppna upp sig i ett samtal om du vet att det som vibrerar eller lyser upp i fickan har makten att närsomhelst avbryta det.
Undersökningar visar också att vår empati, förmågan att sätta oss in i andras situation, har minskat med 40 procent de senaste 20 åren, allra mest de senaste tio. Amerikanska psykologen Sherry Turkle, som forskar om relationen mellan människor och teknik, förklarar det med att vi inte konverserar med människor omkring oss längre.

 

Vi självscannar när vi handlar, blippar busskortet och stoppar in lurarna eller klickar oss in i den digitala världen för att få nya upplevelser så fort vi får en stunds dödtid. Det gör oss inte bara rastlösa, vi dras också in i en illusion där vi tror att vi är närmare andra människor samtidigt som vi kommer längre ifrån våra medmänniskor.

LÄS OCKSÅ: Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

I den här uppkopplade tiden vi lever i är alla mer eller mindre mobilberoende. Hur vet man att det har gått för långt?
– Det är svårt att svara på eftersom det nog är ganska individuellt. Jag tror att det är viktigt att kolla av så att mobiltelefonen inte tar övertaget och ersätter viktiga delar i livet, såsom socialt umgänge IRL, motion och sömn. Att studier visar att unga sover en timme mindre om dygnet är en signal på att vi bör lägga ifrån oss mobiltelefonen i god tid innan vi lägger oss, exempelvis.
Likaså att många upplever att de är ensamma, trots att de är omgivna av en mängd människor digitalt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.