Linda Johansson och Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L Eriksson

”Finns det någon poäng med att ses i det verkliga livet?”

Undersökningar visar att vi rör vid telefonen 2 600 gånger om dagen.
Har vårt digitala beteende börjat smitta av sig på hur vi är mot varandra när vi ses rent fysiskt - och vad gör det i så fall med kvaliteten på våra relationer?

Finns det någon poäng att ses i det verkliga livet, IRL längre?
Den frågan har författarna Elin Liljero Eriksson och Linda Johansson ställt i sin nya bok ”Låt oss prata om att ses IRL”.
Kurera tog ett snack med Elin Liljero Eriksson om bakgrunden till boken och vad de har kommit fram till.

 

LÄS OCKSÅ: Forskaren: “Det har blivit allmänt accepterat att missbruka sin mobil”

Varför har ni skrivit boken?
– Över en lunch förra hösten började min vän Linda ventilera den rad katastrofala dejter hon haft den senaste tiden. Hon upplevde att hon lika lätt blev svajpad, alltså bortvald, IRL som hennes bild kunde bli på dejtingapparna. Jag, som vid den tiden precis släppt min förra bok, ”Underbara krångliga vänskap” och upptäckt hur enormt viktigt relationer är för vårt psykiska och fysiska mående började fundera: Förändras våra relationer av att vi tenderar att vilja umgås mer digitalt än IRL?

Hur påverkas vår identitet av att det numera är vardagsmat att döma människor med en millisekunds svepning, återkommande ställas inför frågan om vi ska tycka om en bild eller inte, men också att vi kan få snabb bekräftelse när vi visar upp oss själva eller något händelserikt vi varit med om? Och vad händer med oss som människor och hur möter vi andra när vi ständigt kan följa varandras liv från håll, redigera våra meningar, välja när vi vill svara på en kommentar eller inte och till och med avsluta en interaktion med ett knapptryck? I en tid där det är så smidigt, tryggt och enkelt att umgås digitalt ville vi också utforska om det finns någon poäng med att ses i det verkliga livet. Med alla dessa tankar i huvudet gav vi oss ut på en undersökande resa och upptäckte att IRL-mötet faktiskt är en ovärderlig nyckel i vår digitala samtid.

LÄS OCKSÅ: Sociala medier ger sämre nattsömn

Hur påverkas våra relationer av att vi plockar upp telefonen i tid och otid?
– Med tanke på att undersökningar visar att vi rör vid telefonen 2 600 gånger om dagen är det inte konstigt att vår koncentrationsförmåga har försämrats de senaste åren. Det är numera en utmaning för många av oss att vara fullt ut närvarande i ett samtal, vilket påverkar våra möten med andra människor och därmed även kvaliteten på våra relationer. Och, som vi vet är sanna relationer något av det viktigaste vi har för vårt välmående.

Men bara genom att vi har mobilen nära oss när vi ses gör våra samtal mindre djupa, visar undersökningar. Det är svårt att uppleva en annan människa om du inte ger den tid. Det är också svårt att öppna upp sig i ett samtal om du vet att det som vibrerar eller lyser upp i fickan har makten att närsomhelst avbryta det.
Undersökningar visar också att vår empati, förmågan att sätta oss in i andras situation, har minskat med 40 procent de senaste 20 åren, allra mest de senaste tio. Amerikanska psykologen Sherry Turkle, som forskar om relationen mellan människor och teknik, förklarar det med att vi inte konverserar med människor omkring oss längre.

 

Vi självscannar när vi handlar, blippar busskortet och stoppar in lurarna eller klickar oss in i den digitala världen för att få nya upplevelser så fort vi får en stunds dödtid. Det gör oss inte bara rastlösa, vi dras också in i en illusion där vi tror att vi är närmare andra människor samtidigt som vi kommer längre ifrån våra medmänniskor.

LÄS OCKSÅ: Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

I den här uppkopplade tiden vi lever i är alla mer eller mindre mobilberoende. Hur vet man att det har gått för långt?
– Det är svårt att svara på eftersom det nog är ganska individuellt. Jag tror att det är viktigt att kolla av så att mobiltelefonen inte tar övertaget och ersätter viktiga delar i livet, såsom socialt umgänge IRL, motion och sömn. Att studier visar att unga sover en timme mindre om dygnet är en signal på att vi bör lägga ifrån oss mobiltelefonen i god tid innan vi lägger oss, exempelvis.
Likaså att många upplever att de är ensamma, trots att de är omgivna av en mängd människor digitalt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

 

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

 

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.

Studie ska undersöka vad fysisk aktivitet kan göra för deprimerade

Forskning

Att fysisk aktivitet gör oss piggare och gladare, det vet alla som motionerar. Men kan även deprimerade och isolerade personer få effekt av fysisk aktivitet och undvika att falla tillbaka i sjukdomen? Det ville forskare vid Lunds universitet ta reda på. Därför startade de en studie där 100 deprimerade patienter med en eller flera depressioner bakom sig får lära och träna.