Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Linda Johansson och Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L Eriksson

”Finns det någon poäng med att ses i det verkliga livet?”

Undersökningar visar att vi rör vid telefonen 2 600 gånger om dagen.
Har vårt digitala beteende börjat smitta av sig på hur vi är mot varandra när vi ses rent fysiskt - och vad gör det i så fall med kvaliteten på våra relationer?

Finns det någon poäng att ses i det verkliga livet, IRL längre?
Den frågan har författarna Elin Liljero Eriksson och Linda Johansson ställt i sin nya bok ”Låt oss prata om att ses IRL”.
Kurera tog ett snack med Elin Liljero Eriksson om bakgrunden till boken och vad de har kommit fram till.

 

LÄS OCKSÅ: Forskaren: “Det har blivit allmänt accepterat att missbruka sin mobil”

Varför har ni skrivit boken?
– Över en lunch förra hösten började min vän Linda ventilera den rad katastrofala dejter hon haft den senaste tiden. Hon upplevde att hon lika lätt blev svajpad, alltså bortvald, IRL som hennes bild kunde bli på dejtingapparna. Jag, som vid den tiden precis släppt min förra bok, ”Underbara krångliga vänskap” och upptäckt hur enormt viktigt relationer är för vårt psykiska och fysiska mående började fundera: Förändras våra relationer av att vi tenderar att vilja umgås mer digitalt än IRL?

Hur påverkas vår identitet av att det numera är vardagsmat att döma människor med en millisekunds svepning, återkommande ställas inför frågan om vi ska tycka om en bild eller inte, men också att vi kan få snabb bekräftelse när vi visar upp oss själva eller något händelserikt vi varit med om? Och vad händer med oss som människor och hur möter vi andra när vi ständigt kan följa varandras liv från håll, redigera våra meningar, välja när vi vill svara på en kommentar eller inte och till och med avsluta en interaktion med ett knapptryck? I en tid där det är så smidigt, tryggt och enkelt att umgås digitalt ville vi också utforska om det finns någon poäng med att ses i det verkliga livet. Med alla dessa tankar i huvudet gav vi oss ut på en undersökande resa och upptäckte att IRL-mötet faktiskt är en ovärderlig nyckel i vår digitala samtid.

LÄS OCKSÅ: Sociala medier ger sämre nattsömn

Hur påverkas våra relationer av att vi plockar upp telefonen i tid och otid?
– Med tanke på att undersökningar visar att vi rör vid telefonen 2 600 gånger om dagen är det inte konstigt att vår koncentrationsförmåga har försämrats de senaste åren. Det är numera en utmaning för många av oss att vara fullt ut närvarande i ett samtal, vilket påverkar våra möten med andra människor och därmed även kvaliteten på våra relationer. Och, som vi vet är sanna relationer något av det viktigaste vi har för vårt välmående.

Men bara genom att vi har mobilen nära oss när vi ses gör våra samtal mindre djupa, visar undersökningar. Det är svårt att uppleva en annan människa om du inte ger den tid. Det är också svårt att öppna upp sig i ett samtal om du vet att det som vibrerar eller lyser upp i fickan har makten att närsomhelst avbryta det.
Undersökningar visar också att vår empati, förmågan att sätta oss in i andras situation, har minskat med 40 procent de senaste 20 åren, allra mest de senaste tio. Amerikanska psykologen Sherry Turkle, som forskar om relationen mellan människor och teknik, förklarar det med att vi inte konverserar med människor omkring oss längre.

 

Vi självscannar när vi handlar, blippar busskortet och stoppar in lurarna eller klickar oss in i den digitala världen för att få nya upplevelser så fort vi får en stunds dödtid. Det gör oss inte bara rastlösa, vi dras också in i en illusion där vi tror att vi är närmare andra människor samtidigt som vi kommer längre ifrån våra medmänniskor.

LÄS OCKSÅ: Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

I den här uppkopplade tiden vi lever i är alla mer eller mindre mobilberoende. Hur vet man att det har gått för långt?
– Det är svårt att svara på eftersom det nog är ganska individuellt. Jag tror att det är viktigt att kolla av så att mobiltelefonen inte tar övertaget och ersätter viktiga delar i livet, såsom socialt umgänge IRL, motion och sömn. Att studier visar att unga sover en timme mindre om dygnet är en signal på att vi bör lägga ifrån oss mobiltelefonen i god tid innan vi lägger oss, exempelvis.
Likaså att många upplever att de är ensamma, trots att de är omgivna av en mängd människor digitalt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.