Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna pratar i telefonen utomhus

Mobilabstinens ger höjt blodtryck

Att bli fråntagen sin mobiltelefon gör oss stressade och oroliga. Det kan också medföra rent fysiologiska effekter på kroppen som till exempel förhöjt blodtryck, visar ny forskning.

Att vara innehavare av en så kallad smartphone är snart snarare regel än undantag för medel-Svensson. Och med det finns även många fördelar. Enligt tidigare forskning hjälper faktiskt telefonerna oss att stärka banden med familjemedlemmar och utöka vårt sociala nätverk. Men som med det mesta finns det även en baksida.

Högre blodtryck, högre puls och försämrad kognitiv förmåga
När vi blir fråntagna våra telefoner får vi enorma abstinensbesvär, visar forskning. Vi får bland annat högre blodtryck, högre puls, känner oro, obehag och presterar sämre på kognitiva tester, skriver Svt.

 

Test med 200 studenter 
Forskare vid University of Missouri kallade in drygt 200 studenter och lät dessa tro att de skulle vara med och testa en ny sorts blodtrycksmätare samtidigt som de löste ordpussel. Det forskarna egentligen ville titta på var hur studenterna reagerade känslomässigt, kognitivt och fysiologiskt när deras smarta telefoner plötsligt togs ifrån dem under tiden de jobbade med sin uppgift.
Under första delen av testet fick studenterna ha sina telefoner bredvid sig - och efter några minuter mättes deras puls och blodtryck och de fick frågan om hur de mådde. Efter halva tiden kom forskarna in och berättade att mobiltelefonerna störde blåtandsignalen från blodtrycksmätarna och att telefonerna därför måste läggas lite längre bort i rummet, dock väl inom synhåll.

Blodtrycket höjdes omedelbart
So far so good. Men n
är forskarna sedan började att ringa till några av studenternas telefoner - som de inte längre kunde nå - visade det sig att studenterna presterade mycket sämre på de kognitiva testerna än när de hade telefonerna bredvid sig. Telefonerna hade fått ringa i ungefär 20 sekunder och redan minuten efter att de slutat ringa hade studenterna fått både högre blodtryck plus rapporterade att de kände en ökad oro och ökande obehagskänslor.

"Påminner lite om spelberoende"
Torbjörn Åkerstedt är professor på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet. Han finner resultaten vara logiska.
– Det är en finurlig illustration av hur lätt man får en stressreaktion när man hindras från att göra något man vill, säger han till Svt.
– Det finns en del, framförallt unga människor med ett stort behov av social bekräftelse, som blir beroende av mobiltelefoner. De ger en sådan omedelbar feedback. Det hela påminner lite om spelberoende.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.