Det finns fler bakterier i många mäns skägg än i hundars päls enligt en ny studie. Skäggen hos männen som testades kryllade av bakterier medan endast två tredjedelar av de hundar som testats nådde samma nivåer. Vi frågade Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström hur det kan komma sig och vad du som man kan göra för att ha ett fräscht skägg.
Att det är trendigt med skägg har väl knappast undgått någon men nu kommer rön som visar att många hundar är fräschare än män med skägg. Forskare vid Hirslanden kliniken i Schweiz utförde en undersökning där de tog prover från skäggen hos 18 män i åldrarna 18 – 76 år och fann att samtliga prover innehöll ett stort antal bakterier. De tog även prov från 30 hundar och endast 23 av 30 av de testade hundarna hade lika rik bakterieflora i sin päls som männen hade i sina skägg.
”Vår studie visar att skäggiga män har betydligt fler mikrober och dessutom fler sjukdomsframkallande stammar än hundar,” säger professor Andreas Gutzeit till Daily Mail .
Skäggstråts struktur gör att det lätt fastnar smuts
Samtliga av männen som deltog i undersökningen uppvisade alltså ett högt mikrobiellt antal. Sju av dem hade dessutom bakterier som kan vara skadliga för människors hälsa i sina skägg. ”På grundval av dessa fynd kan hundar betraktas som rena jämfört med skäggiga män,” sade professor Andreas Gutzeit. Som förklarar att det kan bero på att skäggstrån är grova och lockiga och fångar smuts lättare, hår runt näsborrarna och munnen är därför ett vanligt tillhåll för bakterier.
Skäggentusiaster skeptiska
Men skäggentusiaster låter sig inte skrämmas så lätt. Keith Flett, grundare av Beard Liberation Front, twittrade med anledning av fynden att ”Jag tror man kan hitta alla möjliga obehagliga saker om du tar prov från människors hår och händer”.
Alla är emellertid inte lika coola som Kieth och med tanke på att skäggen även huserade skadliga bakterier kan det finnas skäl att ta rönen på allvar och se över hygienrutinen om du har skägg. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips om vård och hygien för skägg.
LÄS OCKSÅ: “Probiotisk hudvård revolutionerar vår syn på huden”
Är du förvånad över forskarnas fynd?
– Nej jag är inte förvånad. Skägget sitter nära munhålan som är en slemhinna där det naturligt förekommer många olika bakterier men det finns även på huden. Bakterier ska vi ha, både på huden och i saliven, det är bara fråga om vilken sorts bakterier vi vill ska finnas där, säger Johanna som tillägger att det vid rakning uppstår blodplasma, vilket ger ytterligare näring åt bakterierna som då ges möjlighet att föröka sig.
Tror du män förstår att skägget kan vara så smutsigt?
– Nej, det tror jag inte och inte de kvinnor som pussar på dem heller för den delen, säger Johanna och skrattar.
LÄS OCKSÅ: God munhygien – en angelägenhet för hela kroppen
Viktigt att sköta om skägget på rätt sätt
Johanna tror inte att resultaten beror på att männen skulle vara mer ohygieniska än exempelvis kvinnor eller för den delen hundar. Däremot tror hon att de kan bero på att de sköter om sina skägg på fel sätt.
–
Har man skägg bör man sköta det på samma sätt som resten av huden och håret på huvudet förklarar Johanna. Det är exempelvis viktigt att inte använda sig av syntetiska eller kemiska hygienprodukter som rubbar pH-värdet, då det gör att goda bakterier går förlorade. Dem vill vi ha kvar då de goda bakterierna enligt Johanna fungerar som ett skydd mot de sjukdomsframkallande bakterierna – även kallade patogena bakterier.
Johanna berättar att vi i modern tid har förlorat cirka 35 procent av de goda bakterierna bara på huden och att det är viktigt att återställa bakteriefloran. Hon råder att istället välja ekologiska och naturliga produkter.
LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten tipsar: Så motverkar du rosacea
Finns det några risker med att ha ett smutsigt skägg?
– Nja, vi ska ha bakterier på huden men inte så många av de patogena. Har vi för många av de sjukdomsalstrande bakterierna kan vi sprida dem vidare till andra. Att kyssa någon med ett långt skägg som inte sköts så bra, kan göra att du riskerar utsättas för bakterier du egentligen inte ska ha i ditt system, vilket kan ställa till problem.
Tvätta varje kväll med mild rengöring
Ett fräscht och snyggt skägg får man genom att ta väl hand om det menar Johanna.
– Tvätta ansiktet och skägget varje kväll, använd ekologiska och milda ansikts- och hårprodukter med ett pH-värde mellan 4-5,5. Den som har ett längre skägg kan använda ett milt, ekologiskt schampo utan syntetiska ämnen som tensider.
Så får du ett kyssvänligt skägg
Slutligen tipsar Johanna hur du gör för att få lite kyssvänligare skägg. Det får du enligt Johanna genom att göra en inpackning med avokadoolja, massera in oljan i skägget, låt sitta i några minuter och sedan tvätta ur oljan med ett skonsamt schampo.
– Då brukar det kunna bli lite mjukare.
Den som rakar sig regelbundet rekommenderar Johanna att byta ut hyveln mot rakapparat.
– Skäggstubbet blir oftast blir lite hårdare när man rakar sig med en hyvel. Rakar du med en rakapparat så uppstår inte heller lika mycket blodplasma och vilket dessuttom minskar tillväxten av de bakterier som inte hör hemma i ansiktet, tipsar Johanna.
Av Nina Törmark
Källa: Daily Mail och New York Post