Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.

Idag anser läkare och forskare att de vet ganska mycket om anledningen till att man för en första hjärtinfarkt, men det finns inte lika mycket kunskap om varför människor får återkommande infarkter.

Joel Ohm är läkare och doktorand vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet i Solna. Hans avhandling berättar om att personer med en utsatt social och ekonomisk situation få fler återkommande hjärtinfarkter.

 

Eftervården i form av uppföljning och vårdinsatserna för att förhindra nya hjärt-kärlproblem från sjukvårdens sida är låg.

LÄS OCKSÅ: Tomatextrakt hjälpte Yvonne sänka sina blodfetter

30 000 personers data

Joel Ohms avhandling bygger på data från det nationella kvalitetsregistret för hjärtsjukvård. Han har samlat information från runt 30 000 män och kvinnor som drabbades av akut hjärtinfarkt mellan åren 2005 och 2013.

– I den första studien gjorde vi huvudfyndet att det fanns starka associationer mellan socioekonomiska faktorer och risken för ny hjärt-kärlhändelse. Här ställde vi oss också frågan om utbildning, civilstånd eller disponibel inkomst är den bästa markören för socioekonomisk status efter hjärtinfarkt. Det är en komplex fråga på flera sätt, men associationen var starkast för inkomstnivå, säger Joel Ohm i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Livsstilsförändringar

I Joel Ohms andra studien tittade han på blodfetter och risken för ny hjärt-kärlhändelse. ”Det onda” LDL-kolesterolet, som är en starkt etablerad riskfaktor, hade den svagaste kopplingen, vilket var både oväntat och intressant.

I den tredje studien försökte Joel Ohm förklara det så kallade till huvudfyndet i hans första studie. Sjukvårdsinsatserna för efterbehandling hade skillnader i hur de olika socioekonomiska grupperna övervakades. Till exempel när det gällde läkemedelsbehandling och livsstilsförändringar.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Nya riskmarkörer

De med lägst inkomst fick inte lika mycket behandling med läkemedel som de med högre inkomst. Även andra efterbehandlingar var sämre hos de med lägst inkomst.

 

– Vi kom fram till att inkomstnivå, liksom utbildningsnivå och civilstånd är faktorer som i högre grad än idag bör beaktas vid selektionen av patienter till kliniska prövningar, framförallt vid utvärdering av effekten av insatser för förbättrad socioekonomisk jämlikhet, säger Joel Ohm.

Han påpekar att det behövs mer forskning om hur vården ser ut efter en första hjärtinfarkt. Dels behövs personer med större risk för hjärt-kärlproblematik identifieras så att de kan erbjudas vård och dels behövs mer kunskap om riskmarkörer, där man tidigare sett LDL-kolesterolet som viktig men där man nu istället ska undersöka den ekonomiska situationen för att hitta riskpersoner.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska institutet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.