Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Photos 4 U

Tomatextrakt hjälpte Yvonne sänka sina blodfetter

Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Yvonne Lindgren, 65, var på en vanlig hälsoundersökning när hennes höga kolesterolvärde upptäcktes. Hon ordinerades statiner, men medicinen gav henne starka biverkningar. Yvonne valde därför en annan väg och började ta ett extrakt baserat på tomater. Vid nästa hälsokoll låg hennes värden på en normal nivå.

I våras gick Yvonne Lindgren i pension, men hon har inga planer på att sluta jobba. Hon arbetar med IT-ekonomi och säljer affärssystem. Yvonne har svårt att tänka sig ett lugnare liv. I alla fall inte inom de närmaste åren.
– Jag valde att gå i pension för att min man precis pensionerat sig, men jag är en aktiv person som har mycket energi och att sluta jobba kändes bara tråkigt. Därför bestämde jag mig för att starta eget företag och tänker jobba som konsult med samma sak som jag gjorde som anställd. Skillnaden är förstås att jag kan bestämma själv hur mycket eller lite jag vill jobba, säger Yvonne.

Lever ett aktivt liv
Yvonne har aldrig haft några sysselsättningsproblem. Även utan arbetet som konsult skulle hon nog fylla dagarna med olika aktiviteter. Hon motionerar tre gånger i veckan och fördelar tiden mellan cirkelträning och snabba promenader. Tillsammans med maken går hon golfrundor, oftast en gång varje helg. Bara i år har hon hunnit med 25 rundor. Fyra gånger per år åker de dessutom på golfsemester. Just därför kom det som en total överraskning att Yvonnes blodfetter var högre än normalt.

 

LÄS OCKSÅ: Tomatextrakt som motverkar blodpropp 

Biverkningar
– Jag äter sunt, sover bra och är normalviktig. Alla mina värden brukar vara bra, så när kolesterolet var högt tänkte jag att det måste bero på ärftlighet. Jag köpte läkarens åsikt om att jag borde äta statiner, men jag fick besvärliga biverkningar som sendrag och kryp i benen vilket gjorde att jag sov dåligt. Efter att ha ätit medicinen i en och en halv månad så bestämde jag mig för att sluta, berättar Yvonne.

Det finns tre olika sorters blodfetter – triglycerider, LDL- och HDL-kolesterol.
Kolesterol och triglycerider är fett som framför allt befinner sig i blodet, men de finns även i cellerna. Triglyceriderna är de blodfetter som används som energi i kroppen, och kolesterolet behövs för att bygga celler och bilda hormoner. Mängden av blodfetter påverkas av vad du äter och hur mycket du rör på dig, men det finns också en ärftlig faktor.

LÄS OCKSÅ: I riskzonen för blodpropp? 

Inga symtom
Att få förhöjda halter av blodfetter är lite lurigt eftersom man vanligtvis inte känner några symtom. Om och när halterna av blodfetter blir för höga kan de börja lagras som fett inne i blodkärlen, vilket på sikt ofta leder till olika hjärt- och kärlsjukdomar.

– När jag pratade med min husläkare tyckte hon att det var ett bra beslut att inte fortsätta med statinerna. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ser ju olika ut från person till person.

– Jag lever sunt och har inga andra riskfaktorer, och behöver egentligen inte oroa mig för om kolesterolvärdet är lite för högt, men jag tänkte att kanske kan jag ändå göra något mer än det jag gjorde, och vid ett besök på hälsokosten fick jag tips om att prova SanoKardio, ett kosttillskott som innehåller ett tomatextrakt som kan sänka både blodtryck och kolesterol, berättar Yvonne.

 

Blodfetterna normala igen
Länge har det ansetts att höga kolesterolvärden inneburit en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Cirka en miljon svenskar medicineras i dag med kolesterol-sänkande statiner, som ofta ger kraftiga biverkningar, i hopp om att undvika hjärt-kärlsjukdomar. Om statiner gör nytta och om kolesterol verkligen är farligt, ifrågasätts allt mer. Ny forskning visar att det ”onda” LDL-kolesterolet blir farligt först när det oxiderat, och då kan det bidra till plackbildning längs kärlväggarna, som på sikt kan ge hjärt-kärlsjukdomar.

Normala värden efter ett halvår
Ett halvår efter att Yvonne började ta tomatextraktet var det dags för en ny hälsoundersökning. Blodfetterna hade då normala värden igen och Yvonne pustade ut.
– Det kändes bra! Jag har levt så sunt i hela mitt liv att jag förstår att min kropp inte tålde medicinen. Jag minns att även apotekspersonalen reagerade på att jag skulle ta statinerna.

– När jag tittar tillbaka så har jag faktiskt inte haft en enda sjukdag på fyra år, då var jag borta två dagar från jobbet i samband med att jag fick gallsten borttaget. Inte ens influensa brukar jag få. Visst kan jag bli förkyld, men jag behöver inte vara hemma från jobbet, säger Yvonne.

Bästa sättet att förebygga hjärt- och kärlbesvär är att äta mycket grönsaker, dra ner på socker och processade livsmedel, motionera regelbundet och undvika rökning.

Av Inger Palm


Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Bra för blodtryck och blodfetter

SanoKardio innehåller en speciell blandning av tomatbaserade näringsämnen och ett tillskott av tiamin och är skräddarsytt för god kardiovaskulär hälsa.
Tomatextraktet i SanoKardio heter Lycored Nutrient Complex och flera studier har visat att det effektivt kan reducera LDL-oxidation, främja hälsosam endotelfunktion och blodcirkulation och bidra till normalt blodtryck.
I våras publicerades en studie där just detta tomatextrakt jämfördes med ett syntetiskt extrakt av lykopen, som finns i tomater. En tredje grupp fick placebo.
61 personer mellan 31 och 60 år som alla hade något förhöjt blodtryck deltog i studien. Studien visade att blodtrycket sänktes hos dem som fick tomatextraktet, medan värdena i övriga grupper inte påverkades alls. Därmed bekräftas resultaten av tidigare studier, som visar att SanoKardio kan påverka flera viktiga riskfaktorer för god hjärthälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.