Foto: Photos 4 U

Tomatextrakt hjälpte Yvonne sänka sina blodfetter

Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Yvonne Lindgren, 65, var på en vanlig hälsoundersökning när hennes höga kolesterolvärde upptäcktes. Hon ordinerades statiner, men medicinen gav henne starka biverkningar. Yvonne valde därför en annan väg och började ta ett extrakt baserat på tomater. Vid nästa hälsokoll låg hennes värden på en normal nivå.

I våras gick Yvonne Lindgren i pension, men hon har inga planer på att sluta jobba. Hon arbetar med IT-ekonomi och säljer affärssystem. Yvonne har svårt att tänka sig ett lugnare liv. I alla fall inte inom de närmaste åren.
– Jag valde att gå i pension för att min man precis pensionerat sig, men jag är en aktiv person som har mycket energi och att sluta jobba kändes bara tråkigt. Därför bestämde jag mig för att starta eget företag och tänker jobba som konsult med samma sak som jag gjorde som anställd. Skillnaden är förstås att jag kan bestämma själv hur mycket eller lite jag vill jobba, säger Yvonne.

Lever ett aktivt liv
Yvonne har aldrig haft några sysselsättningsproblem. Även utan arbetet som konsult skulle hon nog fylla dagarna med olika aktiviteter. Hon motionerar tre gånger i veckan och fördelar tiden mellan cirkelträning och snabba promenader. Tillsammans med maken går hon golfrundor, oftast en gång varje helg. Bara i år har hon hunnit med 25 rundor. Fyra gånger per år åker de dessutom på golfsemester. Just därför kom det som en total överraskning att Yvonnes blodfetter var högre än normalt.

 

LÄS OCKSÅ: Tomatextrakt som motverkar blodpropp 

Biverkningar
– Jag äter sunt, sover bra och är normalviktig. Alla mina värden brukar vara bra, så när kolesterolet var högt tänkte jag att det måste bero på ärftlighet. Jag köpte läkarens åsikt om att jag borde äta statiner, men jag fick besvärliga biverkningar som sendrag och kryp i benen vilket gjorde att jag sov dåligt. Efter att ha ätit medicinen i en och en halv månad så bestämde jag mig för att sluta, berättar Yvonne.

Det finns tre olika sorters blodfetter – triglycerider, LDL- och HDL-kolesterol.
Kolesterol och triglycerider är fett som framför allt befinner sig i blodet, men de finns även i cellerna. Triglyceriderna är de blodfetter som används som energi i kroppen, och kolesterolet behövs för att bygga celler och bilda hormoner. Mängden av blodfetter påverkas av vad du äter och hur mycket du rör på dig, men det finns också en ärftlig faktor.

LÄS OCKSÅ: I riskzonen för blodpropp? 

Inga symtom
Att få förhöjda halter av blodfetter är lite lurigt eftersom man vanligtvis inte känner några symtom. Om och när halterna av blodfetter blir för höga kan de börja lagras som fett inne i blodkärlen, vilket på sikt ofta leder till olika hjärt- och kärlsjukdomar.

– När jag pratade med min husläkare tyckte hon att det var ett bra beslut att inte fortsätta med statinerna. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ser ju olika ut från person till person.

– Jag lever sunt och har inga andra riskfaktorer, och behöver egentligen inte oroa mig för om kolesterolvärdet är lite för högt, men jag tänkte att kanske kan jag ändå göra något mer än det jag gjorde, och vid ett besök på hälsokosten fick jag tips om att prova SanoKardio, ett kosttillskott som innehåller ett tomatextrakt som kan sänka både blodtryck och kolesterol, berättar Yvonne.

 

Blodfetterna normala igen
Länge har det ansetts att höga kolesterolvärden inneburit en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Cirka en miljon svenskar medicineras i dag med kolesterol-sänkande statiner, som ofta ger kraftiga biverkningar, i hopp om att undvika hjärt-kärlsjukdomar. Om statiner gör nytta och om kolesterol verkligen är farligt, ifrågasätts allt mer. Ny forskning visar att det ”onda” LDL-kolesterolet blir farligt först när det oxiderat, och då kan det bidra till plackbildning längs kärlväggarna, som på sikt kan ge hjärt-kärlsjukdomar.

Normala värden efter ett halvår
Ett halvår efter att Yvonne började ta tomatextraktet var det dags för en ny hälsoundersökning. Blodfetterna hade då normala värden igen och Yvonne pustade ut.
– Det kändes bra! Jag har levt så sunt i hela mitt liv att jag förstår att min kropp inte tålde medicinen. Jag minns att även apotekspersonalen reagerade på att jag skulle ta statinerna.

– När jag tittar tillbaka så har jag faktiskt inte haft en enda sjukdag på fyra år, då var jag borta två dagar från jobbet i samband med att jag fick gallsten borttaget. Inte ens influensa brukar jag få. Visst kan jag bli förkyld, men jag behöver inte vara hemma från jobbet, säger Yvonne.

Bästa sättet att förebygga hjärt- och kärlbesvär är att äta mycket grönsaker, dra ner på socker och processade livsmedel, motionera regelbundet och undvika rökning.

Av Inger Palm


Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Bra för blodtryck och blodfetter

SanoKardio innehåller en speciell blandning av tomatbaserade näringsämnen och ett tillskott av tiamin och är skräddarsytt för god kardiovaskulär hälsa.
Tomatextraktet i SanoKardio heter Lycored Nutrient Complex och flera studier har visat att det effektivt kan reducera LDL-oxidation, främja hälsosam endotelfunktion och blodcirkulation och bidra till normalt blodtryck.
I våras publicerades en studie där just detta tomatextrakt jämfördes med ett syntetiskt extrakt av lykopen, som finns i tomater. En tredje grupp fick placebo.
61 personer mellan 31 och 60 år som alla hade något förhöjt blodtryck deltog i studien. Studien visade att blodtrycket sänktes hos dem som fick tomatextraktet, medan värdena i övriga grupper inte påverkades alls. Därmed bekräftas resultaten av tidigare studier, som visar att SanoKardio kan påverka flera viktiga riskfaktorer för god hjärthälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.