Foto: Photos 4 U

Tomatextrakt hjälpte Yvonne sänka sina blodfetter

Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Yvonne Lindgren, 65, var på en vanlig hälsoundersökning när hennes höga kolesterolvärde upptäcktes. Hon ordinerades statiner, men medicinen gav henne starka biverkningar. Yvonne valde därför en annan väg och började ta ett extrakt baserat på tomater. Vid nästa hälsokoll låg hennes värden på en normal nivå.

I våras gick Yvonne Lindgren i pension, men hon har inga planer på att sluta jobba. Hon arbetar med IT-ekonomi och säljer affärssystem. Yvonne har svårt att tänka sig ett lugnare liv. I alla fall inte inom de närmaste åren.
– Jag valde att gå i pension för att min man precis pensionerat sig, men jag är en aktiv person som har mycket energi och att sluta jobba kändes bara tråkigt. Därför bestämde jag mig för att starta eget företag och tänker jobba som konsult med samma sak som jag gjorde som anställd. Skillnaden är förstås att jag kan bestämma själv hur mycket eller lite jag vill jobba, säger Yvonne.

Lever ett aktivt liv
Yvonne har aldrig haft några sysselsättningsproblem. Även utan arbetet som konsult skulle hon nog fylla dagarna med olika aktiviteter. Hon motionerar tre gånger i veckan och fördelar tiden mellan cirkelträning och snabba promenader. Tillsammans med maken går hon golfrundor, oftast en gång varje helg. Bara i år har hon hunnit med 25 rundor. Fyra gånger per år åker de dessutom på golfsemester. Just därför kom det som en total överraskning att Yvonnes blodfetter var högre än normalt.

 

LÄS OCKSÅ: Tomatextrakt som motverkar blodpropp 

Biverkningar
– Jag äter sunt, sover bra och är normalviktig. Alla mina värden brukar vara bra, så när kolesterolet var högt tänkte jag att det måste bero på ärftlighet. Jag köpte läkarens åsikt om att jag borde äta statiner, men jag fick besvärliga biverkningar som sendrag och kryp i benen vilket gjorde att jag sov dåligt. Efter att ha ätit medicinen i en och en halv månad så bestämde jag mig för att sluta, berättar Yvonne.

Det finns tre olika sorters blodfetter – triglycerider, LDL- och HDL-kolesterol.
Kolesterol och triglycerider är fett som framför allt befinner sig i blodet, men de finns även i cellerna. Triglyceriderna är de blodfetter som används som energi i kroppen, och kolesterolet behövs för att bygga celler och bilda hormoner. Mängden av blodfetter påverkas av vad du äter och hur mycket du rör på dig, men det finns också en ärftlig faktor.

LÄS OCKSÅ: I riskzonen för blodpropp? 

Inga symtom
Att få förhöjda halter av blodfetter är lite lurigt eftersom man vanligtvis inte känner några symtom. Om och när halterna av blodfetter blir för höga kan de börja lagras som fett inne i blodkärlen, vilket på sikt ofta leder till olika hjärt- och kärlsjukdomar.

– När jag pratade med min husläkare tyckte hon att det var ett bra beslut att inte fortsätta med statinerna. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ser ju olika ut från person till person.

– Jag lever sunt och har inga andra riskfaktorer, och behöver egentligen inte oroa mig för om kolesterolvärdet är lite för högt, men jag tänkte att kanske kan jag ändå göra något mer än det jag gjorde, och vid ett besök på hälsokosten fick jag tips om att prova SanoKardio, ett kosttillskott som innehåller ett tomatextrakt som kan sänka både blodtryck och kolesterol, berättar Yvonne.

 

Blodfetterna normala igen
Länge har det ansetts att höga kolesterolvärden inneburit en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Cirka en miljon svenskar medicineras i dag med kolesterol-sänkande statiner, som ofta ger kraftiga biverkningar, i hopp om att undvika hjärt-kärlsjukdomar. Om statiner gör nytta och om kolesterol verkligen är farligt, ifrågasätts allt mer. Ny forskning visar att det ”onda” LDL-kolesterolet blir farligt först när det oxiderat, och då kan det bidra till plackbildning längs kärlväggarna, som på sikt kan ge hjärt-kärlsjukdomar.

Normala värden efter ett halvår
Ett halvår efter att Yvonne började ta tomatextraktet var det dags för en ny hälsoundersökning. Blodfetterna hade då normala värden igen och Yvonne pustade ut.
– Det kändes bra! Jag har levt så sunt i hela mitt liv att jag förstår att min kropp inte tålde medicinen. Jag minns att även apotekspersonalen reagerade på att jag skulle ta statinerna.

– När jag tittar tillbaka så har jag faktiskt inte haft en enda sjukdag på fyra år, då var jag borta två dagar från jobbet i samband med att jag fick gallsten borttaget. Inte ens influensa brukar jag få. Visst kan jag bli förkyld, men jag behöver inte vara hemma från jobbet, säger Yvonne.

Bästa sättet att förebygga hjärt- och kärlbesvär är att äta mycket grönsaker, dra ner på socker och processade livsmedel, motionera regelbundet och undvika rökning.

Av Inger Palm


Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Bra för blodtryck och blodfetter

SanoKardio innehåller en speciell blandning av tomatbaserade näringsämnen och ett tillskott av tiamin och är skräddarsytt för god kardiovaskulär hälsa.
Tomatextraktet i SanoKardio heter Lycored Nutrient Complex och flera studier har visat att det effektivt kan reducera LDL-oxidation, främja hälsosam endotelfunktion och blodcirkulation och bidra till normalt blodtryck.
I våras publicerades en studie där just detta tomatextrakt jämfördes med ett syntetiskt extrakt av lykopen, som finns i tomater. En tredje grupp fick placebo.
61 personer mellan 31 och 60 år som alla hade något förhöjt blodtryck deltog i studien. Studien visade att blodtrycket sänktes hos dem som fick tomatextraktet, medan värdena i övriga grupper inte påverkades alls. Därmed bekräftas resultaten av tidigare studier, som visar att SanoKardio kan påverka flera viktiga riskfaktorer för god hjärthälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

 

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

 

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.