Foto: Photos 4 U

Tomatextrakt hjälpte Yvonne sänka sina blodfetter

Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Yvonne Lindgren, 65, var på en vanlig hälsoundersökning när hennes höga kolesterolvärde upptäcktes. Hon ordinerades statiner, men medicinen gav henne starka biverkningar. Yvonne valde därför en annan väg och började ta ett extrakt baserat på tomater. Vid nästa hälsokoll låg hennes värden på en normal nivå.

I våras gick Yvonne Lindgren i pension, men hon har inga planer på att sluta jobba. Hon arbetar med IT-ekonomi och säljer affärssystem. Yvonne har svårt att tänka sig ett lugnare liv. I alla fall inte inom de närmaste åren.
– Jag valde att gå i pension för att min man precis pensionerat sig, men jag är en aktiv person som har mycket energi och att sluta jobba kändes bara tråkigt. Därför bestämde jag mig för att starta eget företag och tänker jobba som konsult med samma sak som jag gjorde som anställd. Skillnaden är förstås att jag kan bestämma själv hur mycket eller lite jag vill jobba, säger Yvonne.

Lever ett aktivt liv
Yvonne har aldrig haft några sysselsättningsproblem. Även utan arbetet som konsult skulle hon nog fylla dagarna med olika aktiviteter. Hon motionerar tre gånger i veckan och fördelar tiden mellan cirkelträning och snabba promenader. Tillsammans med maken går hon golfrundor, oftast en gång varje helg. Bara i år har hon hunnit med 25 rundor. Fyra gånger per år åker de dessutom på golfsemester. Just därför kom det som en total överraskning att Yvonnes blodfetter var högre än normalt.

 

LÄS OCKSÅ: Tomatextrakt som motverkar blodpropp 

Biverkningar
– Jag äter sunt, sover bra och är normalviktig. Alla mina värden brukar vara bra, så när kolesterolet var högt tänkte jag att det måste bero på ärftlighet. Jag köpte läkarens åsikt om att jag borde äta statiner, men jag fick besvärliga biverkningar som sendrag och kryp i benen vilket gjorde att jag sov dåligt. Efter att ha ätit medicinen i en och en halv månad så bestämde jag mig för att sluta, berättar Yvonne.

Det finns tre olika sorters blodfetter – triglycerider, LDL- och HDL-kolesterol.
Kolesterol och triglycerider är fett som framför allt befinner sig i blodet, men de finns även i cellerna. Triglyceriderna är de blodfetter som används som energi i kroppen, och kolesterolet behövs för att bygga celler och bilda hormoner. Mängden av blodfetter påverkas av vad du äter och hur mycket du rör på dig, men det finns också en ärftlig faktor.

LÄS OCKSÅ: I riskzonen för blodpropp? 

Inga symtom
Att få förhöjda halter av blodfetter är lite lurigt eftersom man vanligtvis inte känner några symtom. Om och när halterna av blodfetter blir för höga kan de börja lagras som fett inne i blodkärlen, vilket på sikt ofta leder till olika hjärt- och kärlsjukdomar.

– När jag pratade med min husläkare tyckte hon att det var ett bra beslut att inte fortsätta med statinerna. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ser ju olika ut från person till person.

– Jag lever sunt och har inga andra riskfaktorer, och behöver egentligen inte oroa mig för om kolesterolvärdet är lite för högt, men jag tänkte att kanske kan jag ändå göra något mer än det jag gjorde, och vid ett besök på hälsokosten fick jag tips om att prova SanoKardio, ett kosttillskott som innehåller ett tomatextrakt som kan sänka både blodtryck och kolesterol, berättar Yvonne.

 

Blodfetterna normala igen
Länge har det ansetts att höga kolesterolvärden inneburit en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Cirka en miljon svenskar medicineras i dag med kolesterol-sänkande statiner, som ofta ger kraftiga biverkningar, i hopp om att undvika hjärt-kärlsjukdomar. Om statiner gör nytta och om kolesterol verkligen är farligt, ifrågasätts allt mer. Ny forskning visar att det ”onda” LDL-kolesterolet blir farligt först när det oxiderat, och då kan det bidra till plackbildning längs kärlväggarna, som på sikt kan ge hjärt-kärlsjukdomar.

Normala värden efter ett halvår
Ett halvår efter att Yvonne började ta tomatextraktet var det dags för en ny hälsoundersökning. Blodfetterna hade då normala värden igen och Yvonne pustade ut.
– Det kändes bra! Jag har levt så sunt i hela mitt liv att jag förstår att min kropp inte tålde medicinen. Jag minns att även apotekspersonalen reagerade på att jag skulle ta statinerna.

– När jag tittar tillbaka så har jag faktiskt inte haft en enda sjukdag på fyra år, då var jag borta två dagar från jobbet i samband med att jag fick gallsten borttaget. Inte ens influensa brukar jag få. Visst kan jag bli förkyld, men jag behöver inte vara hemma från jobbet, säger Yvonne.

Bästa sättet att förebygga hjärt- och kärlbesvär är att äta mycket grönsaker, dra ner på socker och processade livsmedel, motionera regelbundet och undvika rökning.

Av Inger Palm


Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Bra för blodtryck och blodfetter

SanoKardio innehåller en speciell blandning av tomatbaserade näringsämnen och ett tillskott av tiamin och är skräddarsytt för god kardiovaskulär hälsa.
Tomatextraktet i SanoKardio heter Lycored Nutrient Complex och flera studier har visat att det effektivt kan reducera LDL-oxidation, främja hälsosam endotelfunktion och blodcirkulation och bidra till normalt blodtryck.
I våras publicerades en studie där just detta tomatextrakt jämfördes med ett syntetiskt extrakt av lykopen, som finns i tomater. En tredje grupp fick placebo.
61 personer mellan 31 och 60 år som alla hade något förhöjt blodtryck deltog i studien. Studien visade att blodtrycket sänktes hos dem som fick tomatextraktet, medan värdena i övriga grupper inte påverkades alls. Därmed bekräftas resultaten av tidigare studier, som visar att SanoKardio kan påverka flera viktiga riskfaktorer för god hjärthälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

 

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.