Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Photos 4 U

Tomatextrakt hjälpte Yvonne sänka sina blodfetter

Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Yvonne Lindgren, 65, var på en vanlig hälsoundersökning när hennes höga kolesterolvärde upptäcktes. Hon ordinerades statiner, men medicinen gav henne starka biverkningar. Yvonne valde därför en annan väg och började ta ett extrakt baserat på tomater. Vid nästa hälsokoll låg hennes värden på en normal nivå.

I våras gick Yvonne Lindgren i pension, men hon har inga planer på att sluta jobba. Hon arbetar med IT-ekonomi och säljer affärssystem. Yvonne har svårt att tänka sig ett lugnare liv. I alla fall inte inom de närmaste åren.
– Jag valde att gå i pension för att min man precis pensionerat sig, men jag är en aktiv person som har mycket energi och att sluta jobba kändes bara tråkigt. Därför bestämde jag mig för att starta eget företag och tänker jobba som konsult med samma sak som jag gjorde som anställd. Skillnaden är förstås att jag kan bestämma själv hur mycket eller lite jag vill jobba, säger Yvonne.

Lever ett aktivt liv
Yvonne har aldrig haft några sysselsättningsproblem. Även utan arbetet som konsult skulle hon nog fylla dagarna med olika aktiviteter. Hon motionerar tre gånger i veckan och fördelar tiden mellan cirkelträning och snabba promenader. Tillsammans med maken går hon golfrundor, oftast en gång varje helg. Bara i år har hon hunnit med 25 rundor. Fyra gånger per år åker de dessutom på golfsemester. Just därför kom det som en total överraskning att Yvonnes blodfetter var högre än normalt.

 

LÄS OCKSÅ: Tomatextrakt som motverkar blodpropp 

Biverkningar
– Jag äter sunt, sover bra och är normalviktig. Alla mina värden brukar vara bra, så när kolesterolet var högt tänkte jag att det måste bero på ärftlighet. Jag köpte läkarens åsikt om att jag borde äta statiner, men jag fick besvärliga biverkningar som sendrag och kryp i benen vilket gjorde att jag sov dåligt. Efter att ha ätit medicinen i en och en halv månad så bestämde jag mig för att sluta, berättar Yvonne.

Det finns tre olika sorters blodfetter – triglycerider, LDL- och HDL-kolesterol.
Kolesterol och triglycerider är fett som framför allt befinner sig i blodet, men de finns även i cellerna. Triglyceriderna är de blodfetter som används som energi i kroppen, och kolesterolet behövs för att bygga celler och bilda hormoner. Mängden av blodfetter påverkas av vad du äter och hur mycket du rör på dig, men det finns också en ärftlig faktor.

LÄS OCKSÅ: I riskzonen för blodpropp? 

Inga symtom
Att få förhöjda halter av blodfetter är lite lurigt eftersom man vanligtvis inte känner några symtom. Om och när halterna av blodfetter blir för höga kan de börja lagras som fett inne i blodkärlen, vilket på sikt ofta leder till olika hjärt- och kärlsjukdomar.

– När jag pratade med min husläkare tyckte hon att det var ett bra beslut att inte fortsätta med statinerna. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ser ju olika ut från person till person.

– Jag lever sunt och har inga andra riskfaktorer, och behöver egentligen inte oroa mig för om kolesterolvärdet är lite för högt, men jag tänkte att kanske kan jag ändå göra något mer än det jag gjorde, och vid ett besök på hälsokosten fick jag tips om att prova SanoKardio, ett kosttillskott som innehåller ett tomatextrakt som kan sänka både blodtryck och kolesterol, berättar Yvonne.

 

Blodfetterna normala igen
Länge har det ansetts att höga kolesterolvärden inneburit en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Cirka en miljon svenskar medicineras i dag med kolesterol-sänkande statiner, som ofta ger kraftiga biverkningar, i hopp om att undvika hjärt-kärlsjukdomar. Om statiner gör nytta och om kolesterol verkligen är farligt, ifrågasätts allt mer. Ny forskning visar att det ”onda” LDL-kolesterolet blir farligt först när det oxiderat, och då kan det bidra till plackbildning längs kärlväggarna, som på sikt kan ge hjärt-kärlsjukdomar.

Normala värden efter ett halvår
Ett halvår efter att Yvonne började ta tomatextraktet var det dags för en ny hälsoundersökning. Blodfetterna hade då normala värden igen och Yvonne pustade ut.
– Det kändes bra! Jag har levt så sunt i hela mitt liv att jag förstår att min kropp inte tålde medicinen. Jag minns att även apotekspersonalen reagerade på att jag skulle ta statinerna.

– När jag tittar tillbaka så har jag faktiskt inte haft en enda sjukdag på fyra år, då var jag borta två dagar från jobbet i samband med att jag fick gallsten borttaget. Inte ens influensa brukar jag få. Visst kan jag bli förkyld, men jag behöver inte vara hemma från jobbet, säger Yvonne.

Bästa sättet att förebygga hjärt- och kärlbesvär är att äta mycket grönsaker, dra ner på socker och processade livsmedel, motionera regelbundet och undvika rökning.

Av Inger Palm


Yvonne Lindgren

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Kjell, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Bor: I villa i Upplands Väsby.
Yrke: Konsult inom IT-ekonomi. Säljer affärssystem.
Intressen: Golf, trädgårdsarbete och att resa.
Så mår jag bra: Motionerar tre gånger i veckan, spelar golf så mycket hon hinner och äter en varierad och balanserad kost med basen i grönsaker.

Bra för blodtryck och blodfetter

SanoKardio innehåller en speciell blandning av tomatbaserade näringsämnen och ett tillskott av tiamin och är skräddarsytt för god kardiovaskulär hälsa.
Tomatextraktet i SanoKardio heter Lycored Nutrient Complex och flera studier har visat att det effektivt kan reducera LDL-oxidation, främja hälsosam endotelfunktion och blodcirkulation och bidra till normalt blodtryck.
I våras publicerades en studie där just detta tomatextrakt jämfördes med ett syntetiskt extrakt av lykopen, som finns i tomater. En tredje grupp fick placebo.
61 personer mellan 31 och 60 år som alla hade något förhöjt blodtryck deltog i studien. Studien visade att blodtrycket sänktes hos dem som fick tomatextraktet, medan värdena i övriga grupper inte påverkades alls. Därmed bekräftas resultaten av tidigare studier, som visar att SanoKardio kan påverka flera viktiga riskfaktorer för god hjärthälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!