Tre superlivsmedel för hjärtat | Kurera.se
hjärtformad ballong mot blå himmel

Tre superlivsmedel för hjärtat

Fakta

Hjärt-kärlsjukdomar är såväl världens som Sveriges ledande dödsorsak. 

År 2015 var hjärt-kärlsjukdom underliggande orsak i 35 procent av alla dödsfall i Sverige, visar nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Källa: Hjärt- Lungfonden

1,4 miljoner människor i Sverige har hjärt-kärlsjukdom.
Huruvida vi drabbas av hjärtsjukdom eller ej har mycket att göra med hur vi lever - och vad vi äter.

Här är supermaten för hjärtat de flesta inte känner till. 

Rödbetsjuice
Lägre blodtryck, skydd mot hjärtsjukdomar, starkare immunförsvar och bättre uthållighet är bara några av de positiva egenskaper som forskarna kunnat dokumentera. Och det räcker med 0,7 deciliter högkvalitativ rödbetsjuice per dag för att få alla hälsoeffekter (studie från 2015). Men det är viktigt att välja en bra juice.
Det är framförallt nitratet i rödbetsjuicen som ger hälsoeffekt, eller rättare sagt det som nitratet omvandlas till – kväveoxid. Men även betacyanin (rödbetans färgämne) är viktigt.
Kväveoxid vidgar kärlen och minskar plackbildningen vilket gör att blodet kan rinna lättare. Hjärtat mår bättre samtidigt som cirkulation och syresättning ökar. En annan, mer specifik effekt är kväveoxidens förmåga att öka svällkropparna i genitalierna både hos män och kvinnor – vilket ökar den sexuella lusten.
Sveriges mest använda rödbetsjuice heter Biotta och pressas färsk av ekologiskt odlade rödbetor varefter den mjölksyrajäses, vilket ger en naturligt högkoncentrerad juice med frisk och god smak.

 

► Läs också: Rödbetsjuice håller blodtrycket i schack visar forskning

Lagrad vitlök
Flera studier visar att vitlök kan sänka det onda kolesterolet, minska risken för blodpropp och sänka högt blodtryck. Dessutom kan det bidra till att vidga blodkärlen och göra dem mer elastiska. Vitlök i sin ursprungliga form innehåller allicin, ett ämne som kan ge svidande obehag i magen efter större intag. Kroppen klarar inte av att bryta ner och överföra denna komponent till blodet, därför gör kroppen sig av med den illaluktande substansen och orsakar oönskad kroppslukt efter förtäring. Japanska forskare har dock utvecklat en teknik där vitlöken lagras i tjugo månader, då allicinet frigörs. Resultatet blir en tablett som är 20 gånger mer koncentrerad än färsk vitlök, AGE (Aged Garlic Extract), Fram till idag har över 750 kliniska studier och vetenskapliga artiklar publicerats som visar att blodkärlen blir mindre stela, plackbildningen i kärlen minskar, det onda kolesterolet sjunker och det goda höjs. Homocystein (en markör för hjärtsjukdom) sjunker liksom blodtrycket. Studier visar att lagrad vitlök även har stor betydelse för immunförsvaret. Kyolic innehåller AGE från ekologiskt odlad vitlök, tillskottet är luktfritt.

► Läs också: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Oliver
Medehavskost har länge ansetts vara en sund kosthållning med goda effekter på hjärt- och kärlhälsan. Oliver och olivolja är en viktig del av medelhavskosten och det regelbundna intaget anses vara en av faktorerna till kostens goda effekter på hjärtat och kärlen. Forskning har visat att det är ämnet hydroxytyrosol, en av naturens kraftfullaste antioxidanter, som är den aktiva och hälsogivande ingrediensen i olivfrukten. Hydroxytyrosol hjälper till att ge en normal hjärtrytm, göra blodet mer lättflytande, förbättra blodfetterna och vidga blodkärlen, vilket sänker blodtrycket utan att skada artärer, blodkärl eller celler. Utöver effekterna på blodtrycket finns det idag 62 internationellt publicerade studier som visar att hydroxytyrosol stödjer andningsorgan, sänker glukosnivåerna hos diabetiker och minskar det dåliga kolesterolet samtidigt som det ökar mängden bra kolesterol.
Sangin innehåller 150 milligram ren ekologisk hydroxytyrosol, vilket motsvarar cirka 1 260 oliver, men utan kalorierna. Sangin framställs genom en patenterad process av 100 procent organisk olivolja från en olivsort som är rik på just hydroxytyrosol.

► Läs också: Olivbladens starka hälsoeffekter

 

Fler tips på knep som kan ge bättre hjärthälsa? 
Tanka ditt hjärta med nyttigheter och lev ett längre och friskare liv. Läs nedan länkar för inspiration om hur du kan göra detta:

• Goda bakterier skyddar mot stroke
• Ny studie – Linfrön sänker blodtryck
• Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem
Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom
• Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa
• Knepen som sänker ditt blodtryck naturligt
• Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder
• K- och D-vitamin i kombo främjar hjärthälsan
• Tomatextrakt motverkar blodpropp
Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt
• Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem
• Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör
Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Hjärt-kärlsjukdomar är såväl världens som Sveriges ledande dödsorsak. 

År 2015 var hjärt-kärlsjukdom underliggande orsak i 35 procent av alla dödsfall i Sverige, visar nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Källa: Hjärt- Lungfonden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.