Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

hjärtformad ballong mot blå himmel

Tre superlivsmedel för hjärtat

Fakta

Hjärt-kärlsjukdomar är såväl världens som Sveriges ledande dödsorsak. 

År 2015 var hjärt-kärlsjukdom underliggande orsak i 35 procent av alla dödsfall i Sverige, visar nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Källa: Hjärt- Lungfonden

1,4 miljoner människor i Sverige har hjärt-kärlsjukdom.
Huruvida vi drabbas av hjärtsjukdom eller ej har mycket att göra med hur vi lever - och vad vi äter.

Här är supermaten för hjärtat de flesta inte känner till. 

Rödbetsjuice
Lägre blodtryck, skydd mot hjärtsjukdomar, starkare immunförsvar och bättre uthållighet är bara några av de positiva egenskaper som forskarna kunnat dokumentera. Och det räcker med 0,7 deciliter högkvalitativ rödbetsjuice per dag för att få alla hälsoeffekter (studie från 2015). Men det är viktigt att välja en bra juice.
Det är framförallt nitratet i rödbetsjuicen som ger hälsoeffekt, eller rättare sagt det som nitratet omvandlas till – kväveoxid. Men även betacyanin (rödbetans färgämne) är viktigt.
Kväveoxid vidgar kärlen och minskar plackbildningen vilket gör att blodet kan rinna lättare. Hjärtat mår bättre samtidigt som cirkulation och syresättning ökar. En annan, mer specifik effekt är kväveoxidens förmåga att öka svällkropparna i genitalierna både hos män och kvinnor – vilket ökar den sexuella lusten.
Sveriges mest använda rödbetsjuice heter Biotta och pressas färsk av ekologiskt odlade rödbetor varefter den mjölksyrajäses, vilket ger en naturligt högkoncentrerad juice med frisk och god smak.

 

► Läs också: Rödbetsjuice håller blodtrycket i schack visar forskning

Lagrad vitlök
Flera studier visar att vitlök kan sänka det onda kolesterolet, minska risken för blodpropp och sänka högt blodtryck. Dessutom kan det bidra till att vidga blodkärlen och göra dem mer elastiska. Vitlök i sin ursprungliga form innehåller allicin, ett ämne som kan ge svidande obehag i magen efter större intag. Kroppen klarar inte av att bryta ner och överföra denna komponent till blodet, därför gör kroppen sig av med den illaluktande substansen och orsakar oönskad kroppslukt efter förtäring. Japanska forskare har dock utvecklat en teknik där vitlöken lagras i tjugo månader, då allicinet frigörs. Resultatet blir en tablett som är 20 gånger mer koncentrerad än färsk vitlök, AGE (Aged Garlic Extract), Fram till idag har över 750 kliniska studier och vetenskapliga artiklar publicerats som visar att blodkärlen blir mindre stela, plackbildningen i kärlen minskar, det onda kolesterolet sjunker och det goda höjs. Homocystein (en markör för hjärtsjukdom) sjunker liksom blodtrycket. Studier visar att lagrad vitlök även har stor betydelse för immunförsvaret. Kyolic innehåller AGE från ekologiskt odlad vitlök, tillskottet är luktfritt.

► Läs också: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Oliver
Medehavskost har länge ansetts vara en sund kosthållning med goda effekter på hjärt- och kärlhälsan. Oliver och olivolja är en viktig del av medelhavskosten och det regelbundna intaget anses vara en av faktorerna till kostens goda effekter på hjärtat och kärlen. Forskning har visat att det är ämnet hydroxytyrosol, en av naturens kraftfullaste antioxidanter, som är den aktiva och hälsogivande ingrediensen i olivfrukten. Hydroxytyrosol hjälper till att ge en normal hjärtrytm, göra blodet mer lättflytande, förbättra blodfetterna och vidga blodkärlen, vilket sänker blodtrycket utan att skada artärer, blodkärl eller celler. Utöver effekterna på blodtrycket finns det idag 62 internationellt publicerade studier som visar att hydroxytyrosol stödjer andningsorgan, sänker glukosnivåerna hos diabetiker och minskar det dåliga kolesterolet samtidigt som det ökar mängden bra kolesterol.
Sangin innehåller 150 milligram ren ekologisk hydroxytyrosol, vilket motsvarar cirka 1 260 oliver, men utan kalorierna. Sangin framställs genom en patenterad process av 100 procent organisk olivolja från en olivsort som är rik på just hydroxytyrosol.

► Läs också: Olivbladens starka hälsoeffekter

 

Fler tips på knep som kan ge bättre hjärthälsa? 
Tanka ditt hjärta med nyttigheter och lev ett längre och friskare liv. Läs nedan länkar för inspiration om hur du kan göra detta:

• Goda bakterier skyddar mot stroke
• Ny studie – Linfrön sänker blodtryck
• Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem
Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom
• Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa
• Knepen som sänker ditt blodtryck naturligt
• Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder
• K- och D-vitamin i kombo främjar hjärthälsan
• Tomatextrakt motverkar blodpropp
Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt
• Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem
• Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör
Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Hjärt-kärlsjukdomar är såväl världens som Sveriges ledande dödsorsak. 

År 2015 var hjärt-kärlsjukdom underliggande orsak i 35 procent av alla dödsfall i Sverige, visar nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Källa: Hjärt- Lungfonden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.