Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

hjärtformad ballong mot blå himmel

Tre superlivsmedel för hjärtat

Fakta

Hjärt-kärlsjukdomar är såväl världens som Sveriges ledande dödsorsak. 

År 2015 var hjärt-kärlsjukdom underliggande orsak i 35 procent av alla dödsfall i Sverige, visar nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Källa: Hjärt- Lungfonden

1,4 miljoner människor i Sverige har hjärt-kärlsjukdom.
Huruvida vi drabbas av hjärtsjukdom eller ej har mycket att göra med hur vi lever - och vad vi äter.

Här är supermaten för hjärtat de flesta inte känner till. 

Rödbetsjuice
Lägre blodtryck, skydd mot hjärtsjukdomar, starkare immunförsvar och bättre uthållighet är bara några av de positiva egenskaper som forskarna kunnat dokumentera. Och det räcker med 0,7 deciliter högkvalitativ rödbetsjuice per dag för att få alla hälsoeffekter (studie från 2015). Men det är viktigt att välja en bra juice.
Det är framförallt nitratet i rödbetsjuicen som ger hälsoeffekt, eller rättare sagt det som nitratet omvandlas till – kväveoxid. Men även betacyanin (rödbetans färgämne) är viktigt.
Kväveoxid vidgar kärlen och minskar plackbildningen vilket gör att blodet kan rinna lättare. Hjärtat mår bättre samtidigt som cirkulation och syresättning ökar. En annan, mer specifik effekt är kväveoxidens förmåga att öka svällkropparna i genitalierna både hos män och kvinnor – vilket ökar den sexuella lusten.
Sveriges mest använda rödbetsjuice heter Biotta och pressas färsk av ekologiskt odlade rödbetor varefter den mjölksyrajäses, vilket ger en naturligt högkoncentrerad juice med frisk och god smak.

 

► Läs också: Rödbetsjuice håller blodtrycket i schack visar forskning

Lagrad vitlök
Flera studier visar att vitlök kan sänka det onda kolesterolet, minska risken för blodpropp och sänka högt blodtryck. Dessutom kan det bidra till att vidga blodkärlen och göra dem mer elastiska. Vitlök i sin ursprungliga form innehåller allicin, ett ämne som kan ge svidande obehag i magen efter större intag. Kroppen klarar inte av att bryta ner och överföra denna komponent till blodet, därför gör kroppen sig av med den illaluktande substansen och orsakar oönskad kroppslukt efter förtäring. Japanska forskare har dock utvecklat en teknik där vitlöken lagras i tjugo månader, då allicinet frigörs. Resultatet blir en tablett som är 20 gånger mer koncentrerad än färsk vitlök, AGE (Aged Garlic Extract), Fram till idag har över 750 kliniska studier och vetenskapliga artiklar publicerats som visar att blodkärlen blir mindre stela, plackbildningen i kärlen minskar, det onda kolesterolet sjunker och det goda höjs. Homocystein (en markör för hjärtsjukdom) sjunker liksom blodtrycket. Studier visar att lagrad vitlök även har stor betydelse för immunförsvaret. Kyolic innehåller AGE från ekologiskt odlad vitlök, tillskottet är luktfritt.

► Läs också: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Oliver
Medehavskost har länge ansetts vara en sund kosthållning med goda effekter på hjärt- och kärlhälsan. Oliver och olivolja är en viktig del av medelhavskosten och det regelbundna intaget anses vara en av faktorerna till kostens goda effekter på hjärtat och kärlen. Forskning har visat att det är ämnet hydroxytyrosol, en av naturens kraftfullaste antioxidanter, som är den aktiva och hälsogivande ingrediensen i olivfrukten. Hydroxytyrosol hjälper till att ge en normal hjärtrytm, göra blodet mer lättflytande, förbättra blodfetterna och vidga blodkärlen, vilket sänker blodtrycket utan att skada artärer, blodkärl eller celler. Utöver effekterna på blodtrycket finns det idag 62 internationellt publicerade studier som visar att hydroxytyrosol stödjer andningsorgan, sänker glukosnivåerna hos diabetiker och minskar det dåliga kolesterolet samtidigt som det ökar mängden bra kolesterol.
Sangin innehåller 150 milligram ren ekologisk hydroxytyrosol, vilket motsvarar cirka 1 260 oliver, men utan kalorierna. Sangin framställs genom en patenterad process av 100 procent organisk olivolja från en olivsort som är rik på just hydroxytyrosol.

► Läs också: Olivbladens starka hälsoeffekter

 

Fler tips på knep som kan ge bättre hjärthälsa? 
Tanka ditt hjärta med nyttigheter och lev ett längre och friskare liv. Läs nedan länkar för inspiration om hur du kan göra detta:

• Goda bakterier skyddar mot stroke
• Ny studie – Linfrön sänker blodtryck
• Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem
Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom
• Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa
• Knepen som sänker ditt blodtryck naturligt
• Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder
• K- och D-vitamin i kombo främjar hjärthälsan
• Tomatextrakt motverkar blodpropp
Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt
• Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem
• Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör
Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Hjärt-kärlsjukdomar är såväl världens som Sveriges ledande dödsorsak. 

År 2015 var hjärt-kärlsjukdom underliggande orsak i 35 procent av alla dödsfall i Sverige, visar nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Källa: Hjärt- Lungfonden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.