Enligt en ny studie slängs eller returneras dagligen enorma mängder bröd – närmare bestämt 219 ton. Och till skillnad från andra livsmedel sker en stor del av svinnet innan det når konsumenten.
Ett avtal mellan de stora bagerierna och butikskedjorna innebär att leverantören tar tillbaka det bröd som närmar sig bäst före datum, samtidigt som man fyller på nytt bröd. Något som innebär att butikerna bara betalar för det bröd som faktiskt säljs.
Totalt matsvinn på 3 561 ton dagligen
Enligt en studie gjord av Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet uppskattas brödsvinnet i Sverige till omkring 15 procent av det bakade brödet det blir 80 000 ton per år eller 219 ton per dag, rapporterar SVT Nyheter. Och enligt Naturvårdsverket uppgår det totala matsvinnet i Sverige till 1,3 miljoner ton per år eller 3 561 ton per dag. Men till skillnad från annat matsvinn sker alltså en stor del av brödsvinnet innan det når konsumenten.
LÄS OCKSÅ: Förvarar du din mat rätt? Här är en snabbguide
Ineffektiv brödhantering
Och enligt forskarna är brödhanteringen som det ser ut idag ineffektiv. De menar att modellen med returer är en statistiskt säkerställd riskfaktor för att brödsvinnet ökar. Något även butikspersonal instämmer i. Den centralt styrda modellen som syftar på att ha välfyllda hyllor hindrar även butikerna att sänka priset på bröd som närmar sig bäst före datum.
LÄS OCKSÅ: Nationellt program för minskat matsvinn
Måste få ned matsvinnet för att klara klimatet
Även om det bland annat tillverkas jäst, etanol, djurfoder och biogas av brödet som går tillbaka till bagerinerna menar kritiker att det är viktigt att få ned det stora svinnet av bröd. ”Klarar vi inte matsvinnet, så klarar vi inte klimatet”, säger Louise Ungerth, ledamot i föreningen Matsvinnets styrelse, till SVT Nyheter.
Av redaktionen
Källa: SVT Nyheter.