De är på en mission att förbättra folkhälsan och vill göra hela världen till näringsjägare.
Bokaktuella Mia Clase och Lina Nertby Aurell, duon bakom Food Pharmacy, ser maten som en del i lösningen med både global ohälsa och klimatkris.
När Mia Clase och Lina Nertby Aurell lärde känna varandra i tonåren var kosthållning och tarmfloror inte de primära samtalsämnena – utan snarare killar, hästar och smink.
Det var först när de fick uppleva att flera närstående gick bort i cancer som de började fundera på hur de själva kunde påverka sin hälsa genom vad de stoppar i sig.
Och när de lärde känna professorn Stig Bengmark för fem år sedan gläntade han på dörren till en, för dem, helt ny värld full av tarmbakterier, immunförsvar och antiinflammatorisk mat.
Flera problem med dagens kosthållning
De kände instinktivt att de ville lära sig mer och började blogga om sin egna resa på Food Pharmacy.
Food Pharmacy har sedan dess vuxit till en hel värld som tar sig uttryck genom blogg, podd, instagram, böcker och föreläsningar och nu släpps deras tredje bok, ”Näringsjägaren”, där de beskriver hur vi äter bäst för tarmen.
För det finns en hel del problem med dagens kosthållning – något som i förlängningen riskerar att göra oss sjuka, menar de.
– Vi äter alldeles för mycket av fel saker som socker och bukfylla och för lite fibrer och näring i form av grönsaker, baljväxter och frukt, säger Mia.
LÄS OCKSÅ: 12 hälsotips från Food Pharmacy
Tarmfloran ett viktigt system
Tyvärr finns det inget mirakellivsmedel som innehåller allt vi behöver – inte ens stora mängder grönkål är bra på egen hand. Tvärtom visar forskningen att en bred variation av olika råvaror är det optimala för vår hälsa. Däremot vet vi att roten till många hälsoproblem ofta startar i tarmen. Tarmfloran är därför ett oerhört viktigt system som vi behöver lära oss mer om, anser de.
– Enkelt förklarat pågår ett krig i din tarm mellan dina goda och onda bakterier. Genom att äta fiberrik mat stärker du det goda laget, men om du slarvar så växer de onda bakterierna sig starkare. I tarmen sitter även de största delarna av ditt immunförsvar – ett väldigt fascinerande system som bygger på ett nära samarbete mellan immuncellerna i tarmväggen och din armé av goda tarmbakterier, förklarar Lina.
LÄS OCKSÅ: Din tarmflora avgör din hälsa – så kan du förbättra den!
Ställt om sin livsstil och sin kost
I sin nya bok har Mia Clase och Lina Nertby Aurell tagit fram en näringsjägarkompass som ska hjälpa läsarna att få i sig en stor mängd varierande, näringsrika och färggranna livsmedel. Kompassen består av tio olika kategorier av livsmedel, där varje kategori har fem cirklar ovanför sig. Dessa cirklar motsvarar poäng och ju fler poäng du samlar per dag, desto bättre.
Själva har Mia Clase och Lina Nertby Aurell ställt om sin livsstil och sin kost radikalt. Det har gjort dem både piggare, gladare och mer sällan förkylda. Bland annat.
Men de har också tagit det i små portioner och låtit förändringarna ta lång tid.
– Därför har ingenting heller varit speciellt svårt. Vi har inte slutat med något över en natt, tvärtom började vi enbart med att lägga till nyttigheter till vår vanliga mat. Med barnen har vi också tagit det långsamt och sakta men säkert infört mer grönsaker i deras liv. I den nya boken skriver vi bland annat om “gröna lögner”, och om hur man gömmer grönsaker i maten med stor framgång, säger Lina.
LÄS OCKSÅ: Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan
Inga fundamentalister
De beskriver sig själva som två glada bohemer som lever i sinnevärlden med allt vad det innebär i form av viljestarka barn, söndagsmiddagar hos vänner, dålig karaktär och semmeldagar.
Därför poängterar de också att vara näringsjägare inte alls är samma sak som att aldrig äta något annat än grönsaker och inte heller som att alltid väga livsmedels olika klimatpåverkan mot varandra.
– Vi vill verkligen ta tillfället i akt att säga att vi inte är några fundamentalister. Självklart ryms både avstickare och mindre bra dagar i livet som näringsjägare! Men läsk? Nej, det saknar vi faktiskt inte ett smack. Och sötsaker bakar vi ju fortfarande fast med lite andra tillagningsmetoder och råvaror, säger Mia.
Resan som började som ett hälsointresse har även några år in förvandlats till en insikt om att samma mat som är bäst för hälsan, också är den mest skonsamma för miljön.
– Vi satte oss ner och skrev “Näringsjägaren” så att tangenterna glödde. Maten vi äter är ju för tusan en av lösningarna på två av de främsta hoten vi står inför idag: global ohälsa och klimatkrisen!, säger Mia.
Av Tina Harr
Om Food Pharmacy
Lina Nertby Aurell och Mia Clase är författare, föreläsare och entreprenörer.
Deras blogg Foodpharmacy.se är en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar.