Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sophie bohnstedt Sofie raw

Foto: Patrick Wahlberg

Hållbarhet rakt igenom när Sophie gör glass

Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Sophie Bohnstedt har ett miljöengagemang som går bortom det vanliga. Hon är utbildad nationalekonom och har tidigare arbetat med klimatfrågor på myndighetsnivå. Numera gör hon ekologisk och vegansk glass från grunden.

Det är första juni och sommarvädret har fullkomligt exploderat sedan början av maj och torkan börjar märkas på syrenbuskarna. Vi möts i livsmedelsbutiken Paradiset på Södermalm ­– en av de butiker som säljer glassarna från Sophie’s Raw – för att prata glass och jag förstår att Sophies tid är dyrbar. Med man och tre barn och ett Stockholm som suktar efter hennes hantverksmässigt framställda glassar i sommarvärmen finns det inte mycket tid över till annat. Som väl är älskar barnen glassen.
– Deras kompisar gillar den också, säger Sophie som ser det som ett bra betyg.
Sophie har dessutom ägnat sin tid åt att ta fram några nya sorter – bland annat två nötfria glassar baserade på kokosmjölk – som jag får äran att provsmaka. Inledningsvis fanns glassarna i sex utföranden, nu finns de i nio smaker. Sophie går igenom och berättar om de olika sorterna.
– Jag är väldigt nöjd, nu finns det något för alla, säger hon.

Giftfritt och hållbart hela vägen
Det finns en tanke bakom allt när det kommer till ingredienserna. Sophie är lika mån om kvaliteten på råvarorna – som givetvis är helt igenom ekologiska – som villkoren för de som arbetar med att ta fram dem.
– De får inte gift i sina jordar eller gift på sina händer, varenda grej är genomtänkt.
Bra karma hela vägen alltså – något få aktörer inom livsmedelsbranschen kan skryta med.
– Det känns jätteviktigt för mig, så det är ett hjärteföretag verkligen.
Hon kompromissar heller inte när det kommer till hälsoaspekten. Alla glassarna är dock inte helt raw, i en av varianterna ingår till exempel rostade hasselnötter och tidigare använde hon honung som sötning i chokladöverdragen men efter att Sophie gick över till kokossocker är de helt veganska något som är viktigare för Sophie än att de är raw. Sophie äter själv helst veganskt och är särskilt mån om att det hon äter ska vara giftfritt, nyttigt men också hållbart.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens enkla knep för att komma igång med raw food

Inga kor ska behöva skiljas från sina kalvar
Sophie älskar att hålla på med mat och att baka och glassen växte fram ur en chokladtäckt raw cheesecake hon brukade göra som dessert. När flera sade att det smakade som glass började idén växa fram att göra lyxiga pinnglassar utan att någon kalv behövt lämna sin mamma, som vanligtvis sker vid mejeriframställning. Det är en av de främsta orsakerna – förutom hälsoaspekten – till varför Sophie väljer bort mejeriprodukter, en insikt hon kom till när hon själv ammade sitt andra barn.
– Jag tänkte att jag borde kunna göra riktig gelato och göra glasspinnar.
Vid den här tiden hade Sophie länge haft tanken att hon ville komma ut på matmarknaden med en hälsosam, miljövänlig och djuretisk produkt. Hon hade först varit inne på knäckebröd men där fanns redan bra alternativ.
– Med glassar kan man verkligen göra skillnad och inspirera matmarknaden till förändring, dessutom är det så gott.

LÄS OCKSÅ: Nyttan med komjölk allt mer ifrågasatt

Först ut på pinne
När Sophie började fanns som sagt inga svenskproducerade pinnglassar av den här typen. Den glass som fanns som var nötbaserad eller gjord på kokosmjölk, med annan sötning än socker såldes främst i bägare. Sophie som länge hade velat starta något eget förstod att hon var något på spåren med sin cheese cake-dessert. Hon kontaktade Johannes Cullberg som driver butikskedjan Paradiset –  en av dem som hade smakat hennes desserter –  och frågade om han skulle ta in glass från henne om hon körde igång. Svaret blev ja.
– Han tyckte det var en rolig affärsidé.

Levererar lokalt
Det var två och ett halvt år sedan och Sophie har sedan dess varit relativt ensam på marknaden. En marknad som av praktiska skäl är begränsad till Stockholmsregionen. Sophie har helt enkelt inte kapacitet att producera mer i dagsläget, hon sköter verksamheten mer eller mindre själv och dessa dagar har det som sagt varit extra mycket att stå i då det varit en strykande åtgång på Sophies glassar hos de handlare som har förmånen att saluföra dem.

LÄS OCKSÅ: Raw cheesecake med lingonfyllning och basilika

Jämför med raw foodbakverk
Priset på glassarna speglar råvarornas kvalitet samt att de är handgjorda, förklarar Sophie. Det är inte för att hon vill vara exklusiv som de kostar mer än konventionella glassar. Hon hoppas istället att när hon lyckas öka produktionskapaciteten kunna sänka priserna.
– Man måste jämföra priset med ett raw foodbakverk säger Sophie.
Tillverkningen är också tidskrävande då Sophie blötlägger alla nötter för att få bort lektiner och neutralisera fytinsyran och all tillverkning sker alltså för hand. Trots priset är det de två dyraste glassarna som är de som är mest populära.
– De går utan tvekan bäst, säger Sophie.

Finns i ett 20-tal butiker
Förutom lite på Instagram har Sophie inte lagt ned något arbete på marknadsföring, glassarna har sålt sig själva.
– Jag gick inte och sålde in dem säger Sophie som berättar att hon fick väldigt mycket uppskattning när glassarna kom ut på marknaden.
Från att bara ha funnits på Paradiset, hälsokostbutiken Gryningen och ett raw food-café finns glassarna nu i lite drygt 20 butiker bland annat vissa ICA-handlare och någon Hemköpsbutik i Stockholmsregionen.

 

Från regeringsrapport till glasshantverk
Att starta eget företag har inte varit någon självklarhet för Sophie som snarare såg sig själv jobba på SIDA, Naturskyddsföreningen eller någon myndighet eller departement.
– Det har ju varit det jag ska jobba med – miljö. Men det är otroligt spännande och utvecklande att driva eget företag säger Sophie som gått från att arbeta med miljö och klimat på ett mer administrativt plan till att vara i högsta grad praktisk.
– Det jag jobbade med förut var i huvudsak att skriva regeringsrapporter säger Sophie.

Håller även på med mat
Men nu är det alltså mat för hela slanten och matintresset sträcker sig bortom glass, Sophie gör även recept till olika SPA-anläggningar och resorts samt har hållit i maten på den stora Yogagames-galan fyra år i rad där hon även hållit föredrag om bästa maten för hälsan och planeten. Och bli inte förvånade om ni får se mer av Sophie Bohnstedt på Kurera framöver.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.