sophie bohnstedt Sofie raw

Foto: Patrick Wahlberg

Hållbarhet rakt igenom när Sophie gör glass

Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Sophie Bohnstedt har ett miljöengagemang som går bortom det vanliga. Hon är utbildad nationalekonom och har tidigare arbetat med klimatfrågor på myndighetsnivå. Numera gör hon ekologisk och vegansk glass från grunden.

 

Det är första juni och sommarvädret har fullkomligt exploderat sedan början av maj och torkan börjar märkas på syrenbuskarna. Vi möts i livsmedelsbutiken Paradiset på Södermalm ­– en av de butiker som säljer glassarna från Sophie’s Raw – för att prata glass och jag förstår att Sophies tid är dyrbar. Med man och tre barn och ett Stockholm som suktar efter hennes hantverksmässigt framställda glassar i sommarvärmen finns det inte mycket tid över till annat. Som väl är älskar barnen glassen.
– Deras kompisar gillar den också, säger Sophie som ser det som ett bra betyg.
Sophie har dessutom ägnat sin tid åt att ta fram några nya sorter – bland annat två nötfria glassar baserade på kokosmjölk – som jag får äran att provsmaka. Inledningsvis fanns glassarna i sex utföranden, nu finns de i nio smaker. Sophie går igenom och berättar om de olika sorterna.
– Jag är väldigt nöjd, nu finns det något för alla, säger hon.

Giftfritt och hållbart hela vägen
Det finns en tanke bakom allt när det kommer till ingredienserna. Sophie är lika mån om kvaliteten på råvarorna – som givetvis är helt igenom ekologiska – som villkoren för de som arbetar med att ta fram dem.
– De får inte gift i sina jordar eller gift på sina händer, varenda grej är genomtänkt.
Bra karma hela vägen alltså – något få aktörer inom livsmedelsbranschen kan skryta med.
– Det känns jätteviktigt för mig, så det är ett hjärteföretag verkligen.
Hon kompromissar heller inte när det kommer till hälsoaspekten. Alla glassarna är dock inte helt raw, i en av varianterna ingår till exempel rostade hasselnötter och tidigare använde hon honung som sötning i chokladöverdragen men efter att Sophie gick över till kokossocker är de helt veganska något som är viktigare för Sophie än att de är raw. Sophie äter själv helst veganskt och är särskilt mån om att det hon äter ska vara giftfritt, nyttigt men också hållbart.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens enkla knep för att komma igång med raw food

Inga kor ska behöva skiljas från sina kalvar
Sophie älskar att hålla på med mat och att baka och glassen växte fram ur en chokladtäckt raw cheesecake hon brukade göra som dessert. När flera sade att det smakade som glass började idén växa fram att göra lyxiga pinnglassar utan att någon kalv behövt lämna sin mamma, som vanligtvis sker vid mejeriframställning. Det är en av de främsta orsakerna – förutom hälsoaspekten – till varför Sophie väljer bort mejeriprodukter, en insikt hon kom till när hon själv ammade sitt andra barn.
– Jag tänkte att jag borde kunna göra riktig gelato och göra glasspinnar.
Vid den här tiden hade Sophie länge haft tanken att hon ville komma ut på matmarknaden med en hälsosam, miljövänlig och djuretisk produkt. Hon hade först varit inne på knäckebröd men där fanns redan bra alternativ.
– Med glassar kan man verkligen göra skillnad och inspirera matmarknaden till förändring, dessutom är det så gott.

 

LÄS OCKSÅ: Nyttan med komjölk allt mer ifrågasatt

Först ut på pinne
När Sophie började fanns som sagt inga svenskproducerade pinnglassar av den här typen. Den glass som fanns som var nötbaserad eller gjord på kokosmjölk, med annan sötning än socker såldes främst i bägare. Sophie som länge hade velat starta något eget förstod att hon var något på spåren med sin cheese cake-dessert. Hon kontaktade Johannes Cullberg som driver butikskedjan Paradiset –  en av dem som hade smakat hennes desserter –  och frågade om han skulle ta in glass från henne om hon körde igång. Svaret blev ja.
– Han tyckte det var en rolig affärsidé.

Levererar lokalt
Det var två och ett halvt år sedan och Sophie har sedan dess varit relativt ensam på marknaden. En marknad som av praktiska skäl är begränsad till Stockholmsregionen. Sophie har helt enkelt inte kapacitet att producera mer i dagsläget, hon sköter verksamheten mer eller mindre själv och dessa dagar har det som sagt varit extra mycket att stå i då det varit en strykande åtgång på Sophies glassar hos de handlare som har förmånen att saluföra dem.

 

 

LÄS OCKSÅ: Raw cheesecake med lingonfyllning och basilika

Jämför med raw foodbakverk
Priset på glassarna speglar råvarornas kvalitet samt att de är handgjorda, förklarar Sophie. Det är inte för att hon vill vara exklusiv som de kostar mer än konventionella glassar. Hon hoppas istället att när hon lyckas öka produktionskapaciteten kunna sänka priserna.
– Man måste jämföra priset med ett raw foodbakverk säger Sophie.
Tillverkningen är också tidskrävande då Sophie blötlägger alla nötter för att få bort lektiner och neutralisera fytinsyran och all tillverkning sker alltså för hand. Trots priset är det de två dyraste glassarna som är de som är mest populära.
– De går utan tvekan bäst, säger Sophie.

Finns i ett 20-tal butiker
Förutom lite på Instagram har Sophie inte lagt ned något arbete på marknadsföring, glassarna har sålt sig själva.
– Jag gick inte och sålde in dem säger Sophie som berättar att hon fick väldigt mycket uppskattning när glassarna kom ut på marknaden.
Från att bara ha funnits på Paradiset, hälsokostbutiken Gryningen och ett raw food-café finns glassarna nu i lite drygt 20 butiker bland annat vissa ICA-handlare och någon Hemköpsbutik i Stockholmsregionen.

Från regeringsrapport till glasshantverk
Att starta eget företag har inte varit någon självklarhet för Sophie som snarare såg sig själv jobba på SIDA, Naturskyddsföreningen eller någon myndighet eller departement.
– Det har ju varit det jag ska jobba med – miljö. Men det är otroligt spännande och utvecklande att driva eget företag säger Sophie som gått från att arbeta med miljö och klimat på ett mer administrativt plan till att vara i högsta grad praktisk.
– Det jag jobbade med förut var i huvudsak att skriva regeringsrapporter säger Sophie.

Håller även på med mat
Men nu är det alltså mat för hela slanten och matintresset sträcker sig bortom glass, Sophie gör även recept till olika SPA-anläggningar och resorts samt har hållit i maten på den stora Yogagames-galan fyra år i rad där hon även hållit föredrag om bästa maten för hälsan och planeten. Och bli inte förvånade om ni får se mer av Sophie Bohnstedt på Kurera framöver.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

 

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.