sophie bohnstedt Sofie raw

Foto: Patrick Wahlberg

Hållbarhet rakt igenom när Sophie gör glass

Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Sophie Bohnstedt har ett miljöengagemang som går bortom det vanliga. Hon är utbildad nationalekonom och har tidigare arbetat med klimatfrågor på myndighetsnivå. Numera gör hon ekologisk och vegansk glass från grunden.

Det är första juni och sommarvädret har fullkomligt exploderat sedan början av maj och torkan börjar märkas på syrenbuskarna. Vi möts i livsmedelsbutiken Paradiset på Södermalm ­– en av de butiker som säljer glassarna från Sophie’s Raw – för att prata glass och jag förstår att Sophies tid är dyrbar. Med man och tre barn och ett Stockholm som suktar efter hennes hantverksmässigt framställda glassar i sommarvärmen finns det inte mycket tid över till annat. Som väl är älskar barnen glassen.
– Deras kompisar gillar den också, säger Sophie som ser det som ett bra betyg.
Sophie har dessutom ägnat sin tid åt att ta fram några nya sorter – bland annat två nötfria glassar baserade på kokosmjölk – som jag får äran att provsmaka. Inledningsvis fanns glassarna i sex utföranden, nu finns de i nio smaker. Sophie går igenom och berättar om de olika sorterna.
– Jag är väldigt nöjd, nu finns det något för alla, säger hon.

Giftfritt och hållbart hela vägen
Det finns en tanke bakom allt när det kommer till ingredienserna. Sophie är lika mån om kvaliteten på råvarorna – som givetvis är helt igenom ekologiska – som villkoren för de som arbetar med att ta fram dem.
– De får inte gift i sina jordar eller gift på sina händer, varenda grej är genomtänkt.
Bra karma hela vägen alltså – något få aktörer inom livsmedelsbranschen kan skryta med.
– Det känns jätteviktigt för mig, så det är ett hjärteföretag verkligen.
Hon kompromissar heller inte när det kommer till hälsoaspekten. Alla glassarna är dock inte helt raw, i en av varianterna ingår till exempel rostade hasselnötter och tidigare använde hon honung som sötning i chokladöverdragen men efter att Sophie gick över till kokossocker är de helt veganska något som är viktigare för Sophie än att de är raw. Sophie äter själv helst veganskt och är särskilt mån om att det hon äter ska vara giftfritt, nyttigt men också hållbart.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens enkla knep för att komma igång med raw food

Inga kor ska behöva skiljas från sina kalvar
Sophie älskar att hålla på med mat och att baka och glassen växte fram ur en chokladtäckt raw cheesecake hon brukade göra som dessert. När flera sade att det smakade som glass började idén växa fram att göra lyxiga pinnglassar utan att någon kalv behövt lämna sin mamma, som vanligtvis sker vid mejeriframställning. Det är en av de främsta orsakerna – förutom hälsoaspekten – till varför Sophie väljer bort mejeriprodukter, en insikt hon kom till när hon själv ammade sitt andra barn.
– Jag tänkte att jag borde kunna göra riktig gelato och göra glasspinnar.
Vid den här tiden hade Sophie länge haft tanken att hon ville komma ut på matmarknaden med en hälsosam, miljövänlig och djuretisk produkt. Hon hade först varit inne på knäckebröd men där fanns redan bra alternativ.
– Med glassar kan man verkligen göra skillnad och inspirera matmarknaden till förändring, dessutom är det så gott.

LÄS OCKSÅ: Nyttan med komjölk allt mer ifrågasatt

Först ut på pinne
När Sophie började fanns som sagt inga svenskproducerade pinnglassar av den här typen. Den glass som fanns som var nötbaserad eller gjord på kokosmjölk, med annan sötning än socker såldes främst i bägare. Sophie som länge hade velat starta något eget förstod att hon var något på spåren med sin cheese cake-dessert. Hon kontaktade Johannes Cullberg som driver butikskedjan Paradiset –  en av dem som hade smakat hennes desserter –  och frågade om han skulle ta in glass från henne om hon körde igång. Svaret blev ja.
– Han tyckte det var en rolig affärsidé.

Levererar lokalt
Det var två och ett halvt år sedan och Sophie har sedan dess varit relativt ensam på marknaden. En marknad som av praktiska skäl är begränsad till Stockholmsregionen. Sophie har helt enkelt inte kapacitet att producera mer i dagsläget, hon sköter verksamheten mer eller mindre själv och dessa dagar har det som sagt varit extra mycket att stå i då det varit en strykande åtgång på Sophies glassar hos de handlare som har förmånen att saluföra dem.

LÄS OCKSÅ: Raw cheesecake med lingonfyllning och basilika

Jämför med raw foodbakverk
Priset på glassarna speglar råvarornas kvalitet samt att de är handgjorda, förklarar Sophie. Det är inte för att hon vill vara exklusiv som de kostar mer än konventionella glassar. Hon hoppas istället att när hon lyckas öka produktionskapaciteten kunna sänka priserna.
– Man måste jämföra priset med ett raw foodbakverk säger Sophie.
Tillverkningen är också tidskrävande då Sophie blötlägger alla nötter för att få bort lektiner och neutralisera fytinsyran och all tillverkning sker alltså för hand. Trots priset är det de två dyraste glassarna som är de som är mest populära.
– De går utan tvekan bäst, säger Sophie.

Finns i ett 20-tal butiker
Förutom lite på Instagram har Sophie inte lagt ned något arbete på marknadsföring, glassarna har sålt sig själva.
– Jag gick inte och sålde in dem säger Sophie som berättar att hon fick väldigt mycket uppskattning när glassarna kom ut på marknaden.
Från att bara ha funnits på Paradiset, hälsokostbutiken Gryningen och ett raw food-café finns glassarna nu i lite drygt 20 butiker bland annat vissa ICA-handlare och någon Hemköpsbutik i Stockholmsregionen.

Från regeringsrapport till glasshantverk
Att starta eget företag har inte varit någon självklarhet för Sophie som snarare såg sig själv jobba på SIDA, Naturskyddsföreningen eller någon myndighet eller departement.
– Det har ju varit det jag ska jobba med – miljö. Men det är otroligt spännande och utvecklande att driva eget företag säger Sophie som gått från att arbeta med miljö och klimat på ett mer administrativt plan till att vara i högsta grad praktisk.
– Det jag jobbade med förut var i huvudsak att skriva regeringsrapporter säger Sophie.

Håller även på med mat
Men nu är det alltså mat för hela slanten och matintresset sträcker sig bortom glass, Sophie gör även recept till olika SPA-anläggningar och resorts samt har hållit i maten på den stora Yogagames-galan fyra år i rad där hon även hållit föredrag om bästa maten för hälsan och planeten. Och bli inte förvånade om ni får se mer av Sophie Bohnstedt på Kurera framöver.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.