Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sophie bohnstedt Sofie raw

Foto: Patrick Wahlberg

Hållbarhet rakt igenom när Sophie gör glass

Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Sophie Bohnstedt har ett miljöengagemang som går bortom det vanliga. Hon är utbildad nationalekonom och har tidigare arbetat med klimatfrågor på myndighetsnivå. Numera gör hon ekologisk och vegansk glass från grunden.

Det är första juni och sommarvädret har fullkomligt exploderat sedan början av maj och torkan börjar märkas på syrenbuskarna. Vi möts i livsmedelsbutiken Paradiset på Södermalm ­– en av de butiker som säljer glassarna från Sophie’s Raw – för att prata glass och jag förstår att Sophies tid är dyrbar. Med man och tre barn och ett Stockholm som suktar efter hennes hantverksmässigt framställda glassar i sommarvärmen finns det inte mycket tid över till annat. Som väl är älskar barnen glassen.
– Deras kompisar gillar den också, säger Sophie som ser det som ett bra betyg.
Sophie har dessutom ägnat sin tid åt att ta fram några nya sorter – bland annat två nötfria glassar baserade på kokosmjölk – som jag får äran att provsmaka. Inledningsvis fanns glassarna i sex utföranden, nu finns de i nio smaker. Sophie går igenom och berättar om de olika sorterna.
– Jag är väldigt nöjd, nu finns det något för alla, säger hon.

Giftfritt och hållbart hela vägen
Det finns en tanke bakom allt när det kommer till ingredienserna. Sophie är lika mån om kvaliteten på råvarorna – som givetvis är helt igenom ekologiska – som villkoren för de som arbetar med att ta fram dem.
– De får inte gift i sina jordar eller gift på sina händer, varenda grej är genomtänkt.
Bra karma hela vägen alltså – något få aktörer inom livsmedelsbranschen kan skryta med.
– Det känns jätteviktigt för mig, så det är ett hjärteföretag verkligen.
Hon kompromissar heller inte när det kommer till hälsoaspekten. Alla glassarna är dock inte helt raw, i en av varianterna ingår till exempel rostade hasselnötter och tidigare använde hon honung som sötning i chokladöverdragen men efter att Sophie gick över till kokossocker är de helt veganska något som är viktigare för Sophie än att de är raw. Sophie äter själv helst veganskt och är särskilt mån om att det hon äter ska vara giftfritt, nyttigt men också hållbart.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens enkla knep för att komma igång med raw food

Inga kor ska behöva skiljas från sina kalvar
Sophie älskar att hålla på med mat och att baka och glassen växte fram ur en chokladtäckt raw cheesecake hon brukade göra som dessert. När flera sade att det smakade som glass började idén växa fram att göra lyxiga pinnglassar utan att någon kalv behövt lämna sin mamma, som vanligtvis sker vid mejeriframställning. Det är en av de främsta orsakerna – förutom hälsoaspekten – till varför Sophie väljer bort mejeriprodukter, en insikt hon kom till när hon själv ammade sitt andra barn.
– Jag tänkte att jag borde kunna göra riktig gelato och göra glasspinnar.
Vid den här tiden hade Sophie länge haft tanken att hon ville komma ut på matmarknaden med en hälsosam, miljövänlig och djuretisk produkt. Hon hade först varit inne på knäckebröd men där fanns redan bra alternativ.
– Med glassar kan man verkligen göra skillnad och inspirera matmarknaden till förändring, dessutom är det så gott.

LÄS OCKSÅ: Nyttan med komjölk allt mer ifrågasatt

Först ut på pinne
När Sophie började fanns som sagt inga svenskproducerade pinnglassar av den här typen. Den glass som fanns som var nötbaserad eller gjord på kokosmjölk, med annan sötning än socker såldes främst i bägare. Sophie som länge hade velat starta något eget förstod att hon var något på spåren med sin cheese cake-dessert. Hon kontaktade Johannes Cullberg som driver butikskedjan Paradiset –  en av dem som hade smakat hennes desserter –  och frågade om han skulle ta in glass från henne om hon körde igång. Svaret blev ja.
– Han tyckte det var en rolig affärsidé.

Levererar lokalt
Det var två och ett halvt år sedan och Sophie har sedan dess varit relativt ensam på marknaden. En marknad som av praktiska skäl är begränsad till Stockholmsregionen. Sophie har helt enkelt inte kapacitet att producera mer i dagsläget, hon sköter verksamheten mer eller mindre själv och dessa dagar har det som sagt varit extra mycket att stå i då det varit en strykande åtgång på Sophies glassar hos de handlare som har förmånen att saluföra dem.

LÄS OCKSÅ: Raw cheesecake med lingonfyllning och basilika

Jämför med raw foodbakverk
Priset på glassarna speglar råvarornas kvalitet samt att de är handgjorda, förklarar Sophie. Det är inte för att hon vill vara exklusiv som de kostar mer än konventionella glassar. Hon hoppas istället att när hon lyckas öka produktionskapaciteten kunna sänka priserna.
– Man måste jämföra priset med ett raw foodbakverk säger Sophie.
Tillverkningen är också tidskrävande då Sophie blötlägger alla nötter för att få bort lektiner och neutralisera fytinsyran och all tillverkning sker alltså för hand. Trots priset är det de två dyraste glassarna som är de som är mest populära.
– De går utan tvekan bäst, säger Sophie.

Finns i ett 20-tal butiker
Förutom lite på Instagram har Sophie inte lagt ned något arbete på marknadsföring, glassarna har sålt sig själva.
– Jag gick inte och sålde in dem säger Sophie som berättar att hon fick väldigt mycket uppskattning när glassarna kom ut på marknaden.
Från att bara ha funnits på Paradiset, hälsokostbutiken Gryningen och ett raw food-café finns glassarna nu i lite drygt 20 butiker bland annat vissa ICA-handlare och någon Hemköpsbutik i Stockholmsregionen.

 

Från regeringsrapport till glasshantverk
Att starta eget företag har inte varit någon självklarhet för Sophie som snarare såg sig själv jobba på SIDA, Naturskyddsföreningen eller någon myndighet eller departement.
– Det har ju varit det jag ska jobba med – miljö. Men det är otroligt spännande och utvecklande att driva eget företag säger Sophie som gått från att arbeta med miljö och klimat på ett mer administrativt plan till att vara i högsta grad praktisk.
– Det jag jobbade med förut var i huvudsak att skriva regeringsrapporter säger Sophie.

Håller även på med mat
Men nu är det alltså mat för hela slanten och matintresset sträcker sig bortom glass, Sophie gör även recept till olika SPA-anläggningar och resorts samt har hållit i maten på den stora Yogagames-galan fyra år i rad där hon även hållit föredrag om bästa maten för hälsan och planeten. Och bli inte förvånade om ni får se mer av Sophie Bohnstedt på Kurera framöver.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 



Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Collage: solkrämer för ansiktet + ung kvinna i solhatt som smörjer in ansiktet

Skönhetspanelen testar: Ansiktskräm med solskydd 

Hud

Huden i ansiktet utsätts extra mycket för solens strålar under sommaren. Utöver en solhatt är en riktigt bra solkräm för ansiktet ett nödvändigt skydd. Vi letar efter en miljö- och hälsovänlig produkt som låter oss njuta av sommaren med lite godare samvete. Vilken är vår solklara vinnare? 

Lemonadglas på rad

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Drycker och smoothies

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab" där hon hjälper cancerdrabbade tillbaka till livet, med hjälp av god och hälsosam mat. Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker, fulla av näringsämnen, vitaminer och skyddande ämnen för ditt immunförsvar.

 

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!