sophie bohnstedt Sofie raw

Foto: Patrick Wahlberg

Hållbarhet rakt igenom när Sophie gör glass

Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Sophie Bohnstedt har ett miljöengagemang som går bortom det vanliga. Hon är utbildad nationalekonom och har tidigare arbetat med klimatfrågor på myndighetsnivå. Numera gör hon ekologisk och vegansk glass från grunden.

Det är första juni och sommarvädret har fullkomligt exploderat sedan början av maj och torkan börjar märkas på syrenbuskarna. Vi möts i livsmedelsbutiken Paradiset på Södermalm ­– en av de butiker som säljer glassarna från Sophie’s Raw – för att prata glass och jag förstår att Sophies tid är dyrbar. Med man och tre barn och ett Stockholm som suktar efter hennes hantverksmässigt framställda glassar i sommarvärmen finns det inte mycket tid över till annat. Som väl är älskar barnen glassen.
– Deras kompisar gillar den också, säger Sophie som ser det som ett bra betyg.
Sophie har dessutom ägnat sin tid åt att ta fram några nya sorter – bland annat två nötfria glassar baserade på kokosmjölk – som jag får äran att provsmaka. Inledningsvis fanns glassarna i sex utföranden, nu finns de i nio smaker. Sophie går igenom och berättar om de olika sorterna.
– Jag är väldigt nöjd, nu finns det något för alla, säger hon.

Giftfritt och hållbart hela vägen
Det finns en tanke bakom allt när det kommer till ingredienserna. Sophie är lika mån om kvaliteten på råvarorna – som givetvis är helt igenom ekologiska – som villkoren för de som arbetar med att ta fram dem.
– De får inte gift i sina jordar eller gift på sina händer, varenda grej är genomtänkt.
Bra karma hela vägen alltså – något få aktörer inom livsmedelsbranschen kan skryta med.
– Det känns jätteviktigt för mig, så det är ett hjärteföretag verkligen.
Hon kompromissar heller inte när det kommer till hälsoaspekten. Alla glassarna är dock inte helt raw, i en av varianterna ingår till exempel rostade hasselnötter och tidigare använde hon honung som sötning i chokladöverdragen men efter att Sophie gick över till kokossocker är de helt veganska något som är viktigare för Sophie än att de är raw. Sophie äter själv helst veganskt och är särskilt mån om att det hon äter ska vara giftfritt, nyttigt men också hållbart.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens enkla knep för att komma igång med raw food

Inga kor ska behöva skiljas från sina kalvar
Sophie älskar att hålla på med mat och att baka och glassen växte fram ur en chokladtäckt raw cheesecake hon brukade göra som dessert. När flera sade att det smakade som glass började idén växa fram att göra lyxiga pinnglassar utan att någon kalv behövt lämna sin mamma, som vanligtvis sker vid mejeriframställning. Det är en av de främsta orsakerna – förutom hälsoaspekten – till varför Sophie väljer bort mejeriprodukter, en insikt hon kom till när hon själv ammade sitt andra barn.
– Jag tänkte att jag borde kunna göra riktig gelato och göra glasspinnar.
Vid den här tiden hade Sophie länge haft tanken att hon ville komma ut på matmarknaden med en hälsosam, miljövänlig och djuretisk produkt. Hon hade först varit inne på knäckebröd men där fanns redan bra alternativ.
– Med glassar kan man verkligen göra skillnad och inspirera matmarknaden till förändring, dessutom är det så gott.

LÄS OCKSÅ: Nyttan med komjölk allt mer ifrågasatt

Först ut på pinne
När Sophie började fanns som sagt inga svenskproducerade pinnglassar av den här typen. Den glass som fanns som var nötbaserad eller gjord på kokosmjölk, med annan sötning än socker såldes främst i bägare. Sophie som länge hade velat starta något eget förstod att hon var något på spåren med sin cheese cake-dessert. Hon kontaktade Johannes Cullberg som driver butikskedjan Paradiset –  en av dem som hade smakat hennes desserter –  och frågade om han skulle ta in glass från henne om hon körde igång. Svaret blev ja.
– Han tyckte det var en rolig affärsidé.

Levererar lokalt
Det var två och ett halvt år sedan och Sophie har sedan dess varit relativt ensam på marknaden. En marknad som av praktiska skäl är begränsad till Stockholmsregionen. Sophie har helt enkelt inte kapacitet att producera mer i dagsläget, hon sköter verksamheten mer eller mindre själv och dessa dagar har det som sagt varit extra mycket att stå i då det varit en strykande åtgång på Sophies glassar hos de handlare som har förmånen att saluföra dem.

LÄS OCKSÅ: Raw cheesecake med lingonfyllning och basilika

Jämför med raw foodbakverk
Priset på glassarna speglar råvarornas kvalitet samt att de är handgjorda, förklarar Sophie. Det är inte för att hon vill vara exklusiv som de kostar mer än konventionella glassar. Hon hoppas istället att när hon lyckas öka produktionskapaciteten kunna sänka priserna.
– Man måste jämföra priset med ett raw foodbakverk säger Sophie.
Tillverkningen är också tidskrävande då Sophie blötlägger alla nötter för att få bort lektiner och neutralisera fytinsyran och all tillverkning sker alltså för hand. Trots priset är det de två dyraste glassarna som är de som är mest populära.
– De går utan tvekan bäst, säger Sophie.

Finns i ett 20-tal butiker
Förutom lite på Instagram har Sophie inte lagt ned något arbete på marknadsföring, glassarna har sålt sig själva.
– Jag gick inte och sålde in dem säger Sophie som berättar att hon fick väldigt mycket uppskattning när glassarna kom ut på marknaden.
Från att bara ha funnits på Paradiset, hälsokostbutiken Gryningen och ett raw food-café finns glassarna nu i lite drygt 20 butiker bland annat vissa ICA-handlare och någon Hemköpsbutik i Stockholmsregionen.

Från regeringsrapport till glasshantverk
Att starta eget företag har inte varit någon självklarhet för Sophie som snarare såg sig själv jobba på SIDA, Naturskyddsföreningen eller någon myndighet eller departement.
– Det har ju varit det jag ska jobba med – miljö. Men det är otroligt spännande och utvecklande att driva eget företag säger Sophie som gått från att arbeta med miljö och klimat på ett mer administrativt plan till att vara i högsta grad praktisk.
– Det jag jobbade med förut var i huvudsak att skriva regeringsrapporter säger Sophie.

Håller även på med mat
Men nu är det alltså mat för hela slanten och matintresset sträcker sig bortom glass, Sophie gör även recept till olika SPA-anläggningar och resorts samt har hållit i maten på den stora Yogagames-galan fyra år i rad där hon även hållit föredrag om bästa maten för hälsan och planeten. Och bli inte förvånade om ni får se mer av Sophie Bohnstedt på Kurera framöver.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Sophie Bohnstedt
Familj: Förlovad med Patrick Wahlberg civilekonom som driver hälsoföretaget Greatlife och sitter i redaktionen Näringsmedicinsk tidskrift, tillsammans har de tre barn.
Yrke: Glasstillverkare driver Sophies raw, har en magisterexamen i nationalekonomi med naturresursinriktning.
Bor: Nacka men ska flytta till Mallorca i höst.
Läs mer om Sophies och hennes glass på hemsidan och följ henne på Instagram.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.