Annons
Annons

Johannes utmanar livsmedelsjättarna

Nyligen skrev Johannes Cullberg som driver den ekologiska butikskedjan Paradiset en debattartikel på branschsajten Market där han uppmanade matjätten ICA att följa hans exempel och förbjuda de värsta tillsatserna i mat.

Redaktionen

19 september, 2017
Johannes utmanar livsmedelsjättarna
Dela inlägget

Nyligen skrev Johannes Cullberg som driver den ekologiska butikskedjan Paradiset en debattartikel på branschsajten Market där han uppmanade matjätten ICA att följa hans exempel och förbjuda de värsta tillsatserna i mat.

Johannes Cullberg, som driver matkedjan Paradiset med tre butiker i Stockholm, har en bakgrund inom företagshälsa. Sitt hälsointresse har han dock med sig från sin uppväxt och som småbarnsförälder reagerade han tidigt på pallarna med läsk i matbutiken där han brukade handla. Han har även arbetat med livsmedelskedjan Lidl där han reagerade på sortimentet men också på hur kunderna mådde. Johannes gjorde ett försök att lyfta fram produkter med omega 3 men de sålde inte berättar han.
– Folk ville bara ha chips och coca-cola, säger Johannes som säger att han chockades när han såg vad många av kunderna valde att handla och äta.

Går ett steg längre
Det ihop med ökade ohälsotal och rapporter om att det nu är fler överviktiga än normalviktiga bland landets befolkning gjorde att Johannes kände sig manad att göra mer än att bara driva sina egna butiker där många tillsatser är förbjudna och en stor del av sortimentet är ekologiskt utan även vill uppmana andra aktörer i branschen att ta sitt ansvar för folkhälsan och förbjuda de värsta tillsatserna.
– Jag vet ju hur låg kompetensen, kunskapen och intresset är hos de andra dagligvaruaktörerna. Det står fina ord i årsrapporterna men det är inte det man ser ute i butikerna och det tycker jag är ett jäkla hyckleri rent ut sagt.

LÄS OCKSÅ: Tillsatserna som gör dig sjuk

Listade och bannlyste de värsta tillsatserna
Förutom att sälja främst ekologiska varor har alltså Paradiset valt att välja bort produkter med tillsatser de anser skadliga i sitt sortiment. Bland annat har man utgått från KRAVs kriterier när man gjort urvalet men man tittade även på hur man gjort i andra länder. Som exempel nämner Johannes Whole Foods market i USA som är en stor förebild, här hemma samarbetade de med organisationen Äkta vara för att bedöma vad som ska tillåtas och inte.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

Motsätter sig manipulation
Ett gediget och grundligt arbete – som hellre friade än fällde enligt Johannes – som ledde till att de svartlistat 195 tillsatser, ytterligare 30 är enbart tillåtna om de är naturligt framställda. Johannes är på intet vis bokstavstroende, det finns tillsatser som verkligen behövs förklarar han.
– Du behöver till exempel ha en viss mängd nitrit i charkprodukter för att de inte ska bli farliga.
Det han vänder sig mot är när produkter är extremt processade och manipulerade till såväl smak, konsistens och färg.
Billiga imitationer eller fejkmat som Johannes kallar det, där man använder så lite naturlig råvara som möjligt för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Något han också vänder sig mot är den forskning som pågår för att göra maten mer aptitlig som syftar till att på konstgjord väg få oss att vilja äta mer av något och hindra att vi känner mättnad.
– De är designade för att vi ska äta mycket.
Johannes liknar det vid om man skulle smyga in knark i produkterna för att få kunden beroende och fortsätta köpa och äta varan.

LÄS OCKSÅ: Liten guide till E-nummer

Livsmedelsjätten svarar
I sitt svar på Johannes utmaning skriver ICAs VD Anders Svensson: ”När det gäller tillsatser förhåller vi oss till vetenskap och Livsmedelsverket. Självklart undviker vi onödiga tillsatser, men för att en tillsats ska bli godkänd för att få användas i livsmedel får den inte innebära en risk för människors hälsa.”
Frågan är dock om de tester som görs kan anses tillräckliga. Flera tillåtna tillsatser idag anses kunna framkalla till exempel allergiska reaktioner. Tillsatser testas på råttor förklarar Johannes.
– Du kan inte fråga en råtta om den har huvudvärk eller om den mår allmänt jäkligt, det enda du kan se är om råttan fick cancer och dog tidigare än den normalt sett skulle göra.

Trubbiga test ger osäkra resultat
Dessa tester ger alltför trubbiga resultat för att överföras på människan menar Johannes. Det faktum att tillsatser man tidigare trott var säkra senare visar sig vara allergiframkallande eller ännu värre anser han också borde tala för att de ska användas med försiktighet. Det finns dessutom ett sjuttiotal tillsatser som är tillåtna i Sverige men som inte är tillåtna i Autralien och Nya Zeeland, något som enligt Johannes borde mana till eftertänksamhet.
– Det är uppfattning och rent och skärt godtycke som som styr vad som är tillåtet i respektive land.
Det ihop med en stark lobby förklarar Johannes, då det finns väldigt stora pengar att göra inom livsmedelsindustrin.
– Med en stark lobby kan du ta fram de undersökningar du behöver för att få sälja en produkt.

Vad tror du att din utmaning till livsmedelsjättarna kommer resultera i?
– Det beror helt på hur det tas emot, men intresset för debattartikeln är stor och min förhoppning är att diskussionen lever vidare och eskalerar.
Johannes är medveten om att det finns ett innebonde problem med att kritiken kommer från honom då det lätt kan uppfattas som att han talar i egen sak i syfte att marknadsföra de egna butikerna.
– Jag ser gärna att frågan kommer upp på politisk nivå. Då blir det här något som inte går att backa ifrån.
Johannes välkomnar en debatt och skulle inte dra sig för att ta diskussionen i ett mer offentligt forum som till exempel en TV-soffa.
Han är också medveten om att det kan uppfattas som en svår uppgift att ta sig an.
– Men det fina är att det finns experter. Dessutom är det så att om ICA säger till sina leverantörer att ”vi säljer inte längre produkter med dessa tillsatser kan ni vara snälla och ställa om” så kommer leverantörerna att anpassa sig, de är en så stor maktfaktor.
Det handlar till stor utsträckning om vilja menar Johannes.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons