johannes cullberg

Johannes utmanar livsmedelsjättarna

Nyligen skrev Johannes Cullberg som driver den ekologiska butikskedjan Paradiset en debattartikel på branschsajten Market där han uppmanade matjätten ICA att följa hans exempel och förbjuda de värsta tillsatserna i mat.

Johannes Cullberg, som driver matkedjan Paradiset med tre butiker i Stockholm, har en bakgrund inom företagshälsa. Sitt hälsointresse har han dock med sig från sin uppväxt och som småbarnsförälder reagerade han tidigt på pallarna med läsk i matbutiken där han brukade handla. Han har även arbetat med livsmedelskedjan Lidl där han reagerade på sortimentet men också på hur kunderna mådde. Johannes gjorde ett försök att lyfta fram produkter med omega 3 men de sålde inte berättar han.
– Folk ville bara ha chips och coca-cola, säger Johannes som säger att han chockades när han såg vad många av kunderna valde att handla och äta.

Går ett steg längre
Det ihop med ökade ohälsotal och rapporter om att det nu är fler överviktiga än normalviktiga bland landets befolkning gjorde att Johannes kände sig manad att göra mer än att bara driva sina egna butiker där många tillsatser är förbjudna och en stor del av sortimentet är ekologiskt utan även vill uppmana andra aktörer i branschen att ta sitt ansvar för folkhälsan och förbjuda de värsta tillsatserna.
– Jag vet ju hur låg kompetensen, kunskapen och intresset är hos de andra dagligvaruaktörerna. Det står fina ord i årsrapporterna men det är inte det man ser ute i butikerna och det tycker jag är ett jäkla hyckleri rent ut sagt.

 

LÄS OCKSÅ: Tillsatserna som gör dig sjuk

Listade och bannlyste de värsta tillsatserna
Förutom att sälja främst ekologiska varor har alltså Paradiset valt att välja bort produkter med tillsatser de anser skadliga i sitt sortiment. Bland annat har man utgått från KRAVs kriterier när man gjort urvalet men man tittade även på hur man gjort i andra länder. Som exempel nämner Johannes Whole Foods market i USA som är en stor förebild, här hemma samarbetade de med organisationen Äkta vara för att bedöma vad som ska tillåtas och inte.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

Motsätter sig manipulation
Ett gediget och grundligt arbete – som hellre friade än fällde enligt Johannes – som ledde till att de svartlistat 195 tillsatser, ytterligare 30 är enbart tillåtna om de är naturligt framställda. Johannes är på intet vis bokstavstroende, det finns tillsatser som verkligen behövs förklarar han.
– Du behöver till exempel ha en viss mängd nitrit i charkprodukter för att de inte ska bli farliga.
Det han vänder sig mot är när produkter är extremt processade och manipulerade till såväl smak, konsistens och färg.
Billiga imitationer eller fejkmat som Johannes kallar det, där man använder så lite naturlig råvara som möjligt för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Något han också vänder sig mot är den forskning som pågår för att göra maten mer aptitlig som syftar till att på konstgjord väg få oss att vilja äta mer av något och hindra att vi känner mättnad.
– De är designade för att vi ska äta mycket.
Johannes liknar det vid om man skulle smyga in knark i produkterna för att få kunden beroende och fortsätta köpa och äta varan.

LÄS OCKSÅ: Liten guide till E-nummer

Livsmedelsjätten svarar
I sitt svar på Johannes utmaning skriver ICAs VD Anders Svensson: “När det gäller tillsatser förhåller vi oss till vetenskap och Livsmedelsverket. Självklart undviker vi onödiga tillsatser, men för att en tillsats ska bli godkänd för att få användas i livsmedel får den inte innebära en risk för människors hälsa.”
Frågan är dock om de tester som görs kan anses tillräckliga. Flera tillåtna tillsatser idag anses kunna framkalla till exempel allergiska reaktioner. Tillsatser testas på råttor förklarar Johannes.
– Du kan inte fråga en råtta om den har huvudvärk eller om den mår allmänt jäkligt, det enda du kan se är om råttan fick cancer och dog tidigare än den normalt sett skulle göra.

Trubbiga test ger osäkra resultat
Dessa tester ger alltför trubbiga resultat för att överföras på människan menar Johannes. Det faktum att tillsatser man tidigare trott var säkra senare visar sig vara allergiframkallande eller ännu värre anser han också borde tala för att de ska användas med försiktighet. Det finns dessutom ett sjuttiotal tillsatser som är tillåtna i Sverige men som inte är tillåtna i Autralien och Nya Zeeland, något som enligt Johannes borde mana till eftertänksamhet.
– Det är uppfattning och rent och skärt godtycke som som styr vad som är tillåtet i respektive land.
Det ihop med en stark lobby förklarar Johannes, då det finns väldigt stora pengar att göra inom livsmedelsindustrin.
– Med en stark lobby kan du ta fram de undersökningar du behöver för att få sälja en produkt.

Vad tror du att din utmaning till livsmedelsjättarna kommer resultera i?
– Det beror helt på hur det tas emot, men intresset för debattartikeln är stor och min förhoppning är att diskussionen lever vidare och eskalerar.
Johannes är medveten om att det finns ett innebonde problem med att kritiken kommer från honom då det lätt kan uppfattas som att han talar i egen sak i syfte att marknadsföra de egna butikerna.
– Jag ser gärna att frågan kommer upp på politisk nivå. Då blir det här något som inte går att backa ifrån.
Johannes välkomnar en debatt och skulle inte dra sig för att ta diskussionen i ett mer offentligt forum som till exempel en TV-soffa.
Han är också medveten om att det kan uppfattas som en svår uppgift att ta sig an.
– Men det fina är att det finns experter. Dessutom är det så att om ICA säger till sina leverantörer att “vi säljer inte längre produkter med dessa tillsatser kan ni vara snälla och ställa om” så kommer leverantörerna att anpassa sig, de är en så stor maktfaktor.
Det handlar till stor utsträckning om vilja menar Johannes.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så blev jag av med hjärndimman

Mental hälsa

Under tio års tid led Victor Käkelä, 28 år, till och från av depressioner. När han dessutom fick problem med sömnen kändes det som om botten var nådd. Det krävdes några genomgripande livsstilsförändringar för att vända utvecklingen. Vägen till bättre hälsa, koncentration och minne gick via meditation, att välja bort kött och att börja äta vitaminer för hjärnan och den mentala förmågan.

petra månström

Petra Månström: ”Det är känslan som räknas”

Intervju

Hon var den lågmälda plugghästen med löpning som sämsta gren i skolgympan.  20 år senare är Petra Månström expert på just löpning. Hennes blogg om hur hon förberedde sig inför Stockholm Marathon blev snabbt en av landets mest lästa. Och i augusti kom hennes bok om smartare löpning, med tips för att göra oss alla till gladare och bättre löpare.

Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Intervju

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

gron_trendsåaning

Kurera guidar bland hudvårdstrenderna

Hud

Micellärvatten, dubbeltvätt och stamceller. Det kommer ständigt nya trender inom hudvård och skönhet, många försvinner lika snabbt medan vissa är här för att stanna. Kurera har tagit hjälp av hudterapeuten Johanna Bjurström att titta närmre på de senaste årens trender.

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.

maria borelisu

Maria vill revolutionera synen på hälsa

Intervju

Maria Borelius är bosatt i London och har världen som sin arbetsplats, något som stundtals slitit på hälsan. För fem år sedan nådde hon sin personliga botten och kände att nu får det räcka, kroppen sade helt enkelt ifrån och den här gången valde Maria att lyssna.

äldre kvinna i solglasögon

Professor: ”Vår livslängd har ingen fast gräns”

Forskning

De råder delade meningar om huruvuda det finns en absolut gräns för hur gammal en människa kan bli eller inte. En svensk professor i matematisk statistik menar att det inte finns någon fast gräns och forskning visar att vare sig livsstil som genetiska faktorer verkar spela roll efter 110 års ålder.