johannes cullberg

Johannes utmanar livsmedelsjättarna

Nyligen skrev Johannes Cullberg som driver den ekologiska butikskedjan Paradiset en debattartikel på branschsajten Market där han uppmanade matjätten ICA att följa hans exempel och förbjuda de värsta tillsatserna i mat.

Johannes Cullberg, som driver matkedjan Paradiset med tre butiker i Stockholm, har en bakgrund inom företagshälsa. Sitt hälsointresse har han dock med sig från sin uppväxt och som småbarnsförälder reagerade han tidigt på pallarna med läsk i matbutiken där han brukade handla. Han har även arbetat med livsmedelskedjan Lidl där han reagerade på sortimentet men också på hur kunderna mådde. Johannes gjorde ett försök att lyfta fram produkter med omega 3 men de sålde inte berättar han.
– Folk ville bara ha chips och coca-cola, säger Johannes som säger att han chockades när han såg vad många av kunderna valde att handla och äta.

Går ett steg längre
Det ihop med ökade ohälsotal och rapporter om att det nu är fler överviktiga än normalviktiga bland landets befolkning gjorde att Johannes kände sig manad att göra mer än att bara driva sina egna butiker där många tillsatser är förbjudna och en stor del av sortimentet är ekologiskt utan även vill uppmana andra aktörer i branschen att ta sitt ansvar för folkhälsan och förbjuda de värsta tillsatserna.
– Jag vet ju hur låg kompetensen, kunskapen och intresset är hos de andra dagligvaruaktörerna. Det står fina ord i årsrapporterna men det är inte det man ser ute i butikerna och det tycker jag är ett jäkla hyckleri rent ut sagt.

 

LÄS OCKSÅ: Tillsatserna som gör dig sjuk

Listade och bannlyste de värsta tillsatserna
Förutom att sälja främst ekologiska varor har alltså Paradiset valt att välja bort produkter med tillsatser de anser skadliga i sitt sortiment. Bland annat har man utgått från KRAVs kriterier när man gjort urvalet men man tittade även på hur man gjort i andra länder. Som exempel nämner Johannes Whole Foods market i USA som är en stor förebild, här hemma samarbetade de med organisationen Äkta vara för att bedöma vad som ska tillåtas och inte.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

Motsätter sig manipulation
Ett gediget och grundligt arbete – som hellre friade än fällde enligt Johannes – som ledde till att de svartlistat 195 tillsatser, ytterligare 30 är enbart tillåtna om de är naturligt framställda. Johannes är på intet vis bokstavstroende, det finns tillsatser som verkligen behövs förklarar han.
– Du behöver till exempel ha en viss mängd nitrit i charkprodukter för att de inte ska bli farliga.
Det han vänder sig mot är när produkter är extremt processade och manipulerade till såväl smak, konsistens och färg.
Billiga imitationer eller fejkmat som Johannes kallar det, där man använder så lite naturlig råvara som möjligt för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Något han också vänder sig mot är den forskning som pågår för att göra maten mer aptitlig som syftar till att på konstgjord väg få oss att vilja äta mer av något och hindra att vi känner mättnad.
– De är designade för att vi ska äta mycket.
Johannes liknar det vid om man skulle smyga in knark i produkterna för att få kunden beroende och fortsätta köpa och äta varan.

LÄS OCKSÅ: Liten guide till E-nummer

Livsmedelsjätten svarar
I sitt svar på Johannes utmaning skriver ICAs VD Anders Svensson: ”När det gäller tillsatser förhåller vi oss till vetenskap och Livsmedelsverket. Självklart undviker vi onödiga tillsatser, men för att en tillsats ska bli godkänd för att få användas i livsmedel får den inte innebära en risk för människors hälsa.”
Frågan är dock om de tester som görs kan anses tillräckliga. Flera tillåtna tillsatser idag anses kunna framkalla till exempel allergiska reaktioner. Tillsatser testas på råttor förklarar Johannes.
– Du kan inte fråga en råtta om den har huvudvärk eller om den mår allmänt jäkligt, det enda du kan se är om råttan fick cancer och dog tidigare än den normalt sett skulle göra.

Trubbiga test ger osäkra resultat
Dessa tester ger alltför trubbiga resultat för att överföras på människan menar Johannes. Det faktum att tillsatser man tidigare trott var säkra senare visar sig vara allergiframkallande eller ännu värre anser han också borde tala för att de ska användas med försiktighet. Det finns dessutom ett sjuttiotal tillsatser som är tillåtna i Sverige men som inte är tillåtna i Autralien och Nya Zeeland, något som enligt Johannes borde mana till eftertänksamhet.
– Det är uppfattning och rent och skärt godtycke som som styr vad som är tillåtet i respektive land.
Det ihop med en stark lobby förklarar Johannes, då det finns väldigt stora pengar att göra inom livsmedelsindustrin.
– Med en stark lobby kan du ta fram de undersökningar du behöver för att få sälja en produkt.

Vad tror du att din utmaning till livsmedelsjättarna kommer resultera i?
– Det beror helt på hur det tas emot, men intresset för debattartikeln är stor och min förhoppning är att diskussionen lever vidare och eskalerar.
Johannes är medveten om att det finns ett innebonde problem med att kritiken kommer från honom då det lätt kan uppfattas som att han talar i egen sak i syfte att marknadsföra de egna butikerna.
– Jag ser gärna att frågan kommer upp på politisk nivå. Då blir det här något som inte går att backa ifrån.
Johannes välkomnar en debatt och skulle inte dra sig för att ta diskussionen i ett mer offentligt forum som till exempel en TV-soffa.
Han är också medveten om att det kan uppfattas som en svår uppgift att ta sig an.
– Men det fina är att det finns experter. Dessutom är det så att om ICA säger till sina leverantörer att ”vi säljer inte längre produkter med dessa tillsatser kan ni vara snälla och ställa om” så kommer leverantörerna att anpassa sig, de är en så stor maktfaktor.
Det handlar till stor utsträckning om vilja menar Johannes.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

probiotika_prebiotika

Magspecial – nyckeln till god hälsa finns i tarmen

Mage

Tarmfloran kallas ibland kroppens största organ, inte helt oförtjänt då vi har fler bakterier i tarmen än vi har celler i hela kroppen. Ungefär 75 procent av immunförsvaret finns dessutom i tarmfloran så det är inte konstigt att bakteriebalansen påverkar allt från depression och ADHD till IBS.

kvinna äter kaka

Krom dämpar sötsug och stabiliserar blodsockret

Naturlig hälsa

Plötsliga humörsvängningar, energi-dippar och svårigheter med koncentrationen är problem som kan bero på blodsockersvängningar. Under storhelgerna är det lätt att det blir för mycket av det goda och när man sen vill leva sundare igen kan det ständiga suget efter sött göra det svårt. Mineralet krom kan dämpa sötsuget och ge ett stabilare blodsocker, här får du veta hur. 

elaine_adaptsport

Sportvitaminerna hjälpte Elaine att träna hårt igen

Träning

Elaine Blückert, 32 år från Uppsala är liten men stark. Hon tävlar i Body Fitness och tränar sex tuffa pass i veckan när hon inne i en hård träningsperiod. Men en sjukskrivning förra året satte stopp för både tävling som träning. Tack vare adaptogener orkade hon börja träna hårt igen och kan arbeta sig tillbaka till prispallen.

Tittis lyckoskola: ”Du är värdefull”

Mental hälsa

I andra lektionen i Titti Holmers lyckoskola får vi lära oss vikten av att förstå att vi är värdefulla och omge oss med människor som älskar oss. Det är viktigt att bryta eller sätt gränser i "dåliga" relationer. Ett annat sätt att visa för oss själva att vi är värdefulla är genom att ta hand om oss och vår kropp.

blodkärl

Vad alla behöver veta om blodproppar

Hälsa

För att förhindra blodproppar är det viktigt att vi rör på oss och inte sitter still för länga perioder i sträck. På samma sätt som bilköer och trafikstockning hindrar framkomligheten i trafiken hindrar blodproppar normal cirkulation i kroppen något som i värsta fall kan vara farligt. Här får du veta mer om vad som orsakar blodpropp och hur du bäst motverkar att de uppstår.

skelettdelar

Tips för att motverka benskörhet

Hälsa

Idag är benskörhet en av de stora folksjukdomarna och det är framförallt kvinnor som drabbas. Enligt WHO är cirka 200 miljoner personer drabbade av osteoporos, ett annat ord för sjukdomen. Många väljer att äta livsmedel eller tillskott med mycket kalcium men det är inte säkert att det är lösningen på problemet.

Mage i balans

Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Probiotika

Det har aldrig pratats så mycket om maghälsa, IBS och tarmbakterier som nu. Magen och tarmbakterierna har stor betydelse för hälsan och det påstås även att många vanliga sjukdomar har sitt ursprung från magen. Stress är en orsak till att magproblemen blir vanligare, hur vi äter är en annan. Här kan du läsa två experters tankar om saken.

Kaffe det svarta guldet?

Kaffe det svarta guldet eller inte?

Forskning

Kaffets hälsofördelar är ett omtvistat ämne. Så hur ligger det egentligen till? Är det nyttigt att dricka kaffe eller gör kaffe mer skada än nytta? Nu visar forskning att kaffedrickare faktiskt får en hälsovinning jämfört med personer som inte dricker kaffe alls.

grönt kaffe och hallonketoner

Med naturliga extrakt tappade Anna-Lena 19 kilo

Hälsa

Anna-Lena Nordlund, 57 år, från Hedemora har haft problem med vikten ända sedan hon var liten flicka. Hon har genomgått två magoperationer men har inte mått bra och därför fortsatt att pendla i vikt. För ett år sedan började hon med ett grönt kaffe-extrakt med hallonketoner och har nu gått ner 19 kilo och nått sin idealvikt.

Marcus Hedström

Matsmältningsstöd fick ordning på Marcus mage

Enzymer

I många år har Marcus Hedström haft orolig mage. Flera gånger om dagen fick han akuta problem och måste snabbt komma till en toalett. Han har testat att utesluta olika livsmedel och provat sig runt bland produkter som lovade bättring i magen – men ingenting hjälpte. Inte förrän han testade ett matsmältningsstöd med enzymer, goda bakterier, aloe vera och örter.

titti holmer

Titti vill lära oss vad lycka är

Mental hälsa

I en serie artiklar på Kurera delar psykologen, föreläsaren och författaren till boken "Lycka nu" Titti Holmer med sig av sina bästa tips för hur vi ska göra för att att nå våra mål och leva ett lyckligare liv. I första delen får vi lära oss vad lycka faktiskt är.

surkål

6 anledningar att satsa på fermenterat

Kost

Vi kommer aldrig komma undan bakterier, faktum är att vi består till stor del av olika mikroorganismer. Det kan därför vara klokt att se till att de som styr showen är av gynnsam natur och inte låta de dåliga ta över befälet.

Årets hjärtprodukt 2017

Årets hjärteprodukt 2017 ger bättre vitalitet hos äldre

Hälsa

I Swedish Health Awards röstade allmänheten fram SelenoQ10 som vinnaren i kategorin Årets hjärteprodukt 2017. Swedish Health Awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. Under röstningen inkom 35 549 röster. SelenoQ10 är en produkt framtagen efter den svenska studien KiSel-10 där hälsa och livsstil studerats hos äldre.

mage-tarm_enzymer

Magspecial – enzymer bryter ned maten

Mage

Matsmältningsenzymer hjälper oss att bryta ned maten och göra näringen tillgänglig för kroppen. Matsmältningsenzymerna tillverkas i kroppen och har som uppgift att bryta ned protein, kolhydrater och fett. Enzymerna bryter ned och omvandlar födoämnen till kemiska strukturer. Först när de omvandlats kan de passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.

Vallörtskräm

Kräm med vallört hjälpte Ingers bältros

Hud

När Inger Lennmalm, 78 år, i Arboga fick bältros hjälpte inte medicinerna hon fick av doktorn. Då gick Inger till hälsokostbutiken och bad om hjälp. Där blev hon rekommenderade en kräm som innehåller ekologiskt odlad vallört. – Det svider och bränner jättemycket på huden när man får bältros, även när blåsorna är borta. Men när jag smörjde in mig med vallörtskrämen försvann både blåsor och den brännande känslan, säger Inger.

Örtskolan: Echinacea

Örtskolan – värt att veta om echinacea

Näringsmedicin

Echinacea eller, som man också kallar den, röd solhatt, tillhör familjen korgblommiga växter och har traditionellt använts som läkemedel för att lindra förkylning. Forskning har visat att echinacea kan halvera risken att insjukna, samt lindra symtomen om viruset ändå fått fäste.

kvinna står på våg

Kroppens egen badrumsvåg styr hur mycket vi äter

Forskning

Forskare vid Sahlgrenska akademin presenterar uppgifter som tyder på att kroppen har en egen inbyggd våg som när den tillåts fungera styr reglering av vikt och fettmassa. Fynden sprider nytt ljus över varför stillasittande orsakar övervikt och kan leda till ny behandling mot fetma.

Rödbetshummus

Vacker och god rödbetshummus

Recept

En vackert rosa variant av en klassisk hummus. Perfekt att använda på toast tillsammans med avokado och grönsaker, eller som tillbehör till sallad och andra rätter. Spara spadet till kikärtorna, det kan användas till mycket. Se aioli-receptet här ovanför.

linser och bönor i burkar

Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

Kost

Lektiner är proteiner som finns i allt från virus, bakterier till djur och växter. Växter använder dem bland annat till att transportera kolhydrater, reglera sin tillväxt och skydda sig mot mikroorganismer eller djur som vill skada eller äta upp dem. Lektiner finns i allt vi äter men deras närvaro i kosten har delat upp experterna i två läger.

kvinna håller hand över halsen

Balansera sköldkörteln på fyra veckor

Forskning

Man kan känna sig trött och okoncentrerad, öka i vikt och ha värk i kroppen. Torr hud, håravfall och att man känner sig allmänt nedstämd är också vanligt. Symptom som kan vara en del av ett naturligt åldrande men som lika gärna kan bero på en underfunktion i sköldkörteln. Inom ayurvedisk medicin använder läkarna ofta ashwagandha. En nyligen publicerad studie visar effekt redan inom fyra veckor.

titti holmer legitimerad psykolog och författare till boken lycka nu

Tittis Holmers recept på lycka

Mental hälsa

Titti Holmer har alltid haft ett intresse för det goda samtalet och vad som får människor att må bra. Hon hade tidigt vad hon kallar ett existentiellt intresse och bestämde sig redan i tonåren för att bli psykolog. Titti har skrivit böckerna "Lycka nu" och "Förändringskoden" och i en serie artiklar kommer hon lära oss mer om lycka och hur vi ökar förmågan att uppleva den.