God raw glass? Prova Magnum double caramel | Kurera.se
God raw glass? Prova Magnum double caramel

Foto: Angelica Zander

God raw glass? Prova Magnum double caramel

Fakta

Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott" (Norstedts förlag).

Är dubbeldoppad Magnum med karamell en av dina favoritglassar kommer det här receptet vara som ett eurekaögonblick.
Det var det i alla fall för receptmakaren Erika Frost.
Om den smakar som Magnum? Njae, men godare vågar hon påstå.

Det är ganska mycket ut och in i frysen men det är det värt, den totala arbetstiden är inte jättelång. Bara väntetiden, vilket kan vara ack så jobbigt.
Är du nötallergiker eller vill undvika cashewnötter kan du göra dessa med bananglass också. Det blir inte lika krämigt och den smälter snabbt, men det funkar.
Ta det här receptet och gör det till ditt. Gå loss, var kreativ, balla ur. Det blir fantastiskt.

 

Vegansk lyx
Det här receptet kommer från Erika Frosts väldigt aptitliga bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott".
Kuriosa: Erika Frost ligger även bakom restaurangen Open New Doors, i Bottnaryd och Göteborg.

Receptmakaren berättar att hon hittade sina glassformar på Panduro. De är gjorda av silikon, enkla att använda och resultatet blir snyggt.

Läs också: Nyttig nässelglass

Portioner: 6

Ingredienser

Glass
2 dl cashewnötter, blötlagda
i 4–5 timmar
2 dl kokosgrädde – receptmakaren använder Santa Marias ekologiska
1/2 dl agave- eller lönnsirap
1/2 dl vatten
vaniljpulver
ev lite nötmjölk

Karamell
1–2 msk kokosolja
8 medjooldadlar, urkärnade
1 msk lönnsirap
vaniljpulver
1 nypa salt

Chokladöverdrag
1 dl kokosolja
1/2 dl lönnsirap
4 msk raw kakao

Läs också: Vegansk choklad – med bara tre ingredienser

Gör så här

Glass
Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Mixa ingredienserna tills du har en mjukglasskonsistens. Är din mixer klen? Tillsätt lite mjölk av valfri sort för att stackaren inte ska haverera. Fördela glassen i formarna, i med pinne och frys i tre timmar.

Karamell
Smält oljan över ett vattenbad. Mixa olja, dadlar, sirap, vanilj och salt tills det är helt slätt.

Chokladöverdrag
Smält oljan över ett vattenbad och blanda olja, sirap och kakao till en slät konsistens.
Ta ut glassarna, ta dem ur sina formar och doppa i chokladen.
Lägg dem på en bricka eller tallrik med bakplåtspapper och låt dem ligga i frysen igen i fem, tio minuter.
Ta ut glassarna, klicka på karamell och stryk ut så den täcker chokladen. Lägg tillbaka glassarna på brickan eller tallriken och
låt ligga i frysen fem, tio minuter. Doppa dem en sista gång i chokladen och frys tills de stelnat.

Tips!
Skippa karamellen och smaksätt glassen med 1 shot espresso, 1 dl jordgubbar, 4–5 msk nötsmör eller 3–4 msk lucumapulver för variation.

Läs också: Bekämpa sommarförkylningen – och stärk ditt immunförsvar

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott" (Norstedts förlag).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.