För mycket socker. Det är domen när Konsumentföreningen Stockholm kartlagt näringsinnehåll i livsmedel som marknadsförs till barn, skriver Dagens Nyheter.
Konsumentföreningen Stockholm har för femte gången sedan 2005 granskat utbudet av matprodukter som vänder sig till barn. De vanligaste produkterna är flingor, yoghurt, mjölkdrycker och kex. På senare tid har varor som fruktpuréer, smoothies, torkad frukt, ost, pizza och ägg börjat dyka upp. Årets undersökning visar dock att näringsinnehållet inte har förbättrats så mycket sedan 2009.
Andelen tillsatt socker fortsatt hög
Andelen tillsatt socker i barnprodukter anses fortfarande för hög. I exempelvis yoghurt kan den ligga på 8–9 procent och de flesta sorters yoghurt riktade till barn har högre fetthalt än vad Livsmedelsverket rekommenderar.
– Jag tycker inte att man ska tillsätta 8–9 procent socker i yoghurt, det är nästan lika mycket som i Coca-cola, säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på föreningen.
Yoghurtar med roliga figurer på förpackningarna innehåller också ofta onödigt mycket tillsatt socker. Det visar Konsumentföreningen Stockholms (KfS) granskning.
– Jag förstår inte att man gör flingor med så mycket socker i efter alla diskussioner om att för mycket socker leder till fetma, hål i tänderna och andra problem, säger Louise Ungerth, till Dagens Nyheter.
Mycket socker i flingor
Var fjärde granskad flingsort hade över 30 procent socker. – 2005 kunde en förpackning med frukostflingor innehålla 50 procent tillsatt socker. Så illa är det inte i dag. Men Brüggens honungspuffar har 42 procent. Man undrar varför med tanke på den heta diskussionen som förs i dag om hälsosam mat till barn, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS, i ett pressmeddelande från Konsumentföreningen Stockholm.
Även mer fett än rekommendationen
– Och jag förstår inte heller att yoghurten ska vara så fet när experter säger att man inte ska få i sig för mycket mättat fett, säger Louise Ungerth.
Enligt Livsmedelsverket får nästan alla barn i sig mer mättat fett än rekommenderat. Det beror på att vi i Sverige äter mycket mejeriprodukter och feta charkuterier, livsmedel som innehåller relativt mycket mättat fett. Vi är sämre på att äta olja, nötter och fet fisk som innehåller fleromättat fett. För mycket mättat fett kan leda till ökade blodfettnivåer och öka risken för hjärtsjukdomar, skriver Dagens Nyheter.
– Allt beror självklart på hur ofta man äter de här produkterna, men äter man dem varje dag är det onödigt.
Allt fler produkter direkt riktade till barn
Antalet livsmedelsprodukter som riktar sig till barn ökar kraftigt. Tar man bort varor som glass, godis, chips och läsk finns i dag 97 matvaror där barn är målgruppen, för fem år sedan fanns det 60 varor.
► Läs också: 4 tips för att undvika gifter i barnmaten
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!