Nu har det sista växtskyddsmedlet med imidakloprid i Sverige återkallats – ett av tre ämnen som förbjudits av EU för att det ligger bakom utrotningen av bin och andra pollinatörer. Men – vi borde göra som Frankrike och förbjuda två ämnen till!
Frankrike var nämligen det första landet i världen att förbjuda alla de fem neonikotinoider, en form av växtbekämpningsmedel, som forskare har pekat ut som en en stor bidragande orsak till den utbredda bidöden. Det franska initiativet var ett föredöme för resten av världen i att rädda de livsviktiga bina och i att förhindra en ”ekologisk armageddon”. FN varnade nämligen för några år sedan för att 40 procent av planetens pollinatörer, främst bin och fjärilar, riskerar utrotning globalt.
LÄS OCKSÅ: Så nyttigt är propolis
Medlen som hotar bin
EU förbjöd 2018 tre av de värsta bekämpningsmedlen utomhus med start i februari: klotianidin, imidakloprid and tiametoxam. Men Frankrike gick alltså steget längre och förbjöd dessa tre plus tiacloprid och acetamiprid, även i växthus, inte bara utomhus alltså. I Sverige återkallades därmed de flesta medel som innehöll de dödliga ämnena. Det enda återstående växtskyddsmedlet i Sverige, som innehöll imidakloprid, var godkänt att använda inomhus för odling av tomat, gurka och paprika i fasta växthus. Men i slutet av 2020 kom EU-kommissionens beslut att, glädjande nog, inte förnya godkännandena för imidakloprid, klotianidin eller tiametoxam. Så det sista medlet med imidakloprid i fråga, kallat Confidor WG 70, återkallades därmed i december 2020 av Kemikalieinspektionen.
LÄS OCKSÅ: Så bygger du ett eget insektshotell
Neonikotinoider som nikotin för bin
Neonikotinoider har i studier visat sig minska binas spermieantal, försämra deras minne och förmåga att bygga bo. Dessutom visar forskningen att bina kan utveckla ett farligt beroende av bekämpningsmedlen, inte olikt det rökare får till nikotin. De syntetiska neonikotinoiderna, som gjorde entré i mitten av 1990-talet, delar nämligen kemisk struktur med just nikotin och angriper insekternas centrala nervsystem.
Biodlare och miljökämpar applåderar förstås detta steg av Frankrike, medan odlare av sockerbetor och sädesslag menar att detta beslut gör dem chanslösa i att försvara sina grödor mot skadliga insekter, enligt brittiska The Telegraph
LÄS OCKSÅ: “Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”
Källa: Kemikalieinspektionen
Av Carolina Eriksson