Föroreningar i luft, vatten, jord och arbetsmiljöer är farligare än rökning och orsakar femton gånger fler dödsfall än all världens krig och våld – det är tre gånger så dödligt som AIDS, malaria och tuberkulos tillsammans enligt ny rapport.
Alla föroreningar, miljögifter och utsläpp dödar sammantaget nio miljoner människor per år, detta slår flera forskare fast i den vetenskapliga tidskriften The Lancets kommision för hälsa och föroreningar. Forskarna som ställt samman uppgifterna menar att miljöförstöringen sammanlagt ansvarar för var sjätte av världens alla dödsfall.
Luftföroreningarna är värst
Enskilt värsta boven är luftföroreningarna men när man slår ihop dem med de övriga visar det att utsläpp och gifter i miljön är ett större hot mot folkhälsan än hjärt-kärlsjukdom som annars ses som den ledande dödsorsaken världen över.
LÄS OCKSÅ: Forskarlarm efter dramatisk minskning av insekter
Helt nu sammanställning
Ingen har tidigare sammanställt information som på detta sätt länkar sjukdom och dödsfall till alla former av föroreningar säger en av experterna bakom studien till The Lancet. Han menar att farorna inte framgår lika tydligt när statistiken för de olika områdena presenteras var för sig.
LÄS OCKSÅ: Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”
Många bidragande faktorer
Experterna bakom studien menar att de nya utsläppsiffrorna är starkt sammanknippade med klimatförändringarna. Avgaser i olika former utgör 85 procent av alla luftburna föroreningar. Fossila bränslen, ineffektiva spisar i utvecklingländer, skogsbränder samt skövling och svedjebränning bidrar alla till dålig luft.
LÄS OCKSÅ: Biodlarna: ”Inhemsk honung gynnar vår miljö”
Skifte till rena energikällor nödvändigt
De goda nyheterna är att föroreningarna från dåliga spisar och förorenat dricksvatten minskar allt eftersom länder utvecklas. Men på många håll kommer dödligheten bara öka om man inte skiftar till rena energikällor enligt rapporten. Städer – som ansvarar för 75 procent av världens växthusgaser – anses särskilt farliga, nästan 90 procent av stadsborna världen över andas in luft som inte når upp till Världshälsoorganisationen WHOs krav enligt studien.
Gå direkt till förnybar energi
Utveckling leder ofta till ökad gruvdrift, skogsskövling, ökad användning av bekämpningsmedel och ökat tryck på elproduktionen samt fler bensindrivna bilar på vägarna. Det driver på utsläppen men leder också till stora kostnader. Men det behöver gå den vägen, skriver Business insider. Experterna bakom studien menar att på liknannde sätt som utvecklingsländer hoppade över fasta telefoner och gick direkt till mobiltelefoner och bredband kan de gå direkt till att använda sol och vindenergi utan att ta omvägen om fossila bränslen och kärnkraft. Om det inte sker varnar forskarna att dödsfallen till följd av luftföroreningar kan öka till så mycket som 50 procent 2050.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!