Glada nyheter för dig som äter vegetariskt: det kostvalet medför 73 procents lägre risk att bli svårt sjuk i covid-19. Det visar en ny stor studie av vårdpersonal och deras kostvanor.
I studien deltog knappt 3 000 läkare och sjuksköterskor från USA och fem europeiska länder (Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien), som alla regelbundet jobbar nära covidsjuka patienter och därmed exponeras för smittan.
LÄS OCKSÅ: Studie: Tarmfloran förändrad hos patienter med covid-19
11 kostvanor kartlades
De fick alla fylla i en webbenkät om sig själva och sina kostvanor, mellan juli och september 2020. Deltagarna fick i enkäten kryssa i om de åt enligt 11 föreslagna kostvanor, exempelvis paleokost, medelhavskost, LCHF eller lågkolhydratkost, samt just vegetarisk/växtbaserad kost med rena råvaror. 70 procent av deltagarna var män. Av de 2 884 deltagarna i studien, som publicerats i British Medical Journal, insjuknade 568 i covid-19. Av dem fick 138 måttlig till svår covid-19. Resterande personer som insjuknade fick endast väldigt milda eller milda symtom.
LÄS OCKSÅ: Viktigt med näring för de äldre speciellt under coronapandemin
Vegetariskt gav mest skydd
Det visade sig att de som rapporterade att de åt vegetarisk kost respektive vegetariskt med tillägg av fisk, så kallade pescetarianer, hade ett skydd mot medelsvår till svår sjukdom i covid-19. Vegetarianerna löpte hela 73 procents lägre risk, och pescetarianerna 59 procents minskad risk. I jämförelse med vegokost stack LCHF ut som en diet som tvärtom verkade öka risken till svår sjukdom i covid-19. Man tog i studien hänsyn till andra hälsofaktorer som ålder, kön, BMI, rökning, livsstil och etnicitet.
LÄS OCKSÅ: Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre
Växtbaserad kost bra i förebyggande syfte
Enligt forskarna beror detta resultat naturligtvis på att växtbaserad mat är full av näringsämnen, vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret. Och fisk innehåller dessutom mycket D-vitamin och omega-3, för de deltagare som åt även fisk. Det är redan känt att det är nyttigt att äta vegetariskt på många sätt, och tidigare har det konstaterats att vår befintliga hälsostatus spelar in i hur allvarligt vi insjuknar i covid-19, bland annat spelar fetma, diabetes typ 2 samt hjärt-kärlsjukdom in. Men ingen kartläggning mellan kostvanor och sjukdomsförlopp i covid-19 har gjorts på detta sätt tidigare, enligt forskarna. Forskarna menar att en växtbaserad kost bör övervägas som ett förebyggande skydd mot att drabbas av svår sjukdom i covid-19.
Av Carolina Eriksson