Annons

”Förvaltningsrättens beslut är en seger för konsumenten”

I ett än så länge Sverige-unikt domslut beslutades i torsdags att EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler inte längre kan användas som maxgränser i Sverige. Domen, som klubbades av förvaltningsrätten i Falun, kan innebära nya tongångar för vitaminnivåer i Sverige. Det är i alla fall vad många inom hälsobranschen nu hoppas. "Det banar väg för att andra vitaminleverantörer kan få upprättelse", säger Anders Lindqvist, Great Earth grundare och ägare.

Redaktionen

3 september, 2016
”Förvaltningsrättens beslut är en seger för konsumenten”
Dela inlägget

I ett än så länge Sverige-unikt domslut beslutades i torsdags att EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler inte längre kan användas som maxgränser i Sverige.
Domen, som klubbades av förvaltningsrätten i Falun, kan innebära nya tongångar för vitaminnivåer i Sverige. Det är i alla fall vad många inom hälsobranschen nu hoppas.
– Det banar väg för att andra vitaminleverantörer kan få upprättelse, säger Anders Lindqvist, Great Earth grundare och ägare.

Hälso- och vitaminföretaget Great Earth Scandinavia i Gävle vann i torsdags mot kommunens godtyckliga ställningstagande om vitaminnivåer. Fallet anses unikt på det sätt att aldrig tidigare har en svensk domstol (läs förvaltningsrätten i Falun) avfärdat EFSAs referensvärden på detta sätt.
Läs mer om bakgrunden i nedan länk – och hitta hela domslutet här.

Läs också: Ny dom: EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler kan inte användas som maxgränser i Sverige

Mattias Kontio, VD på Great Earth.
Mattias Kontio, VD på Great Earth.

Såg sig tvungna att agera
Mattias Kontio, VD på Great Earth kommenterar:
– Vi är alltid öppna för alla typer av granskningar av våra produkter men här kände vi att det var fel när det gick till på detta sätt. Så vi var tvungna att agera.
I torsdags kom alltså domen. Rätten upphäver kommunnämndens beslut.

Ökad trygghet för konsumenten
Hälso- och vitaminföretaget firade igår med tårta och säger sig vara glada och lättade.
– Och inte bara för egen del. Beslutet innebär ökad trygghet för konsumenten, säger Mattias Kontio.

Annons

På vilket sätt?
– Gävle kommuns agerande har ju inneburit att en konsument i Gävle kan komma in i sin vanliga hälsokostbutik och fråga efter sitt vanliga b-vitaminkomplex och då få svaret att nej, den har myndigheterna lagt saluförbud på. Men om konsumenten bara åker några mil till en annan kommun, då står produkten där på sin vanliga hylla.
– Det skapar ju otrygghet, både för att konsumenterna får svårt att hitta sina produkter men för att de blir osäkra över vad som gäller.

Läs också: Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Många olika tolkningar av EFSAs rekommendationer
Anders Lindqvist, grundare av företaget, håller med.
– När EFSAs rekommendationer kom 2006 var det menat att de skulle ligga till grund för de maximum- och miniumumnivåer som vår bransch har väntat på i åratal. EFSA hade utvärderat de studier och det material som fanns tillgängligt vid den tidpunkten och skrev sina rekommendationer utifrån detta. Men de är däremot ingenting som är lagstadgat och det har det heller aldrig varit. Men flera kommuner har följt dem som om de vore det. Och det är upp till varje kommun att göra sin egen tolkning av regelverket. Man skulle, rent teoretiskt, kunna få olika tolkningar i var och en av Sveriges 290 kommuner. Ett kontrollsystem kan bara fungera om det finns en samsyn om de regler som landets hälsoföretag måste förhålla sig till.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Anders Lindqvist, grundare Great Earth.
Anders Lindqvist, grundare Great Earth.

Konsumenter kan även fortsättningsvis erbjudas komplement
Men nu har rättvisan segrat, tycker Anders Lindqvist.
– Det är så det känns. Och det är verkligen glädjande att få bevis på att rättssystemet fungerar. Jag har ju levt med det här i tre år. Men det är inte bara en seger för oss och för rättvisan, utan kanske främst en seger för konsumenten, säger han.
Han säger att han är glad över beslutet som han menar gynnar människans rätt att själv få ta beslut om sin hälsa.
– Nu finns det ju hopp igen för att det kan få fortsätta vara så. Att konsumenter även fortsättningsvis kan erbjudas komplement.

Annons

Läs också: Politiker uppmanas: ”Ge barn gratis D-vitamin istället för läkemedel!”

Vad betyder domen för er?
Jättemycket. Både känslomässigt och ekonomiskt. Vi är jättelyckliga över domen, att rättvisan äntligen har segrat.
Efter nära tre års kamp får vi alltså återigen sälja de produkter som vi tidigare sålt i över 25 år utan att få in några biverkningsrapporter. Det säger ju en del, säger Anders Lindqvist.
Han poängterar även att det är ett viktigt beslut, måhända prejudicerande, för hälsobranschen.
– Branschen är jättelyckliga över domen och det banar väg för att andra vitaminleverantörer kan få upprättelse.

Uppskattar domens tydlighet
Han säger sig vara extra glad över tydligheten i domen.
– Läser man domen förstår man vad de menar, den lämnar inga frågor. I sammanfattningen står det bland annat att nämnden inte haft fog för sitt beslut att, utan att först ha beaktat möjligheten av att använda sig av alternativa åtgärder, förelägga bolaget att sänka halterna av vitamin B6 i sina produkter. Det känns väldigt tydligt.

Läs också: Riksrevisionens granskning: Läkemedelsföretagen har för stort inflytande

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Han utvecklar:
– 2013 var stämningen väldigt aggressiv och kommunens inspektörer var överallt. Många fick plocka bort sina produkter från hyllorna och slapp på så sätt förläggas med saluförbud. Men på det sättet missade de även chansen att kunna överklaga, eftersom deras ”fall” inte hade en beslut, berättar Anders Lindqvist.

Annons