Efter att många år kämpat i motvind i Katarina församling har prästen Olle Carlsson och en grupp eldsjälar startat Kontempel – en modern urban andlig rörelse med förgreningar ut i landet. En av eldsjälarna är Olles livskamrat Fotini Carlsson som är en starkt drivande kraft. Här berättar hon om sin syn på kyrkan, påsken och vårt behov av en andlig hemvist.
Prästen Olle Carlsson har vänt upp och ned på konventionerna i församlingsarbetet som kyrkoherde i Katarina kyrka i Stockholm – något som fick resultat. Såväl i form av en fullsatt kyrka som i utfrysning och hot om avkragning, efter att ha avgått med seger valde han emellertid slutligen att gå i pension. Men inte för att sluta jobba, utan för att istället tillsammans med bland andra hustrun Fotini Carlsson driva Kontempel, en andlig mötesplats utanför kyrkans snäva ramar där de kan utveckla och sprida bland annat Livsstegen. En metod som bygger på Anonyma alkoholister och 12-stegssrörelsen men som vänder sig till vad de kallar normalstörda – det vill säga de allra flesta. Och bidra till att stödja de kyrkor ute i landet som inspirerats av förändringsarbetet i Katarina kyrka och vill ta efter framgångskonceptet. Med sig har de välkända kulturpersonligheter som förra chefen för Stockholms stadsteater Anna Takanen och artisten Marie Bergman. Samt tunga namn från näringslivet som Gerhard Bley, Per Andelius och Joachim Berner.
I exil i den digitala sfären
Den nya rörelsen hann ha två fullsatta gudstjänster i den avkristnade Skeppsholmskyrkan. En kyrka det var tänkt att de successivt skulle ta i allt större besittning och driva även bland annat kulturella aktiviteter i. Men så kom det nya coronaviruset och i likhet med många andra verksamheter tvingas Kontempel flytta till den digitala sfären för att nå ut. Men kanske leder det till att de når fler än de ursprungligen hade tänkt. För även om det idag finns ett 100-tal livsstegsgrupper runt om i landet är Kontempel tänkt som en urban andlig rörelse med fäste i centrala Stockholm. På nätet har de potential att nå många fler och Olle är sedan länge känd av betydligt fler än Katarina kyrkas församlingsmedlemmar. Det är därför inte osannolikt att fler kommer flockas till de filmade gudstjänsterna som började sändas söndag 4 april på Kontempels youtube-kanal än i en fysisk kyrka.
Gemenskap är A och O
Fotini har arbetat sida vid sida med maken Olle de senaste åren. Tillsammans har de skrivit flera böcker, grundat Livsstegen och tillsammans med andra anställada i församlingen har de startat och drivit Katarina sociala företagande som hjälpt socialt utsatta att komma tillbaka till arbetslivet, få ett sammanhang och tillhöra en gemenskap. Och gemenskap är A och O för samtliga verksamheter, även Kontempel syftar till att skapa en gemenskap för de som lider av vad Olle brukar kalla den andliga hemlösheten. Och i en tid som denna har kanske fler än någonsin ett behov att hitta någonstans där de kan känna sig välkomna, precis som de är utan att bli dömda eller behöva passa in i några religiösa normer.
LÄS OCKSÅ: Professor Micael Dahlen: “Jag vill bli tusen år gammal”
Strider har satt sina spår
Fotini och jag möts i Paradisets servering på övervåningen på Brännkyrkagatan, några veckor innan butiken ska till att stänga, fast det vet vi inte då. Fotini är försiktig med orden och det märks att diverse strider satt sina spår, strider Olle skrivit om i sin senaste bok ”Kallad: Kamp och kärlek” där han bland annat berättar om vad de haft att kämpa mot.
– Det tolfte steget i både livsstegen och AA handlar om att ge vidare till andra, och för mig handlar det om att ge vidare, säger Fotini om varför de grundat Kontempel.
– Vi vill ta det vidare som vi byggt upp inom Katarina församling, många runt om i landet vill inspireras och lära sig.
LÄS OCKSÅ: Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”
Vill dela med sig av sin kunskap
En viktig del av Kontempels uppgift är att bedriva utbildning för de som vill införa de olika aktiviteterna i sin egen församlings arbete, förklarar Fotini.
Områden som andra kyrkor kan tänkas vilja ta efter är Livsstegen för unga och det sociala företagandet som blivit en solskenshistoria i Katarina församling. Arbetet med att sprida kunskapen vidare ska bedrivas på konsultbasis men det krävs en del för att få ekonomin att gå runt och i dagsläget arbetar samtliga inblandade helt ideellt.
– Det är en utmaning men det tvingar oss samtidigt att vara relevanta.
Utöver utbildningsverksamheten vill de vara en mötesplats för människor som annars inte hittar till kyrkan.
– Det är en verksamhet med lägre tröskel än kyrkan men som även kyrkor kommer kunna driva inom ramen för sina verksamheter.
LÄS OCKSÅ: Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”
Växte ur ramen för Katarina
Kontempel var från början tänkt att vara en del av arbetet i Katarina församling.
– Det hade jag trott och hoppats.
Men även om Fotini och Olle, tillsammans med lojala medarbetare och volontärer lyckats höja taket rejält fanns det ändå en gräns för vad som tolererades av församlingsrådet. Och här tog det helt enkelt stopp, men i efterhand tror Fotini att det snarare kan gynna arbetet.
– Vi får större frihet i hur vi utformar exempelvis gudstjänster säger Fotini.
Den populära Katarinamässan som drog fulla hus var och varannan söndag stod under mer eller mindre ständigt hot om att inte få fortsätta då den inte följde reglementet. Men lyckades tack vare sin popularitet få finnas kvar.
– Vi hoppas att det blir ännu bättre så här och att fler vågar komma som kanske inte skulle komma till kyrkan annars.
Och många dras till projektet som fortfarande är i sin linda, som förre ärkebiskopen KG Hammar och politikern och föredetta partiledaren Gudrun Schyman men även andra. På internationella kvinnodagen höll till exempel journalisten Alexandra Pascalidou en söndagsskola för vuxna.
– Vi ser oss som en andlig experimentverkstad på en kristen grund, säger Fotini som är spänd på vad som håller på att växa fram.
Miljöarbete är en annan viktig del av det arbete som Fotini bedrivit i Katarina församling och som hon tänker ta med till Skeppsholmen, där hon har planer på att börja anlägga odlingar.
Hittade hem i Allhelgonakyrkan
För Fotini var det ett 12-stegsprogram som gjorde att hon sökte sig till Allhelgonakyrkan där det hela en gång startade. ACOA är ett program för anhöriga till missbrukare, personer som vuxit upp med missbrukande föräldrar eller under andra dysfunktionella förhållanden och som påverkas av det i sitt liv och sina relationer. Hon är utbildad journalist med ett förflutet som bland annat barnskådespelare och stark förankring i kulturlivet. Hon arbetade inom media och var ensamstående med två barn när hon hittade hem till Allhelgonakyrkan och så småningom till Olle. Idag är de gifta och har sonen Levi tillsammans, dessutom har båda med sig barn från tidigare förhållanden.
LÄS OCKSÅ: Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”
Ett komplement för de som vill ha förändring
Även om verksamheten inte kommer bedrivas inom ramen för Katarina kyrka som planerat är Kontempel en fristående del av Svenska Kyrkan enligt Fotini. Olle Carlsson är fortfarande präst och står under biskopens tillsyn, och många andra präster är knutna till Kontempel förklarar Fotini när jag frågar om hon tror att kyrkor kommer våga ha med dem att göra nu när de står helt fria.
– Kontempel är ett komplement där de som vill ha förändring inom kyrkan ska kunna mötas och hämta kraft, säger hon.
Samtidigt som den självständiga hållningen öppnar upp för andra sammanhang som skolor och frikyrkor som annars kanske inte hade vågat närma sig tror Fotini.
Håller mässor on-line
Nu påverkas emellertid planerna starkt av covid-19 och nyligen tvingades man ställa in en planerad utbildning för nya livsstegsledare, men i likhet med många andra är Kontempel snabba att tänka om. Till en början sände de mässa on-line, följt av att Olle läst ur sin bok ”Just idag: 365 tankar för sinnesro”. Nyligen sände de sin första förinspelade gudstjänst med musik av bland andra Marie Bergman och påskhelgen bjuder på ett fullmatat virtuellt program som går att följa på Facebook. Hur framtiden ser ut är det svårt att sia om i nuläget men Fotini hyser goda förhoppningar om att satsningen ska fortsätta utvecklas och växa – till en början i ett mer digitalt format tills det är tryggt att återigen börja ses i större grupper.
Påskens budskap viktigt för Fotini
Så här i påsktider blir alla oavsett tro påminda om berättelsen om Jesu död och uppståndelse. En berättelse som har stor betydelse för Fotini.
– Vi behöver ständigt påminna oss om att kärleken finns, att den bor inom oss och i allt utanför oss. Att den är störst av allt. Jesus visar oss under påsktiden Gud och kärlekens enorma kraft att återuppstå mot alla odds. När vi nästan gett upp hoppet. Från maktlöshet och förtvivlan till den stora triumfen, uppståndelsen.
Kontempels värdegrund är djupt förankrad i berättelsen om Jesus förklarar Fotini. Och hon tror att kyrkan behövs mer än någonsin och för fler än de redan invigda.
– Sverige är ett land där väldigt många upplever sig ofrivilligt ensamma och där den psykiska ohälsan är en av de främsta dödsorsakerna bland unga människor.
En existentiell mötesplats med riktigt högt i tak är därför av allra högsta prioritet idag menar Fotini.
– Det är det vi vill skapa med Kontempel.
Av Nina Törmark
Fotini Carlsson
Ålder: 39 år
Yrke: Journalist
Familj: Maken Olle Carlsson och fyra barn mellan 5 och 15 år.
Bor: Södermalm i Stockholm
Aktuell med: Verksamhetschef för Kontempel.
Mer info: Läs mer om Kontempel på organisationens hemsida, det går även att följa Kontempel på Facebook och filmade gudstjänster hittar du på Youtube. Mer om Olle Carlsson hittar du här.