prästen are norrhava och kyrkfönster med jesusmotiv

Are Norrhava är präst i Katarina församling i Stockholm. Foto Maria Sjödin

Vad har påsken för betydelse idag?

Påsken har gått från att vara en allvarstyngd högtid till en helg som vi mest sammanknippar med god mat och lång ledighet. Men har påsken någon djupare betydelse för oss idag och varför äter vi egentligen så mycket ägg. Kurera försöker reda ut begreppen och har tagit hjälp av Are Norrhava, präst och meditationslärare inom Svenska kyrkan.

Veckan inför påsk kallas “Stilla veckan”. Förr var det en sorgens tid och under det som kallades dymmeln som sträcker sig från onsdagen fram till och med påskafton var det inte ovanligt att klä sig i svart, då fick heller inget arbete utföras. Det var också en tid att skydda sig mot häxor och trolldom. På skärtorsdagen trodde man nämligen att häxorna flög till Blåkulla för att träffa djävulen. Inget av detta lever kvar idag. Vi har visserligen påskkärringar och till sent på 1900-talet var långfredagen en dag då i princip allt var stängt och det mer eller mindre var dött i TV-rutan.

Påsken som PR-kupp
Påsken bryter fastan som pågått från fastlagsdagen och på påskafton formligen exploderar festligheterna med påskägg och allehanda delikatesser. Men påsken börjar egentligen först på påskdagen om man ska vara noga – det var då Jesus återuppstod. På Facebook cirkulerar en sketch där komikern Johan Glans pekar på orimligheterna med vårt påskfirande, och det till synes ologiska med allt från påskkärringar till ägg och ris med fjädrar. Och det är ingen större konst att få högtiden att framstå som absurd, för vad har påskharar och ägg med Jesus att göra? Och varför fira att någon spikades upp på ett kors?

 

En blandning av olika traditioner
Påsken kan lite förenklat sägas vara en fusion av hedniska högtider som hyllar våren och återkomsten av ljuset och högtidlighållandet av Kristi död och uppståndelse. Det engelska ordet easter kommer från tyskans Eostre som är namnet en hednisk gryningsgudinna och bärare av ljuset. Medan ordet påsk kommer från latinet och hebreiskans pasach eller passover på engelska som är namnet på judendomens firande av uttåget ur Egypten.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte äta ägg i påsk!

Ägg – en symbol för livet
Ägget är en symbol för pånyttfödelse inom många traditioner och att vi äter så mycket ägg under påsk beror delvis på att hönsen vid den här tiden på året börjar värpa ägg igen efter vinteruppehållet. Under fastan avstod man förutom från kött även från mejeriprodukter och ägg vilket gjorde att det fanns extra gott om ägg fram emot påsk. Ägget har blivit till en symbol för livet som knyts till våren, ljuset och påsken.

LÄS OCKSÅ: Därför firar vi påsk som vi gör

“Vi behöver riter och symboler”
Kurera växade några ord med Are Norrhava, präst och meditationslärare i Katarina församling i Stockholm och frågade honom vad påsken har för betydelse idag.
– För många betyder det nog inte så mycket mer än att de får ledigt i några dagar, säger Are.
Men samtidigt tror han att påsken svarar an på ett djupare behov hos oss än det av ledighet och återhämtning. Behovet att möta det som gör ont och att komma i kontakt med någon sorts djupare sanning. Här tror Are att kyrkans symboler och riter har stor betydelse. På samma sätt som när det inträffar en kris i livet.
– Det kommer fler till kyrkan under påsk och jul, säger Are. Något han tror bland annat kan bero på vårt behov av just riter och symbolspråk och vår längtan att få bli berörda på djupet.
– All andlighet som är på riktigt handlar att ta hand om vår smärta.

LÄS OCKSÅ: Yogaläraren Magnus sänker trösklar

En berättelse om transformation
Att undvika det som gör ont kan leda till olika flyktbeteenden eller att man projicerar på andra menar Are. Inom religionen finns olika sätt att arbeta med det.
– I påsken ser jag det jättestarkt, säger Are och berättar om metaforen om vetekornet som Jesus ska ha använt sig av.
Enligt den lär Jesus ha sagt att om inte kornet faller och dör, behåller det sitt skal och förblir ensamt men om kornet hamnar i jorden och skalet brister, bryter en grodd fram som symboliserar livet.
– Det liknar processen med larven som förpuppas och blir till en fjäril. En väldigt förunderlig process om man tänker efter.
Något som kan användas som en metafor för att växa och utvecklas som människa. Men Are ger inte mycket för våra olika projekt för att bli bättre männsikor utan tror istället att vi utvecklas av att våga vara med det som är tungt och svårt.
– När jag stannar upp, känner efter och tar ansvar för det som pågår i mig, då kan jag känna att det händer något gott. Det ger en djupare glädje. Som också för mig närmre andra människor.
Även om det var längesedan långfredagen var en dag då allt var stängt och tyst tror Are att den fortfarande i viss mån bär spår av det och även idag skulle kunna fungera som en sorts retreat när vi stannar upp och låter livet komma i fatt oss.

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

Vi reser oss på nytt
Are menar att påskens berättelse om död och pånyttfödelse är så universell att om den inte redan funnits hade vi behövt uppfinna den.
– Alla vet vad smärta och svek är. Och även om allt går åt pipsvängen så kommer det något nytt, säger Are och fortsätter:
– Det är det som är det kraftfulla för mig, att vi reser oss gång på gång ur besvikelser, skam och smärta, säger Are som berättar att han närmar sig påsken ur sina egna livserfarenheter.
På det sättet symboliserar påskens berättelse något som ligger djupt i oss tror Are, även om vi inte kan alla fakta i dag på samma sätt som förr.
– Människor hittar sätt att berätta om detta och leva det även utanför kyrkan säger Are och berättar avslutningsvis att dragqueen-ikonen Ru Paul säger i en intervju att det som gör att hans dokusåpa om blivande dragartister berör så många är att det handlar om död och uppståndelse. Många som deltar i programmet kommer från utsatta områden och har varit marginaliserade på olika sätt och där ges de plats att skina.
– Det är en berättelse som är otroligt stor i vår tid.

Av Nina Törmark

Källa: Natrionalencyklopedin, Nordiska museet, Kyrkans tidning samt Scientific American

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny.