Kalla fötter, ömma tår, portvinstå och hälsporre – talesätten och krämporna är många. Vi behöver måna om våra tassar, de ska bära oss länge och det är lätt att få problem med denna vår enda beröringsyta mot jorden. Podiatern Marie Edström berättar om våra vanligaste problem och vad vi kan göra för att undvika dem.
Den som börjar få besvär med fötterna får inte sällan problem även på andra ställen i kroppen, det blir en dominoeffekt förklarar podiatern Marie Edström, som menar att förslitningsskador i knän och höfter ofta kan spåras till att vi går fel av en eller annan orsak. Därför är det viktigt att snabbt korrigera eventuella felställningar i foten men också att förebygga och träna för att ha friska, starka fötter som kan bära oss hela livet.
– Jag tror att många glömmer bort sina fötter, säger Marie.
Problem kan komma med åren
Marie är expert i medicinsk fotvård och möter på sin klinik i Stockholm många som har besvär med fötterna. Hon berättar att ett av de största felen vi gör är att vi väljer fel skor. Platta, hårda skor som saknar komfort kan ganska snabbt orsaka problem. Besvär med fötterna är något som för de flesta kommer krypande och börjar märkas någon gång efter medelåldern. Då – om man inte gjort det tidigare –är det viktigt att sluta välja skor enbart baserat utseende utan även efter hur de känns på foten, för att undvika framtida problem. Men våra fötter ska vi helst ta hand om oavsett ålder menar Marie.
– Vi har bara två och de ska bära oss hela livet.
Även kosten kan spela roll
Det är inte bara hur vi går och det vi sätter på fötterna som kan ställa till det, även kosten spelar roll för friska fötter. Till exempel kan viss kost och alkohol bidra till att förvärra det som kallas portvinstå eller gikt, och systemisk sjukdom. Även cirkulationsstörningar som kan vara kost- och livsstilsrelaterade kan orsaka en brännande känsla i fötterna på grund av inflammation som uppstår när cirkulationen försämras berättar Marie som understryker att sådana besvär alltid bör undersökas av läkare.
– Fötterna är en ganska tydlig indikator på hur man mår generellt, säger Marie.
En annan sak som Marie har lagt märke till är att det tycks finnas en koppling mellan fotsvamp och dåligt fungerande tarm.
LÄS OCKSÅ: Nypon gjorde att Mats slapp operation
Vanligt med insjunkna fotvalv
Men mycket handlar förstås om motoriken, felställningar och att rätta till med olika hjälpmedel och övningar som patienterna får göra hemma för att träna upp sina fötter.
– Det absolut vanligaste är insjunkna fotvalv, det gör att man viker framdelen av foten inåt, säger Marie och förklarar att det är något som kan uppstå med åldern, vid graviditet eller vid kraftig övervikt.
– Du har kanske hört talas om att man ibland behöver en storlek större skor vid graviditet?
Det beror berättar Marie på att fotvalven kan sjunka in efter en hastig viktuppgång som graviditet.
LÄS OCKSÅ: Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna
Inte bara höga klackar bakom Hallux valgus
Ett vanligt missförstånd är att det som kallas hallux valgus – vilket yttrar sig som en knöl på foten precis innan stortån – beror på att man gått med högklackade skor.
– Även många män får hallux valgus, och det beror inte på att de går i högklackat säger Marie och fortsätter:
– Den främsta orsaken är att det är ärftligt. Men det kan eskalera och förvärras av felaktiga skor, exempelvis högklackat.
Varför får vi så mycket problem med fötterna, har det alltid varit så?
Det beror, förklarar Marie på att vi inte är skapta för att bara gå med platta skor på platt underlag utan människofoten är egentligen konstruerad för att gå på ojämna underlag där man får parera med foten och använda fötterna på ett helt annat sätt än vi gör idag.
Många lider av nageltrång och fotsvamp
Vanliga besvär som Marie behandlar på kliniken är nageltrång och svamp. Men hälften av patienterna har problem med felpositioneringar som hon hjälper till att korrigera genom att stötta upp foten på olika sätt, bland annat genom tejpning, träning och uppbyggnad av muskler, stabilitet och balans.
Hälsporre är ett annat vanligt problem som uppstår när en sena under foten blivit stram och dragit ihop sig, det kan leda till en liten broskbildning, även kallad hälsporre. Då är det viktigt med avlastning förklarar Marie, dels med olika former av inlägg men också att den som tränar väljer en träningsform som inte belastar foten som exempelvis simning.
LÄS OCKSÅ: Gladare, fräschare och finare fötter? Så gör du!
”Försök att undvika kirurgi”
Det är viktigt att förebygga och ta hand om sina fötter särskilt om man betänker att det kan gå så långt att man måste operera sina fötter. Något Marie menar bara ska tas till som absolut sista utväg. Hon rekommenderar att man försöker med alternativa metoder som träning, avlastning och bra skor innan man lägger sig under kniven.
– Det är många som inte blir bättre varnar Marie.
Även om metoderna ständigt förbättras bör man tänka på att foten är komplex och att en operation inte går att göra ogjord, förklarar hon. Dessutom finns det en gräns för hur många gånger man kan operera i en fot om det skulle råka bli fel.
– Jag har många kunder som har blivit väldigt missnöjda med sina operationer.
Även om många också blir bra manar Marie till försiktighet när det kommer till kirurgi och uppmanar den som ändå väljer att genomgå en operation att ta reda på om läkaren som ska utföra operationen har stor erfarenhet av att operera just fötter och kan visa på goda resultat.
Byt ut Conversen mot bekvämare skor
Enligt Marie är det inte bara åldern som gör att man behöver se om sina fötter, även den som genomgått många graviditeter eller har stor övervikt behöver visa dem lite extra omsorg. Då behöver man även vara uppmärksam på sina knän för att undvika förslitning förklarar hon. Men någon gång fyrtio-femtioårsåldern är det kanske dags att lägga Conversen på hyllan och satsa på mjukare doningar.
– Jag tror man känner det, man vill kanske inte stoppa in sina fötter i dåliga skor. Man tänker till lite och väljer komfort framför snygghet, säger Marie och skrattar.
Maries råd för att motverka problem med fötterna
• A och O för att förebygga alla typer av fotproblem är att välja komfortabla skor. Det ska kännas skönt från början, man ska inte behöva gå in skor. Välj något som är mjukt och sviktande framför en hård och rigid sko råder Marie.
• Använd inlägg för att stabilisera upp foten.
Gör övningar och träna upp muskler
• Träna upp andra stödjande muskelgrupper som höftböjar- och sätesmusklerna. Många har inte aktiva sätesmuskler trots att det är våra största muskler förklarar Marie, de får inte någon direkt träning när vi går utan det krävs att vi gör övningar särskilt för att stärka upp dem.
• Ta av skorna och gör alfabetet med foten när du sitter vid skrivbordet på jobbet eller har en fikapaus.
• Gå barfota, gärna på lite mer kuperat underlag.
• Motverka varus eller pronering genom att lyfta en handduk från golvet med hjälp av tårna, bra övning för gravida.
• Motverka hallux valgus genom att spreta med tårna, och vicka stortån åt höger och vänster, gärna med ett gummiband spänt mellan stortån och tån bredvid.
• Klipp inte naglarna för korta för att undvika nageltrång.
• Vid anlag för gikt bör man vara försiktig med alkohol och hålla sig till en främst växtbaserad kost.
– Då brukar det kunna ge med sig, även om det har en tendens att komma tillbaka om man väl har fått det en gång, säger Marie.
• Var försiktig med alkohol. Det gäller för alla, inte bara de med gikt, alkohol kan till exempel orsaka svullnad av fötterna.
Hjälpmedel
• Bra skor
• Ortos eller stabilisator
• Gummiband för tåträning
• Tennisboll för att rulla under fötterna, bra vid graviditet.
Av Nina Törmark
Fakta
Namn: Marie Edström
Yrke: Podiater, har gått en 3-årig utbildning på Karolinska Institutet.
Gör: Har mottagning i Stockholm
Vad gör en podiater: Diagnostiserar, behandlar sjukdomstillstånd och skador i fötterna.