Visst är ägg nyttigt – och dessutom mättande. Ägg innehåller faktiskt mer nyttiga ämnen än vad vi tidigare trott. Bland annat finns det höga halter av D-vitamin, de vi nordbor lider brist av just nu. Så fortsätt ät ägg!
Just nu mitt i vintern har de flesta av oss skandinaver låga halter av D-vitamin eftersom den bästa källa till D-vitamin är solen. Att ta ett tillskott för att höja nivåerna är att rekommendera men också att äta ägg. Fisk och svamp innehåller också en del D-vitamin.
Den typ av D-vitamin som finns i äggulan kallas 25(OH)-vitamin D och är upp till fem gånger mer innehållsrik än vad forskarna tidigare trott. Ägg är alltså betydligt nyttigare än de flesta är medvetna om.
LÄS OCKSÅ: Ägg höjer inte kolesterolet
Ägg rikt på protein
Christer Rosén som är näringsexpert vid Lunds universitet menar att den mängd D-vitamin som anges på förpackningen och i Livsmedelsverkets databas är låg jämfört med vad vi får i oss. I länder som Danmark och Schweiz har man därför börjat räkna om mängden D-vitamin i ägg för att korrigera vad som står på förpackningarna.
Tidigare har man också funnit att innehållet av E-vitamin var betydligt högre än vad man trott, vilket även det var en positiv nyhet. Nu när kolesteroldebatten om ägg ebbat ut och forskarna inte längre varnar för att en stor konsumtion är farligt har ägg blivit än mer populärt. Detta delvis på grund av att ägg är rikt på protein och därför ger en lång mättnad och dels för att ägg drar ner eventuella blodsockerhöjningar.
Ägg innehåller A, B, C, D och E-vitamin. Folsyra, jod, järn, selen och zink.
Av Inger Palm
Källor: Svenska ägg och Livsmedelsverket