Annons

Frukt och grönt med minst och mest bekämpningsmedel

Amerikanska miljöorganisationen Environmental Working Group har sammanställt årets globala lista över "dirty dozen": frukt, bär och grönsaker med mest rester av bekämpningsmedel. I år toppar jordgubbar listan, följt av spenat – och grönkål.

Redaktionen

8 september, 2021
Frukt och grönt med minst och mest bekämpningsmedel
Dela inlägget

Amerikanska miljöorganisationen Environmental Working Group har sammanställt årets globala lista över ”dirty dozen”: frukt, bär och grönsaker med mest rester av bekämpningsmedel. I år toppar jordgubbar listan, följt av spenat – och grönkål.

Proverna är tagna på konventionell odling och jordgubbar är alltså det som toppar listan. Andra frukter och grönsaker som kommer högt upp på listan är vindruvor, äpplen och nektariner. Längst ner på listan, på plats 46, hittar vi avokado. Intressant är att grönkål, som så nyligen som 2018 låg på listan ”clean fifteen”, alltså de frukter och grönsaker som man hittat minst rester av bekämpningsmedel i, nu ligger på plats tre i ”dirty dozen”. Men det allra säkraste för den som minska exponeringen för bekämpningsmedel är att köpa ekologiskt odlade, importerade grödor.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Låga halter i svenskodlat

Här i Sverige finns ingen officiell lista över de mest besprutade svenska grödorna, men enligt Naturskyddsföreningen är potatis vår mest besprutade gröda. Enligt Livsmedelsverket, som regelbundet tar stickprov på såväl svenskodlade som importerade frukter och grönsaker, är de funna halterna vanligtvis mycket lägre än de gränsvärden som satts. Och de ämnen som exempelvis kan öka risken för cancer eller lagras i kroppen får inte användas i bekämpningsmedel inom EU, skriver myndigheten. I deras egna stickprovskontroller av jordgubbar under 2020 fanns inga prov med halter över det tillåtna gränsvärdet. Medelhalterna låg på 2-10 procent av gränsvärdena. I svenskodlade jordgubbar fanns det inga inga mätbara resthalter alls i 40 procent av proverna. Jordgubbar är också en gröda som är svår att odla ekologiskt, då de är känsliga för skadeinsekter, mögel och konkurrerande ogräs, som kan kräva växtskyddsmedel.

LÄS OCKSÅ: Laga billig och nyttig mat med kål

Annons

”Dirty dozen” – frukt och grönt med mest rester av bekämpningsmedel, globalt

1. Jordgubbar
2. Spenat
3. Grönkål och rucola
4. Nektarin
5. Äpple
6. Vindruva
7. Körsbär
8. Persika
9. Päron
10. Paprika och chilifrukter
11. Selleri
12. Tomater

LÄS OCKSÅ: 8 största gröna mattrenderna 2021

”Clean Fifteen” – de renaste frukterna och grönsakerna, globalt

1. Avokado
2. Majs
3. Ananas
4. Lök
5. Papaya
6. Ärtor (frysta)
7. Aubergine
8. Sparris
9. Broccoli
10. Vitkål
11. Kiwi
12. Blomkål
13. Champinjoner
14. Honungsmelon
15. Cantalopemelon

Av Carolina Eriksson

Källor: Environmental Working Group

Annons

Livsmedelsverket

Naturskyddsföreningens rapport om potatis

Annons