Att bananer är bland de mest besprutade livsmedlen som finns, och ett självklart ekologiskt val, är något som Kurera har skrivit om tidigare. Många bananplantager sprider ut mängder med bekämpningsmedel och de som arbetar på plantagen far illa. Ännu mer självklart att välja ekologiska bananer är det efter man har läst Testfaktas analys av nio sorters bananer.
87 procent av de bananer som säljs i Sverige idag är besprutade med kemiska bekämpningsmedel. Om man tillägger det faktum att svenskarna äter cirka 19 kilo bananer per år får man en hög konsumtion av kemikalier.
Gifter i fruktköttet
Rester av bekämpningsmedel mot insekter och svampangrepp hittades när Testfakta lät laboratoriet ALS Global Täby att analysera bananer. I vissa sorter hittades upp till sju olika gifter och de finns inte bara i skalet som många tror, även i fruktköttet tränger gifterna in. Fem av kemikalierna är systematiska, vilket innebär att de tas upp av växten och cirkulerar runt i växtdelarna.
– Provsvaren visar tydligt att det finns gifter i fruktköttet på flera av bananerna, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, till Testfakta.
Listat som cancerframkallande
Antalet bekämpningsmedel som används på bananplantagen har ökat på grund av att svampar och insekter blir resistenta. Flera av bekämpningsmedlen har i djurförsök med höga doser visat sig påverka levern. Ämnet imazalil som påträffats i bananerna är i USA listat som cancerframkallande.
Undvika cocktail-effekten
Om man utgår från EU:s gränsvärden kan ett litet barn, som väger runt tio kilo, äta drygt fyra bananer utan att det är farligt. Men känner man till lite om den så kallade ”cocktail-effekten” där man tittar på den sammanlagda mängden kemikalier som man utsätts för varje dag, så kan det vara ett gott skäl att välja ekologiskt. De ekologiska bananer som analyserats visar inget spår efter några bekämpningsmedel. Enligt Testfaktas beräkning kostar de i snitt fem kronor mer per kilo. Väljer du dessutom bananer som är Fair Trade-märkta så ser du till att arbetarna på plantagen får en dräglig tillvaro.
Av Malin Duvstedt
Källa: Testfakta och Naturskyddsföreningen