Annons

5 tips för en äggfri påsk

Under påsken äter vi av tradition mycket ägg. Men många väljer bort ägg av olika anledningar – därmed också på påskbordet. För den som vill fira en äggfri påsk finns en rad alternativ. Här listar vi några!

Redaktionen

6 april, 2023
5 tips för en äggfri påsk
Dela inlägget

Under påsken äter vi av tradition mycket ägg. Men många väljer bort ägg av olika anledningar – därmed också på påskbordet. För den som vill fira en äggfri påsk finns en rad alternativ. Här listar vi några!

Många väljer att undvika ägg och det finns olika anledningar till det, det kan vara av allergi, etiska skäl eller hälsoskäl. Men ägg kan lämna ett tomrum efter sig då det används till så mycket. I bakning används till exempel ofta ägg för att ge volym, och som bindemedel. Men det finns alternativ för den som vill byta ut äggen och det är enklare än vad många tror.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte äta ägg i påsk

5 alternativ till ägg!

Oavsett om det är för att binda ihop, få volym eller efterlikna själva äggsmaken finns det alternativ. Här bjuder vi på några tips på allt från bakverk och maränger till majonnäs och ”tofuröra”.

1.Till bakning – psylliumfröskal

Ägg används inom bakning för att ge volym och binda ihop. Det finns många olika knep för att ersätta ägg. Ett sätt är att använda fiberhusk som är gjort på pulvriserade psylliumfröskal, något som binder bakverk, pannkakor, bön-och linsbiffar bra. Det passar även utmärkt för bakning med glutenfria mjölsorter. Använd bakpulver, jäst eller bikarbonat för att få volym. Använd gärna bikarbonat vid bakning med syrliga ingredienser som till exempel lingon. Om det inte ingår några syrliga ingredienser i receptet går det utmärkt att använda vanligt bakpulver.

Annons

LÄS OCKSÅ: ”Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

2. Maränger – kikärtsspad

Visst går det att göra maränger utan att knäcka ett ägg, det gör man genom att byta ut äggvitorna mot kikärtsspad. 3 msk motsvarar ett ägg.

3.”Ägg(fri) röra”– tofu

Det går fint att göra en variant av äggröra på tofu. Till och med smaken av ägg går att efterlikna – en krydda som heter kala namaksalt skänker en äggig smak till rätten! Den som vill ta det ett steg längre kan köpa vegoägg som finns i särskilda veganbutiker. Kryddan kala namak finns i indiska, asiatiska eller helveganska butiker.

LÄS OCKSÅ: Vi handlar för dubbelt så mycket i påsk

4. Majonnäs – sojamjölk eller kikärtsspad

Att göra vegansk majonnäs är både enkelt och billigt. Allt som behövs är sojamjölk, olja samt lite senap, citron och en mixer. För äggsmak, tillsätt lite kala namak. Testa att pressa i en klyfta vitlök så blir det aioli. Även kikärtsspad kan användas för att göra majonnäs.

Annons

5. Stanning – tofu och växtgrädde

Med tofu och lite växtbaserad grädde kan du göra en stanning till en matpaj utan ägg. Använd 400 g extra fast tofu som du smular ner i 1 dl växtbaserad grädde. Och krydda med lite kala namak för den äggiga smaken, om du gillar det.

Se dock till att inte ha för vattniga ingredienser i pajen, och skippa växtgrädden om så är fallet, till exempel färsk tomat.

Av Carolina Eriksson

Källa: Välj vego/Djurens rätt

 

Annons