Annons

Ger mjölk starka ben? Varför är då benskörhet så vanligt?

Benskörhet (osteoporos) är vanligt i Sverige. Det är en sjukdom som drabbar varannan kvinna och var fjärde man över 50 år och den orsakar nästan 200 benbrott varje dag. Men varför är då benskörhet så vanlig bland oss svenskar - som dricker så mycket mjölk? Så här förebygger du sjukdomen.

Redaktionen

22 augusti, 2013
Ger mjölk starka ben? Varför är då benskörhet så vanligt?
Dela inlägget

Benskörhet (osteoporos) är vanligt i Sverige. Det är en sjukdom som drabbar varannan kvinna och var fjärde man över 50 år och den orsakar nästan 200 benbrott varje dag.
Men varför är då benskörhet så vanlig bland oss svenskar – som dricker så mycket mjölk?
Så här förebygger du sjukdomen.

Kalcium behövs för ett starkt skelett, det är sant. Men riktigt så enkelt är det inte. Många äldre svenskar har problem med benskörhet, det är en av våra vanligaste sjukdomar. En av orsakerna till att äldre människor drabbas av benskörhet är förmodligen långvarigt D-vitaminunderskott. På våra breddgrader står solen bara tillräckligt högt under några timmar runt lunchtid för att bilda D-vitamin i huden och förmågan att bilda vitaminet avtar med stigande ålder.

D-vitaminbrist
D-vitamin har stor betydelse för omsättning av kalcium då vitaminet behövs för att ta upp kalcium från tunntarmen. Har man D-vitaminbrist så sjunker upptaget och mängden kalcium i blodet minskar – kroppen ersätter det genom att ta från skelettet. Som barn kan man vid D-vitaminbrist få rakitis, ett mjukt och missformat skelett. Äldre drabbas av benskörhet.

Även magnesiumbrist är vanligt i Sverige
Ändå räcker det inte med D-vitamin och kalcium för att få ett starkt skelett. Mineralet magnesium bidrar till omvandling av D-vitamin till dess aktiva hormon. Magnesium reglerar transport, upptag och omsättning av kalk i benstommen. Högt intag av kalcium och D-vitamin minskar magnesiumupptaget. De flesta svenskar har brist på magnesium vilket alltså försvårar för kroppen att omsätta kalcium.

K-vitamin
Till sist hjälper vitamin K2 till att utvinna kalcium ur kärlen och föra in det i benmassan. Vitaminet kan troligen bidra till ökad bentäthet genom att hämma nedbrytningen och stimulera bildandet av ny benmassa. Dess gynnsamma effekt på kalkomsättningen i kroppen hjälper även till att motverka förkalkning av kärlen.

Annons

För att få ett starkt skelett rekommenderas följande tillskott
*
Magnesium som bidrar till omvandling av D-vitamin och omsättning av kalcium
* C-vitamin är bra för upptaget av kalcium från kosten.
* D-vitamin, 20–50µg, förbättrar upptaget av kalcium.
* Kalcium, intaget bör vara lika eller dubbelt så stort som intaget av magnesium.
* Vitamin K2, 200–500µg, hjälper kroppen att frakta kalcium ut till skelettet.

Förebygg benskörhet genom att
*
Motionera regelbundet. Fysisk aktivitet stärker benen samt musklerna och ger dig bättre balans vilket minskar risken för att du ska ramla.
* Ät bra kost med tillräckligt med kalcium, magnesium, C- och D-vitamin.
* Var ute i solen för att få en naturlig produktion av D-vitamin.
* Sluta röka
* Var sparsam med alkohol

Av Malin Duvstedt

Annons