Sommaren är runt hörnet och för många innebär det en efterlängtad avkoppling, kanske en paus från en diet, och unna sig att både äta och dricka allt som är så gott. Grillen tänds och såser och tillbehör dukas fram.
Att njuta av mat och äta i gott sällskap är en stor del av livet. Men vad vi äter påverkar förstås magen, särskilt om vi äter något som inte tillhör det vardagliga. Vårt matsmältningssystem är ett gigantiskt och ganska komplicerat maskineri med många olika processer som reagerar på det vi stoppar i oss.
Alla drabbas någon gång av magbesvär som gaser, smärtor, lös eller hård avföring. Hur man får magen att sluta krångla och vara nöjd är ett ämne som engagerar de flesta människor.
Vassle och bitterörter mot obalans i magen
För att hjälpa magen till balans kan man dricka en prebiotisk dryck som är gjort på ekologisk vassle. Vassle är den klara vätskan som avskiljs från mjölkens fasta delar vid osttillverkning och består av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer. Den innehåller också mycket L+ mjölksyra som ger näring till de goda tarmbakterierna
Drycken är renad och mjölksyrejäst med stöd från mjölksyrebakterien lactobacillus casei, som är ett samlingsnamn för flera grupper av bakterier och har den gemensamma egenskapen att de bildar mjölksyra när de förökar sig. Det finns många olika typer av mjölksyrabakterier och deras egenskaper skiljer sig åt.
Mjölksyra bildas vid den jäsningsprocess som startade när våra förfäder förvarade maten, oftast nedgrävd i marken, för att förlänga dess hållbarhet. Prebiotika är de fibrer som matsmältningssystemet inte klarar av att bryta ner och som stimulerar bildningen av de goda bakterierna som kallas probiotika, känd för att göra magen glad. Fermenterad vassle har använts i århundraden som en kurdryck, för dess goda inverkan på maghälsan, genom att till exempel motverka uppkomsten av svamp och skadliga bakterier.
Sätter igång tarmrörelserna
Det finns även andra knep att ta till mot tillfälligt magknip, uppkördhet och annan magohälsa, som till exempel bitterörter. De får vi generellt i oss för lite av i vardagen, särskilt i vår västerländska mat där de söta och salta smakerna oftast dominerar. Det gör att vi tenderar att äta för mycket vid varje måltid.
Bitterörter är växter som innehåller bitterämnen. Till exempel ruccola, kaffe, och grapefrukt, men även maskros, rölleka, rosenblad och malört innehåller bitterörter. De sätter igång tarmrörelserna som kan minska uppkördetskänslor och gaser i magen. Även levern och gallblåsan mår bra av bitterörter som kan tas som ett tillskott eller koka te av och dricka en stund före en måltid.
LÄS OCKSÅ: Symbiotika – löser dina magproblem
Vanliga orsaker till magproblem
Magproblem har alla människor till och från i livet och oftast ligger inget allvarligt bakom. De vanligaste orsakerna till symtom som magknip och gaser är stress eller att man ätit något man inte är van vid eller tål.
Mat som kan orsaka olika typer av magbesvär är till exempel rökt eller friterad mat, fet mat och starka kryddor. Även oregelbundna måltider kan ge besvär. För magens välmående är det viktigt att äta regelbundet och motionera i lagom dos, för att hålla tarmrörelsen i gång och på så sätt kan matsmältningen fungera mer effektivt. Att ladda kroppen med bra balans mellan sömn, kost och rörelse påverkar inte bara tarmbakterierna positivt utan stärker även immunförsvaret.
Men när du provat allt; ändrat din kost, matbeteende och livsstil, och ändå inte får bukt med dina magbesvär, då kan det vara värt att prova ett tillskott med vassle eller bitterörter. Allt för att kunna njuta av sommar och sol och smarrig mat i goda vänners lag.
Av Anne Haavisto
Vassle & bitterörter
Vassle är ett mjölkprotein som utvinns vid produktion av ost och består till största delen av vatten, proteiner och laktos (mjölksocker) och även en hel del vitaminer, mineraler och aminosyror. Studier har visat att aminosyror orsakar en mildare stegring av insulinfrisättningen, vilket ger en långvarigare mättnadskänsla. Vassle är lakto-vegetarisk, men inte vegansk.
Bitterörter är bland andra malört, maskros, rölleka och ringblomma. Andra örter som har liknande effekt men inte är lika bittra är fänkål, anis, kummin och kamomill. Man kan ta tillskott av bitterörter om man har gaser i magen, förstoppning eller kramper i gallgångarna. Bitterört heter det för att de innehåller bitterämnen. =