Annons
Annons

Symbiotika – löser dina magproblem

Idag har många problem med magen. Det finns en mängd olika sätt att komma tillrätta med magåkommor. Att ta en probiotisk produkt är ett sätt. Men alla bakteriestammar passar inte alla. Symbiotika däremot är en ny generation probiotika och dess effekt kan liknas vid tarmens eget ekosystem.

Redaktionen

15 april, 2024
Pleased cheerful Asian woman keeps hand on belly feels full after delicious dinner dressed casually stands thoughtful against blue background.
Dela inlägget

Varannan svensk uppger att de har eller har haft problem med magen. För vissa är problemen temporära och andra har dragits med svullnad, smärta och gasighet som i många år.  

Orsakerna till magbesvär är många. Vår livsstil påverkar det mesta. Stress, dålig sömn och brist på motion kan ge problem med magen, men det är kanske framförallt kosten som bidrar till att magproblem uppstår. 

Det finns förstår olika vägar att attackera magbesvär. Att börja med att byta ut mat som magen reagerar på är det första man tänker att man ska göra. Men om det går en tid och ingenting händer, vad gör man då?  

Probiotika och symbiotika 

Probiotika är en framkomlig väg. Tanken med probiotika är att de goda bakterierna ska nå tarmarna och där ska de stärka tarmens mikroflora. Problemet är att det finns en hel del stammar och hittar man inte rätt produkt så kan det ta sin tid innan magen börjar må bättre.  

När probiotika tas fram tillförs en mängd laboratorieframtagna laktobakterier. Dessa stabiliseras vanligtvis med maltodextrin.  

Symbiotika är det senaste inom kosttillskott för mag- och tarmhälsa. Det framställs genom fermentering av näringsrika örter. Symbiotika behöver inga stabiliseringsmedel eftersom goda bakterier skapas under naturliga förutsättningar där bakterierna lever i symbios. 

Tillskott med symbiotika berikas helt naturligt under jäsning med prebiotika, som är föda till bakterier, fibrer, enzymer, aminosyror samt kortkedjade fettsyror som kallas postbiotika. 

Symbiotika bidrar till en större bakteriell mångfald i tarmen och liknar tarmens eget ekosystem. Även matsmältningsenzymerna finns med i symbiotika. 

Uppblåsthet, IBS, läckande tarm och förstoppning kan bli bättre av symbiotika och ibland kan man helt bli av med problemen. 

Ofta kan magbesvär synas i ansiktet så en bonuseffekt av att tarmen hamnar i balans igen är att det syns på huden. En tarmflora i balans stärker också immunförsvaret och när man talar om tarmen så brukar man ibland kalla den för lillhjärnan eller hjärnan i magen. Med det menas att när tarmen inte mår bra signalerar den till vår ”stora” hjärna att den inte mår bra, och då mår vi själva inte bra. En tarm som länge varit i obalans kan till och med bidra till depression. 

LÄS OCKSÅ: Fyra saker du med ballongmage bör undvika

Forskning på frammarsch 

Det har pågått en intensiv forskning de senaste 20 åren för att försöka förstå hur tarmen fungerar. I tarmen finnsbland annat svampar, bakterier, parasiter och hormoner. När ekosystemet fungerar och är i balans – då mår vi bra och tvärtom – när något blir svagare eller ibland starkare då uppstår symtom som kramp, uppsvälldhet och värk. 

Idag äter vi mindre fermenterad mat jämfört med vad vi gjorde förr. Det är en av anledningarna till att magproblem uppstår.  Den främsta anledningen till att vi fermenterade maten förr var att det fanns få metoder att bevara mat och jäsning var en av de bästa teknikerna. Det vill säga, vi åt mer mat med probiotika och prebiotika och mat med fler näringsämnen.  

Forskare är idag överens om att fermentering ökar näringsvärdet i naturliga livsmedel och gör det lätt för kroppen att ta upp viktiga ämnen. 

Av Inger Palm

Fakta

Symbiotika 

  • Symbiotika kommer från ordet symbios, och innehåller en stor variation av bakteriestammar, prebiotika, matsmältningsenzymer och postbiotika.De goda bakterierna lever i symbios och anpassar sig till tarmfloran. Bakterierna överlever i magsäcken, koloniserar tarmen och din tarmflora.  
  • Enzymerna stödjer matsmältningen och upptaget av näringsämnen 
  • Postbiotika är ämnen som mikroberna producerar; som kortkedjiga fettsyror, enzymer, aminosyror, peptider och signalmolekyler. De bidrar till att stärka tarmbarriären och motverka inflammation. 
  • Bakterier kan dela sig ungefär en gång i kvarten om förhållandena är gynnsamma. Under ogynnsamma förhållanden tenderar de att gå in i vilofas eller att dö. 
  • Även om du lyckas att få i dig 100 miljarder bakterier, men dessa hamnar i en toxisk miljö i tarmen, tar det bara en timme för dem att försvinna. Därför är det inte mängden av bakterier i kosttillskott för tarmen man bör tänka på utan se helheten i tarmsystemet. 
  • Om en bakterie befinner sig i en stöttande miljö med rätt förutsättningar förökar den sig under 12 timmar till 64 miljarder bakterier. 
Annons
Annons