Glutenfria äpple- och kanelmuffins | Kurera.se

Foto: Therese Argus

Glutenfria äpple- och kanelmuffins

Fakta

Receptet är skapat av duktiga Therese Argus bakom bloggen Rawfoodfamiljen.se

Ett recept på äpple- och kanelmuffins med fullvärdigt protein.
Helt fria från gluten, ägg, mejeriprodukter, raffinerat socker och jäst - och dessutom oerhört goda.
Kan det bli bättre?

 

 

► Läs också: God och krämig avokado- och limeglass

Portioner: 10

Ingredienser

Torra ingredienser:
1 dl kikärtsmjöl
1,5 dl bovetemjöl
1 tsk bikarbonat
3-4 tsk xylitol (björksocker) – alternativt 3-4 tsk extra i den blöta ingrediensmixen.
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk äkta vanilj pulver
Börja med att blanda alla torra ingredienser noggrant i en bunke.

Blöta ingredienser:
3 dl vatten
1/2 dl linfrön
1 äpple
1/2 tsk salt
Mixa alla blöta ingredienser i en high speed blender tills det blir slätt. Blanda sedan ner detta i bunken med torra ingredienser. Rör runt till det blir en krämliknande konsistens.

Fyllning:
äppelbitar
halverade hasselnötter

Dadelkanelkräm:
12 dadlar
ca 1,1 dl vatten
3 tsk pressad citron
3 tsk kanel
nypa salt
Smaka av så det blir lagom sött för just dig

► Läs också: Raw chokladtårta med smak av banankola

Glutenfria äpple- och kanelmuffinsGlutenfria äpple- och kanelmuffins

Gör så här

Börja med att blanda alla torra ingredienser noggrant i en bunke.

Mixa sedan alla blöta ingredienser i en high speed blender tills det blir slätt.
Blanda ner detta i bunken med torra ingredienser. Rör runt till det blir en krämliknande konsistens.

När du gör dadelkanel-krämen är det bara att smaka av så det blir lagom sött för just dig.

► Läs också: Här är guiden till olika sorters mjöl

Glutenfria äpple- och kanelmuffins

Glutenfria äpple- och kanelmuffins i silikonformar steg 1

 

 

För att sedan skapa dina muffins gör du så här:
Ta en matsked av smeten och lägg i botten på muffinsformarna, cirka tio stycken (till muffinsen på bilden användes silikonformar). Lägg ner lite, typ tre klickar, av dadelkanel-krämen och sätt ner några äppelbitar.

Lägg på ytterligare en matsked av muffinssmeten och klicka ner en dutt av dadelkanel-krämen och swirla ut den med fingret. Lägg sedan på en äppelbit och lite halverade hasselnötter.
Grädda i ugnen cirka 10-15 minuter på 175 grader.
Kontrollera med en sticka, när den är torr är de klara.
Ta ut och lägg över en handduk medan de svalnar.

 

Fakta

Receptet är skapat av duktiga Therese Argus bakom bloggen Rawfoodfamiljen.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.