Våga testa en ny slags våffla på Våffeldagen! Dessa frestande chokladvåfflor är ett hälsosammare alternativ, bakade helt utan vitt socker och mjöl. Servera med en klick valfri grädde och en näve bär och njut!
Det här receptet kommer från ”Baka med frukt och grönt” (Bladh by Bladh) av Birgitta Höglund, en bok med smarriga recept som alla är glutenfria och utan vitt socker och istället tar till vara på den naturliga sötma och fylliga smak som finns i bär, frukt och grönsaker.
Ingredienser
Ca 4 st
2 små bananer
4 ägg
1⁄2 dl jordnötssmör
1⁄2 dl kakao
Ca 1⁄2 krm salt
2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet
Gör så här
Skär bananerna i mindre bitar. Mixa dem med övriga ingredienser till en slät smet, och smaka av så att den fått lagom sälta.
Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred sedan ut den mot kanterna med hjälp av sleven.
Grädda i 4–5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.
Värm våfflorna ca 1 minut på 175 ̊ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.
Birgitta Höglund tipsar!
- Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör.
- Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.
- Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.
LÄS OCKSÅ: Comfortfood deluxe: Våffelmackor med portabello och västerbottenost
Av Carolina Eriksson