Det här receptet är gjort på en glutenfri mjölmix som innehåller kassavamjöl, rismjöl, quinoa och xantangummi. Receptet innehåller dock vare sig nötter, ägg eller socker och passar därför de flesta, oavsett intoleranser.
Receptet är skapat av Kureras bloggare Mia Hagenmalm och är hämtat från hennes blogg ”Riktig mat och hälsa”.
”Jag gjorde bullarna med smör och vanlig mjölk, men det går absolut att byta ut mot mjölkfritt alternativ om man vill”, tipsar Mia.
Läs gärna vidare på Mias blogg för att ta del av hennes tankar och tips kring hur det är att baka med en glutenfri mjölmix och hur degen beter sig jämfört med ”vanlig” deg på vetemjöl.
Ca 16 st
Bulldeg:
1/2 paket (25 g) jäst för söta degar
2,5 dl kall mjölk
0,5 g saffran
1 dl Sukrin Melis
1 krm vaniljpulver
ca 12-13 dl Annas Basmix Baga
100 g rumsvarmt smör
1 krm salt
ägg till pensling (kan uteslutas)
Fyllning:
75 g smör
1/2 dl sukrin
1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Fyllning:
Vispa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen och låt stå i rumstemperatur.
Degen:
Smula ner jästen i den kalla mjölken och rör tills den helt är upplöst.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila en stund innan du bakar ut den.
Kavla ut degen ganska tunt på ett mjölat bakbord. Bred på smörfyllningen jämt över degen och rulla ihop den. Skär sedan lagom stora bullar och lägg på en plåt med ett bakplåtspapper eller i bullformar. Låt bullarna jäsa övertäckta med plastfilm och bakduk i ca 1,5 timmar. Sätt gärna in plåten i en avstängd ugn med ugnslampan tänd så det blir lagom varmt för jäsningen.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter.
LÄS OCKSÅ: Raw pepparkaksbollar till adventsmyset
(Foto: Mia Hagenmalm)