Är dubbeldoppad Magnum med karamell en av dina favoritglassar kommer det här receptet vara som ett eurekaögonblick.
Det var det i alla fall för receptmakaren Erika Frost.
Om den smakar som Magnum? Njae, men godare vågar hon påstå.
Det är ganska mycket ut och in i frysen men det är det värt, den totala arbetstiden är inte jättelång. Bara väntetiden, vilket kan vara ack så jobbigt.
Är du nötallergiker eller vill undvika cashewnötter kan du göra dessa med bananglass också. Det blir inte lika krämigt och den smälter snabbt, men det funkar.
Ta det här receptet och gör det till ditt. Gå loss, var kreativ, balla ur. Det blir fantastiskt.
Vegansk lyx
Det här receptet kommer från Erika Frosts väldigt aptitliga bok ”Rå matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott”.
Kuriosa: Erika Frost ligger även bakom restaurangen Open New Doors, i Bottnaryd och Göteborg.
Receptmakaren berättar att hon hittade sina glassformar på Panduro. De är gjorda av silikon, enkla att använda och resultatet blir snyggt.
► Läs också: Nyttig nässelglass
Fakta
Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott” (Norstedts förlag).
Portioner: 6
Ingredienser
Glass
2 dl cashewnötter, blötlagda
i 4–5 timmar
2 dl kokosgrädde – receptmakaren använder Santa Marias ekologiska
1/2 dl agave- eller lönnsirap
1/2 dl vatten
vaniljpulver
ev lite nötmjölk
Karamell
1–2 msk kokosolja
8 medjooldadlar, urkärnade
1 msk lönnsirap
vaniljpulver
1 nypa salt
Chokladöverdrag
1 dl kokosolja
1/2 dl lönnsirap
4 msk raw kakao
► Läs också: Vegansk choklad – med bara tre ingredienser
Gör så här
Glass
Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Mixa ingredienserna tills du har en mjukglasskonsistens. Är din mixer klen? Tillsätt lite mjölk av valfri sort för att stackaren inte ska haverera. Fördela glassen i formarna, i med pinne och frys i tre timmar.
Karamell
Smält oljan över ett vattenbad. Mixa olja, dadlar, sirap, vanilj och salt tills det är helt slätt.
Chokladöverdrag
Smält oljan över ett vattenbad och blanda olja, sirap och kakao till en slät konsistens.
Ta ut glassarna, ta dem ur sina formar och doppa i chokladen.
Lägg dem på en bricka eller tallrik med bakplåtspapper och låt dem ligga i frysen igen i fem, tio minuter.
Ta ut glassarna, klicka på karamell och stryk ut så den täcker chokladen. Lägg tillbaka glassarna på brickan eller tallriken och
låt ligga i frysen fem, tio minuter. Doppa dem en sista gång i chokladen och frys tills de stelnat.
Tips!
Skippa karamellen och smaksätt glassen med 1 shot espresso, 1 dl jordgubbar, 4–5 msk nötsmör eller 3–4 msk lucumapulver för variation.
► Läs också: Bekämpa sommarförkylningen – och stärk ditt immunförsvar
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!