Bakterier förknippar vi kanske med sjukdomar och elände. Men – faktum är att bakterier också är våra livsnödvändiga vänner. Inte minst när det gäller att ta hand om vår mat och se till att vi får ut all näring av den. Samtidigt hjälper bakterierna oss att hålla matsmältningssystemet i balans – och magbesvär på längre avstånd.
Här får du veta mer.
En bra balans i vår mag-tarmmiljö är viktigt. Härifrån styrs nämligen 75 procent av immunförsvaret – och därmed alltså vår hälsa.
Rubbas balansen finns risk för flera åkommor, bland annat att vi drabbas av besvär som ballongmage, orolig matsmältning, gaser, magknip eller en obehaglig uppblåst känsla. Det finns många faktorer som kan orsaka denna obalans, till exempel medicinering och stress. Men också när vi bryter våra matvanor och ”slarvar” med maten, eller äter mer och sådant som vi kanske normalt inte äter varje dag.
► Läs också: Bättre mage med probiotika
Lätt att balansen rubbas
Julbordets fröjder kan innebära en sådan störning. Fetare mat, mer mat, mat på udda tider – och så lite gott att dricka till detta. Trots att vårt matsmältningssystem normalt innehåller mer än ofattbara 100 000 miljarder flitiga bakterier, kan julens fröjder faktiskt rubba balansen och skapa problem.
Fryst mat och moderna konserveringsmedel slår ut bakteriekultur
En lösning är att ge kroppen lite extra bakterier i form av mjölksyrabakterier. Förr i tiden fick vi extra tillskott av dessa arbetande bakterier i form av syrad mat. Under flera tusen år var just ”syrad mat” den enda konserveringsmetoden man kände till. När frysboxen och moderna konserveringsmedel gjorde sitt intåg försvann detta naturliga, dagliga tillskott av levande bakteriekultur.
► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS
Olika miljöer kräver brett spektrum
Det är i tarmarna som bakteriefloran gör sitt viktiga arbete och skapar förutsättningar för balans och näringsupptag. Miljön skiftar dock beroende på var i tarmen bakterierna ska verka. Därför har naturen sett till att vissa bakterier trivs bäst i tunntarmens mycket sura miljö, medan andra fungerar bäst i mitten och några släkten i slutet av tarmsystemet, där miljön är neutral. Det krävs alltså ett brett spektrum av bakteriesläkten, så att hela tarmsystemet fungerar som det ska.
Tillskott motverkar besvär
Idag äter vi inte längre speciellt mycket ”syrad mat”. Men flera vetenskapliga studier har visat att om man ger ett balanserande tillskott av mjölksyrabakterier kan många vardagliga – men väl så obehagliga – magbesvär undvikas. Det finns till och med bakterietillskott med upp till 15 miljarder mjölksyrabakterier i en enda kapsel, och dessutom med ”bredspektrum”, alltså olika bakteriesläkten som fördelar ut sig i hela tarmsystemet. Det finns flera sorter av mjölksyrebakterier, eller probiotika som det också kallas. Några exempel på populära probiotikaprodukter med många olika bakteriestammar mjölksyrebakterier från Holistic, Alpha Plus och LactiPlus Forte från Baltex, varav den sistnämnda innehåller närmare 15 miljarder mjölksyrabakterier i en enda kapsel. Fråga gärna om fler råd i en hälsobutik.
► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan
Matsmältningsproblem vanligt i juletid
Man kan alltså hjälpa sitt matsmältningssystem en smula på traven med hjälp av levande mjölksyrabakterier. Med tanke på hur viktig vår matsmältning är för vårt välbefinnande kan det nog betraktas som en ganska enkel åtgärd. Inte minst i juletider – då man helst bara vill kunna äta mat och mysa med familjen utan jobbigt magtrubbel, eller hur?
Och vem vill ha problem i onödan liksom?
► Läs också: Kvinnor med ”goda” bakterier i brösten får mer sällan bröstcancer
Av Isabelle G Hedander
Källor: 1177 Vårdguiden, Wikipedia, Richard Coico, Geoffrey Sunshine, Eli Benjamini (2003). Immunology: a short course. New York: Wiley-Liss. ISBN 0-471-22689-0. * Health benefits of probiotics: are mixtures more effective than single strains? C. M. C. Chapman, G. R. Gibson, I. Rowland. European Journal of Nutrition, 2010.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!