Annons

Goda råd för din graviditet

När en kvinna får det glädjande beskedet att hon är gravid är det ofta många saker som snurrar i huvudet. Plötsligt blir hon mer medveten om vad hon stoppar i sig, vad hon smörjer in sin hud med och vad som finns i luften omkring henne. Här är Kureras guide till ett hälsosammare liv under graviditeten.

Redaktionen

18 mars, 2013
Goda råd för din graviditet
Dela inlägget

När en kvinna får det glädjande beskedet att hon är gravid är det ofta många saker som snurrar i huvudet. Plötsligt blir hon mer medveten om vad hon stoppar i sig, vad hon smörjer in sin hud med och vad som finns i luften omkring henne.
Här är Kureras guide till ett hälsosammare liv under graviditeten.

Under graviditeten behöver du mer näring, främst i form av vitaminer och mineraler. Det bästa är att få i sig dessa via näringstäta livsmedel. Men för många kan det vara svårt, då kan ett kosttillskott vara att rekommendera.

Risk för allergiska barn
Många av de barn som är sjuka, allergiska eller hyperaktiva har en mamma som var undernärd, sjuk eller stressad under graviditeten. Förstföderskor har ofta en större reserv av vitaminer och mineraler jämfört med de som föder barn för andra eller tredje gången. Men även förstföderskor kan med fördel ta ett kosttillskott för att inte minska på sina näringsreserver.

Läs också: Omega-3 under graviditeten motverkar överviktiga barn

P-piller urlakar kroppen
Om du har använt p-piller under en lång tid innan graviditeten så är också risken stor att du har ett mindre lager av B-vitaminer, folsyra, kalcium, fosfor, magnesium och zink.
Energibehovet ökar när du är gravid, men inte med så mycket som många tror. Under den första trimestern ökar det med cirka 85 kalorier per dag (vilket motsvarar en frukt), under andra trimestern med 290 kalorier per dag (ett matigt mellanmål), och under den tredje och sista trimestern med 480 kalorier per dag. Även behovet av proteiner ökar med 10-15 gram extra per dag från månad fyra.

Annons

10 kostråd för dig som är gravid

1. Ta folsyra redan i planeringsstadiet, och fortsätt att ta det till och med tolfte graviditetsveckan. Läs mer om folsyra här.
2. Ät gärna ekologiskt och KRAV-märkt.
3. Ofta kan kvinnans järnbehov under graviditeten inte täckas av kosten. Järn kan också behöva fyllas på efter födseln.
4. Extra viktigt är C-vitamin, D-vitamin samt järn, zink, magnesium och kalcium.
5. Ät bra fetter som avokado, fet fisk, rapsolja och olivolja. Du kan med fördel ta ett omega-3 tillskott då mycket av den fisk vi äter i dag inte har speciellt höga nivåer av omega-3. Omega-3 är bland annat bra för fostrets mentala utveckling.
6. Vissa fisksorter ska undvikas eller ätas mycket sällan. Kolla på Livsmedelsverkets hemsida för en utförlig lista, www.slv.se.
7. Ät fiberrikt, gärna råa grönsaker och frukter, för att förhindra förstoppning.
8. Undvik tomma kalorier så som godis och läsk. Minimera också intaget av vitt mjöl och salt.
9. Undvik att banta eller fasta under graviditeten. Din kropp behöver bygga upp extra fettreserver. Dessutom kan det leda till att miljögifter frigörs i din fettväv och överförs till fostret.
10. För mycket koffein ökar risken för missfall. Drick inte mer än tre koppar kaffe eller sex koppar svart te. Undvik också andra drycker som kan innehålla koffein. Välj istället vatten och örttéer.

Örttéer
I många generationer har gravida kvinnor druckit örtte för att underlätta sin graviditet och förlossning. Fråga gärna om råd i din hälsokostaffär då det finns en rad örtteer som kan hjälpa, men också för att du under den första trimestern ska vara extra försiktig, eftersom fostret då är som mest sårbart.

  • Hallonbladste används från vecka 35 och stärker bäckenet samt livmodern och förbereder kroppen för förlossningen.
  • Nässelte innehåller järn, klorofyll, vitaminer och mineralsalter.
  • Kamomill är ett lugnande te som du kan prova om du har svårt att sova.

Läs mer om örter och örttéer här.

Av Anja Lenner

Annons