Annons

Goda tarmbakterier räddar liv

”Operationen var lyckad – patienten dog.” Vi har väl alla hört det krassa skämtet. Det var tyvärr verkligheten för inte så länge sedan. Men det var innan forskarna upptäckte de goda bakteriernas roll för att skydda tarmen och därmed rädda patienterna från blodförgiftning och organkollaps. Goda tarmbakterier räddar helt enkelt liv!

Redaktionen

24 oktober, 2019
Goda tarmbakterier räddar liv
Dela inlägget

”Operationen var lyckad – patienten dog.”
Vi har väl alla hört det krassa skämtet. Det var tyvärr verkligheten för inte så länge sedan. Men det var innan forskarna upptäckte de goda bakteriernas roll för att skydda tarmen och därmed rädda patienterna från blodförgiftning och
organkollaps.
Goda tarmbakterier räddar helt enkelt liv!

Det är snart 30 år sedan som några kirurger i Lund ställde sig frågan varför så många patienter dog efter vad som ansågs vara lyckade operationer.

Det som förbryllade kirurgerna var att patienterna som dött av organkollaps orsakad av akut blodförgiftning hade fått stora mängder antibiotika, vilket borde ha räckt. Så småningom fann läkarna en gemensam nämnare hos dödsfallen. Det verkade som tarmen inte hade fått tillräckligt med näring och analyser visade att patienterna hade lidit av lokal näringsbrist både före och efter operationen.

LÄS OCKSÅ: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Stärka tarmen
Forskarna upptäckte också att den försvagade tarmväggen läcker ut inflammatoriska molekyler och skadliga bakterier i kroppen. Det här fick teamet av kirurger, näringsfysiologer och mikrobiologer i Lund att fundera på hur de skulle kunna stärka tarmen hos patienter inför en operation.

Annons

Lösningen var lika enkel som logisk: Genom att tillföra goda bakterier, probiotika, så skulle tarmen kunna fungera under svåra förhållanden som en operation. Men nu kom nästa problem. Det finns tusentals tarmbakterier – så vilken stam skulle man använda sig av? Och vad fungerade bäst för sjuka patienter?

Ett spännande arbete påbörjades där man tog tarmprover från både sjuka och friska personer. Kliniska försök visade till slut att mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v var den bakteriestam som var den allra bästa. Lundakirurgernas upptäckt ledde så småningom till den banbrytande idén att tillföra goda bakterier före och efter operationerna. Patienter som skulle opereras fick probiotika och efter den dagen överlevde fler patienter sina operationer. Experimentet blev en fullträff och räddade liv.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma

Unik mjölksyrabakterie
I samband med denna upptäckt startades företaget Probi, som blev en av pionjärerna inom probiotika-branschen. Deras forskninge resulterade så småningom i probiotikaprodukten Probi Mage.
Det finns mer bakterier i vårt tarmsystem än vad det finns celler i kroppen. I dag känner de flesta till att mjölksyrabakterier är oerhört viktiga för vår hälsa.

Men så sent som i början av 1990-talet var det inte alls lika välkänt att bristen på goda bakterier i tarmen faktiskt kan leda till döden under svåra förhållanden, som under en operation.

Annons

I dag, snart 30 år senare, har ett 50-tal studier genomförts på denna speciella bakteriestam, som besitter unika hälsofrämjande egenskaper. LP299V är en robust bakterie som överlever passagen genom den sura miljön i magsäcken och har förmåga att stanna kvar och klara sig i både i tunntarm och tjocktarm. På plats i tarmsystemet bidrar den till en miljö som gynnar ökad mångfald i hela bakteriefloran. Tarmen kan läka och återfå sin normala funktion och på så sätt stärker vi vårt immunförsvar och håller oss friska.

LÄS OCKSÅ: Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”

Tränger undan elaka bakterier
Niklas Larsson är kemist och har tillsammans med kollegan Titti Niskanen ansvarat för forskningen på Probi Mage i Sverige. Han förklarar:

Kemist Niklas Larsson

– Tänk dig en regnskog där alla arter lever i symbios. Om symbiosen störs, till exempel om mindre önskvärda bakterier får ett övertag, så kan det leda till att mångfalden minskar, vilket i sin tur kan leda till ohälsa.

Specifikt för LP299V är den väldigt speciella egenskapen att den kan binda sig till en receptor i tarmen. Det är det inte alla mjölksyrabakterier som kan. LP299V binder till den så kallade mannosreceptorn. Många potentiellt elaka bakterier, som till exempel e-coli binder sig också till mannos – men LP299V har förmågan att blockera de elaka bakteriernas möjlighet att få fäste på tarmen.
– De sjukdomsalstrande bakterierna trängs därmed undan och får svårare att föröka sig. Mjölksyrabakterien får därmed tarmen att må bättre, vilket ökar det allmänna välbefinnandet, förklarar Niklas Larsson.

LÄS OCKSÅ: 22 positiva effekter av probiotika

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden
Vår tarmvägg är känslig. Den består av ett enkellager av epitelceller och en ohälsosam eller stressad tarmvägg kan kopplas till olika sjukdomstillstånd. När tarmen inte längre är tät börjar den läcka och då kan oönskade bakterier och andra otrevliga ämnen passera från tarmen in i blodet, vilket leder till inflammatoriska tillstånd i kroppen som kan göra oss sjuka. Genom att stärka de goda tarmbakterierna blir tarmens väggar tätare och de dåliga bakterierna släpps inte igenom.

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden. Niklas Larsson berättar att vetenskapliga studier visar att den speciella bakteriestammen, LP299V, är effektiv mot problem som svullen mage, smärta, diarré, förstoppning och oregelbunden avföring.

I samband med en antibiotikabehandling eller under resor utomlands kan det vara en fördel att ta tillskottet. Det är bra att känna till att det kan ta en till två veckor innan effekten märks, men därefter brukar effekten öka för att sedan stabilisera sig.

LÄS OCKSÅ: Henrik Ennart: “Din lycka går via magen”

Autoimmuna sjukdomar
Det talas mycket om immunförsvaret och om att stress, sömnbrist och dåliga matvanor skapar ohälsa, så hur kan ett tillskott med mjölksyrabakterier påverka immunsystemet?
– Immunförsvaret påverkas av vårt moderna sätt att leva. Det finns en tydlig koppling mellan immunförsvarets funktion och tarmfloran, inte bara lokalt i tarmen utan även systemiskt då det gäller hur vi hanterar vanliga virusinfektioner som förkylningar och influensa. Utvalda probiotiska bakterier kan stärka immunförsvaret.
– Just nu pågår mycket spännande forskning kring hur mikrofloran och bakterier kan påverka risken för att utveckla autoimmuna sjukdomar som bland annat diabetes, MS och glutenintolerans, säger Niklas Larsson.

Av Inger Palm

Källor: Lactobacillus plantarum 299v improves symptoms of irritable bowel syndrome, A controlled, double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome, Alteration of intestinal microflora is associated with reduction in abdominal bloating and pain in patients with irritable bowel syndrome, Survival of Lactobacillus plantarum DSM 9843 (299v), and effect on the short-chain fatty acid content of faeces after ingestion of a rose-hip drink with fermented oats.

Fakta

Probi mage

Probi mage lindrar mag- och tarm-besvär som IBS, ballongmage, gasbildning och magknip.
Lp299v medverkar också till:

Tränger bort onda bakterier.

Stärker tarmen och underlättar tarmens arbete.

Stimulerar tillväxten av goda
bakterier.

Ger näring åt tarmen.

Sänker inflammationsmarkörer.

Minskar läckage av gifter och
endotoxiner.

Annons