Domen har fallit – med överlägset flest röster blev det gräddsubstitutet Alpro Cuisine soya vispbar som utsågs till ”vinnare” i årets upplaga av antipriset Årets matbluff. Totalt medverkade 19 100 personer till att rösta fram pristagaren.
Resultatet visar att väldigt många uppenbarligen känner sig lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara i ett pressmeddelande.
”Tillverkad av högkvalitativ soja”
Alpro beskriver själv på sin hemsida produkten som ”En läcker växtbaserad variant till vispgrädde, speciellt framtagen för desserter. Tillverkad av högkvalitativa sojabönor.” skriver SVT Nyheter.
LÄS OCKSÅ: Utbrett fusk med honung
Består till en fjärdedel av palmolja
Men trots att det vegetabiliska gräddalternativet har ”soja” i namnet innehåller den endast två procent av råvaran. Som jämförelse innehåller Alpros egna sojadrycker fyra gånger så mycket sojabönor. Den huvudsakliga råvaran i sojavispen är istället palmolja, som utgör hela 25 procent av innehållet. Palmoljan ifrågasätts bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller det. Något Björn Bernhardson tror bidrog till att Alpros sojavisp fick så många röster.
LÄS OCKSÅ: Skärpt lagstiftning kring matfusk – ska kunna ge fängelsestraff
Vann med stor marginal
Närmare hälften av de totalt 19 100 rösterna föll på sojavispen. På andra plats kom Skånemejerier med sin Bara yoghurt frukt & bär följd av Pågens Brioche hamburgerbröd.
Röstresultat
• Alpro Cuisine soya vispbar (9 416)
• Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb (3 431)
• Pågen Brioche hamburgerbröd (3 270)
• Rå Blåbär pressad råsaft (2 019)
Antal röster i parantes
Av redaktionen