Det är insidan som räknas. Men hur och av vad förpackningen är tillverkad spelar minst lika stor roll för miljön. Kurera har tittat närmare på de ekologiska hudvårdsföretagens förpackningar.
Ekologisk hudvård och skönhet blomstrar. Under förra året ökade försäljningen med drygt 22 procent. Det var branschorganisationen NOC Sweden i samarbete med Business Sweden som gjorde undersökningen som var den första i sitt slag, därför vet man inte hur mycket försäljningen av ekologiska produkter för hud och skönhet vuxit över tid.
Förpackningen är också viktig
Både certifierade och icke-certifierade varumärken kan bli medlemmar i NOC Sweden. Certifierar gör istället organisationerna Ecocert och Natrue. Vissa märken väljer att avstå certifieringen eftersom den i sig innebär en kostnad för varumärket. Alla talar om innehållet i burkar och flaskor – men hur är det med förpackningarna?
Ny design och nytt material
Dr Sannas har just genomfört en redesign av sin ganska nya serie hudvård och med den övergått till förpackningar som är tillverkade av 100 procent återvunnen plast, som kan sedan återvinnas igen för att produceras till nya förpackningar.
– Vi har ändå sedan starten letat efter så miljömedvetna förpackningar som möjligt, säger Daniel Ehdin på Dr Sannas. Det går att hitta medvetna producenter, runt om i världen, men det motverkar sitt syfte om vi skulle ha beställt förpackningar från en annan världsdel, eftersom en lång transport då behöver vägas in. Så vi höll på i över ett år med dialog med olika europeiska producenter. Vi hittade förvånansvärt få lämpliga producenter som har möjlighet att producera flaskor i 100 procent återvunnen plast.
LÄS OCKSÅ: Ekologisk hudvård på frammarch – ökar stort
100 procent återvunnen plast
Den stora utmaningen har enligt Daniel Ehdin varit att som en mindre aktör få ett företag att ställa om produktionen för bara Dr Sannas produkter.
– Eftersom vi har flera olika storlekar var det också svårt att hitta någon som kunde tillverka alla. Efter slutdialoger med producenter i England och Tyskland lyckades vi i samarbete med ett svenskt företag att lösa så att ett företag kunde tillverka alla våra flaskor i 100 procent återvunnen plast.
– Vi vill såklart att fler tar efter och om någon läser detta, konkurrent eller kollega i branschen, och vill ställa om till 100 procent återvunnen plast får de gärna kontakta oss så delar vi gärna med oss av våra erfarenheter och tips.
LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin uppdaterar manualen för människan
Bildar vattenånga vid förbränning
Även Rosenserien hör till de hudvårdsproducenter som har stort fokus på miljön.
– Vi använder bara 100 procent återvunnen plast till våra förpackningar och som sedan återvinns igen, säger Carina Swartz, VD på Rosenserien. Vi använder HDPE-plast som är den bästa. Om konsumenten av misstag slänger plastförpackningen i vanliga soporna och den förbränns så blir det bara vattenånga av förpackningen.
LÄS OCKSÅ: Maria Åkerberg bygger frisk hud på naturlig väg
Undviker tunga material
Rosenserien följer Svanens kriterier vad gäller förpackningar för att försäkra sig om att de använder det bästa på marknaden ur miljösynpunkt, och undviker glasförpackningar som är tunga att skicka och därigenom bidrar till mer miljöpåverkan när lastbilarna ska frakta dem.
– Vi har också miljömärkta etiketter med vattentryck för att inte belasta miljön och undviker ytterkartonger som är en riktig miljöbov helt i onödan, säger Carina Swartz.
Hur vi som konsumenter handskas med förpackningarna när de väl är tomma kan inte producenterna ta ansvar för – det måste vi göra. Ingen kan göra allt – men alla kan göra något.
Maria Torshall
Porträttfoto av Daniel Ehdin: Therese Eriksson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!