Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.
När Viktväktarnas Sifo-undersökning om hur bra det gick att hålla nyårslöften om en bättre livsstil som ska resultera i en viktnedgång blev resultatet en aning nedslående. Två av tre svenskar ville gå ner i vikt varav över hälften av dessa hade en önskan om att gå ner mellan två och tio kilo. Orsaken till dessa önskemål var bättre hälsa. Men att gå ner i vikt var inte det stora problemet. Fyra av fem hade lyckats tidigare. Den tråkiga nyheten var att bara en av fem lyckades behålla den nya vikten i max ett halvår. Kvinnor var dock bättre än män att hålla vikten.
LÄS OCKSÅ: Så minskar du fettet runt midjan
Hittade ingen metod som passade
Karin Nileskog som är kost- och utbildningsansvarig på Viktväktarna har sett att den svåraste biten för deras deltagare är att behålla sin viktnedgång. Hon säger:
– När du väl har nått målvikten är det lätt att motivationen dalar och att de gamla vanorna kommer tillbaka. Hälsa är inte ett tidsbegränsat projekt. Det gäller att försöka hitta en livsstil som håller livet ut – för att du vill och mår bra av det.
Deras undersökning visade att bantarna inte lyckats hitta en metod som passade dem, och när de valde viktminskningsmetod ville de ha en diet med så få förbud som möjligt. Något som tilltalade var att ha en lista på mat att förhålla sig till.
LÄS OCKSÅ: Ägg bra för både blodfetter och midjemått
Livsstilsförändringar
En rapport från Lifes Hälsobarometer visade att en majoritet av svenskarna regelbundet slarvar med kosten. En av fem slarvade flera gånger i veckan anledningen till det var stress i vardagen och brist på motivation. Det var bara en av tio som aldrig slarvade med kosten. Rapporten visade att olika beroende på ålder. Bland yngre människor är stress i vardagen det som ställer till problem och för de över 65 år är brist på inspiration huvudorsaken.
Hälsoföretaget Yogobe som bedriver träning online uppmanar förstås till mer fysisk aktivitet för att motverka stressrelaterad psykisk ohälsa och stillasittande. Yogobe ger fem konkreta tips för att möjliggöra att nyårslöften om ett sundare år ska lyckas. Studier visar att det krävs en hållbar intention och konkreta verktyg för att göra en livsstilsförändring som håller på sikt.
LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med dina nyårslöften
Här kommer Yogobes tips, som har stöd i forskningen, för att du ska lyckas:
- Identifiera din intention. Inom yogatraditionen pratas det om vikten av att ha en intention för att skapa förändring. Du själv, inte andra, ska formulera intentionen. Om den är viktig för dig, kommer det att bli lättare med motivationen och uthålligheten.
- Gör en genomförandeplan. För att dina nyårslöften inte ska stanna vid en intention, gör en konkret plan för hur du ska etablera nya vanor och för att förhindra att det gamla vanor tar över.
- Upprepa ditt nya beteende. Hälsoeffekter av att ändra sina vanor tar tid. Det är därför en god idé att hitta belöningar som samverkar med din intention. Kortsiktiga yttre belöningar, som en bulle eller en chokladbit efter fysisk aktivitet, kan istället motverka din inre motivation.
- Koppla ditt nya beteende till nya signaler. När en ny vana ska konkurrera ut en gammal behöver du vara konsekvent i början och hitta nya signaler eller koppla goda vanor till de gamla. Istället för att doften till ditt kaffe är kopplad till en kaka, så kan du hellre ta en frukt till kaffet. När du gjort det tillräckligt många gånger tänker du inte längre på kakan när du känner doften av kaffe, utan på frukten.
- Omge dig med människor som stöttar din intention. Om din inre motivation är att hålla dina nyårslöften tryter, se till att umgås med människor som bidrar med yttre förväntningar. Om ditt mål till exempel är att bli starkare, träna i grupp med andra som har samma mål.
Av Inger Palm
Källa: Viktväktarna och Yogobe.