Annons
Annons

Halvtid: Hur gick det att bryta de gamla vanorna?

Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med Onlinecoachen Jacob Hellberg som driver Workoutonline under 18 veckor. Varje måndag kommer en rapport om vad veckan handlat om. Vecka 9; halvtid. Så här har det gått.

Inger Palm

8 maj, 2023
Halvtid: Hur gick det att bryta de gamla vanorna?
Dela inlägget

Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med Onlinecoachen Jacob Hellberg som driver Workoutonline under 18 veckor. Varje måndag kommer en rapport om vad veckan handlat om. Vecka 9; halvtid. Så här har det gått.

Programmet som jag följer är ett kost- och träningsschema på 18 veckor. Jacob har designat det efter mina önskemål, och mitt mål var att komma tillbaka i bra kostvanor, hitta tillbaka till bra träningsrutiner passar min kropp och mitt liv. I det ingick även att jag ville bli av med stressövervikt, som jag uppskattade låg på runt tio kilo.

Jag fick ett dagligt träningsprogram som jag kör hemma med gummiband hemma på vardagsrumsmattan. Det tar 18–20 minuter, består av 8 övningar som körs tre varav.

Kostschemat är uppbyggt på tre måltider‚ frukost, lunch och middag och sammanlagt ligger det på ungefär 500 kalorier mindre än vad min dagliga förbrukning är.

Efter nio veckor, halv tiden, är jag förvånad över att det gått så bra. Jag har varit förkyld, haft vinterkräksjukan och missat träningspass. Men jag har kunnat hålla kostschemat, vilket gjort att jag lyckats hålla viktmålet och minskat med fem kilo.

LÄS OCKSÅ: Så minskar du din biologiska ålder

Att bryta vanor

Det tar tid att bryta en dålig vana. En del säger att det tar minst en månad, andra två – hur tänker du?

Jacob Hellberg

– Det är väldigt individuellt vad man kan förvänta sig, och det är inte tiden i sig som är avgörande utan det är frekvensen och hur ofta vi upprepar ett beteende som är viktigt. Ju mer vi gör något desto starkare blir det vi gör. Det blir också enklare, förklarar Jacob.

Själv var jag väldigt inspirerad i början och tyckte att det var lätt och enkelt. Första motgången kom när jag blev sjuk, och då var motigt att komma tillbaka.

– En ovana eller vana kanske aldrig försvinner om det är något vi gjort länge. Det har mycket med vår självbild att göra, och vi hur vi ser på oss själva. Vill vi förändra så måste vi göra det på en djup nivå, säger Jacob och fortsätter:

– Jag ser på mig själv som en hälsosam, aktiv och sund människa, och det återspeglar sig i vad jag gör. Jag går till gymmet varje morgon och jag fattar medvetna beslut om mig själv.

LÄS OCKSÅ: Går det att träna bort gäddhänget?

Hjärnan gillar inte förändringar

I en av de första videomeddelande Jacob skickade förklarade han att det är bättre att göra en eller två övningar än ingen alls, för det är vägen mot nya vanor.

– Jag går till gymmet varje morgon, förutom om jag är sjuk förstås, men jag går dit och kör mitt pass. Det lättast sättet är att börja göra nya saker är att göra dem varje dag. Hjärnan tycker inte om förändringar. Det kräver kraft att skapa nya rutiner. Att gå på autopilot är lättare. Men vet man bara om detta så kan man fatta nya beslut varje dag mot bättre och hälsosammare vanor.

Av Inger Palm

Klicka på länkarna nedan och läs de tidigare artiklarna:

Onlinecoachen som jobbar med kropp och själ

Vecka 1: 18 veckor med kostupplägg och träningsprogram

Vecka 2: Aldrig hungrig och många goda recept

Vecka 3: ”Bra sömn betyder mycket för både viktminskning och muskelbyggande”

Vecka 4: Träning och förkylning – går det ihop? Onlinecoachen svarar

Vecka 5: Onlinecoachen: “Det ska du göra om du tappar motivation”

Vecka 6: Onlinecoachen: ”Så ska du tänka om du skadar dig”

Vecka 7: Jacob: ”Var inte rädd för högtider – det finns bra sätt att möta utmaningarna”

Vecka 8: Hur bra kan huden dra ihop sig efter en viktnedgång?

Nästa vecka: Är det sant att ämnesomsättning går ner när vi blir äldre?

Annons
Annons