Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna framför dator och telefon

Hemmajobbandet har gjort oss passiva – men vi planerar för nystart

Att jobba hemma har inneburit mer fritid eftersom resor till och från jobbet tar mycket tid i anspråk. Men trots mer tid tränar tre av tio svenskar mindre. Det visar en undersökning gjord i de nordiska länderna. Dock verkar det som om vi planerar för träning när eller om livet återgår till det normala igen.

När 4096 tillfrågades om sina motionsvanor sedan de börjat arbeta hemma blev svaren både väntade och oväntade. Det visade sig att tre av tio svenskar äter mer och tränar mindre i samband med att de jobbar hemma och är mer inomhus. Men samtidigt har en majoritet av svenskarna gjort planer för sin träning när samhället återgår till det normala.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

En del tränar mer
En hel del svenskar anser sig däremot förbättrat sina kost- och träningsvanor som en följd av mer hemmatid. Lite drygt tre av tio menar att de tränar mer än tidigare, och två av tio anser att det äter sundare. Men denna kategori människor är i huvudsak de som redan innan hade en sund och aktiv livsstil. De som tidigare föredrog soffan före motionsspåret eller gymmet har blivit ännu mer passiva.

25 procent av oss uppger att de unnar sig lite mer bekvämlighet i sin nya situation, som exempelvis ett glas vin eller snacks under kvällen. En av tio hade tyvärr börjat hetsäta, vilket tyder på oro över situationen.

LÄS OCKSÅ: “Man måste hitta balansen mellan träning, mat och resten av livet”

Saknar att träna i grupp
Hälften av alla svenskar menar att de ska träna oftare, träna på nya tider eller gå på fler promenader när livet återgår till det normala igen. En av fyra vill dessutom börja laga mer hälsosam mat. Många uppger att de i framtiden vill äta frukost oftare, men också träna med bekanta de inte har tränat med tidigare.

När deltagarna fick svara på frågor angående digital träning verkar det som om denna form kommer att stanna av.

Bara fem procent menar att de vill träna digitalt när livet återgår till de normala. Bland de över 34 år var det bara tre procent som planerade för digitalträning. Troligen saknar de flesta social kontakt och att träna i grupp. Att ha någon eller några att träna med kan betyda allt för motivationen.

 

LÄS OCKSÅ: ”Behåll” hjärnan med träning

Det här vill svenskar förbättra när livet blir mer normalt igen:
1: Gå på fler promenader     – 30 procent
2: Träna oftare                     – 28 procent
3: Laga bättre kost                – 20 procent
4: Äta mer nyttiga snacks      – 9 procent
5: Äta mer nyttig frukost       – 8 procent

Av Inger Palm

Om undersökningen: Den genomfördes i maj 2020 av YouGov för Herbalife Nutrition. Den är genomförd inom de nordiska länderna med ett representativt urval i åldrarna 18 till 74 år. Undersökningen syftar till att avslöja attityder och vanor i samband med motion och kost. 4096 personer deltog.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.