Ingredienser ca 6-8 portioner ( om du väljer att ha till en förrätt räcker den till ca 10 port).
ca 2 kg pumpa/ Butternut
1 liten riven Zucchini
2 st finhackad gul lök
4 st finhackade vitlöksklyftor
ca 4 cm färsk riven ingefära
7 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk
2 1/2 st ekologisk grönsaksbuljongtärning
saft och skal av 1 st lime
1 st pepparfrukt
1/2 dl färsk hackad koriander
2 msk kokosolja med smak
ev salt och peppar
färsk persilja eller riven morot för garnering
Gör så här
Ta fram en yxa eller motorsåg, för pumpa är seg att skära i! Själv ville jag inte störa mina grannar så sent, så jag använde en vanlig kökskniv.
Skala pumpan, kärna ur den, och skär i bitar (spara kärnorna).
Kärna ur pepparfrukten och finhacka den.
Fräs lök, vitlök, pepparfrukt och koriander i kokosolja.
Rör hela tiden så att det inte blir bränt, annars är det risk för att löken smakar beskt.
Häll på vattnet, vinet och tillsätt buljongtärningar och koka upp. Lägg ner bitar av pumpan. Låt koka i ca 15 minuter eller till pumpan är mjuk.
Tillsätt kokosmjölken och smaka av med lime och limeskal och ev salt och peppar.
Häll ner den rivna zucchinin och låt soppan få ett snabbt uppkok.
Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan.
Rosta pumpakärnorna i en torr, het stekpanna.
Toppa soppan med rostade pumpakärnor och färsk persilja eller riven morot.
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.