Hudvård börjar på tallriken.
Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.
Som kroppens största organ och skyltfönster för insidan, är det förvånande att det först är på senare år som vi på allvar börjat prata om sambandet mellan mat och hud. Det menar skönhetsjournalisten Maria Ahlgren som är aktuell med boken ”Destination Beautyfood” och som själv älskar att matcha sin yttre och inre hudvård.
LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden
Maten en del av hudvårdsrutinen
Enligt henne är det självklart att se på maten som en del av hudvårdsrutinen.
– Här i västvärldens var kopplingen mellan inre och yttre mående fram tills nyligen okänd mark för de flesta. I Asien har man länge haft en mer holistisk syn på hälsa och skönhet, och hur alla enheter i kroppen hör samman.
LÄS OCKSÅ: AHA, BHA och PHA-syra – välj rätt syra för din hud
En kräm som löser ”allt”
Många ser fortfarande förbi livsstilens betydelse för huden, och vill istället ha ett serum eller en kräm som löser “allt”.
– Visst kan man få effekt på kort sikt, men långsiktigt är vad vi matar insidan med minst lika viktigt.
För det vi lägger på tallriken påverkar vår hud på en rad olika sätt. Bland annat genom att dämpa inflammatoriska tillstånd, stimulera cellernas energikraftverk och stimulera kollagen.
– Det finns även studier på att kosten kan påverka huden på DNA-nivå. Forskningen på tarmhälsan och mikrobiomet är också intressant, särskilt för personer med hudsjukdomar som psoriasis, eksem och akne. Att stärka immunförsvaret genom att stärka tarmfloran har stor betydelse för hela kroppen, inklusive huden.
LÄS OCKSÅ: “Probiotisk hudvård revolutionerar vår syn på huden”
Solen den värsta hudboven
Kan vi stötta hudens försvar mot yttre skönhetssabotörer, som UV-strålning och föroreningspartiklar, och boosta viktiga reparationsprocesser så får vi långsiktiga effekter som enstaka serum inte kan ge, hävdar Maria Ahlgren och tillägger att solen är den i särklass värsta hudboven. Förutom att vara farlig så orsakar solen ungefär 80 procent av hudens åldrande. Till viss del går det att motverka solskador inifrån med livsmedel rika på betakaroten, det orange eller gula färgämnet i bland annat morötter, sötpotatis och mango, och lykopen, det röda färgämnet som främst finns i tomater. Däremot är solskyddsfaktor det bästa antiage-medel vi har från utsidan, poängterar hon.
– Många nöjer sig med den låga solskyddsfaktor som finns i dagkrämen eller foundationkrämen, men det är inte tillräckligt. Minst spf 30 varje dag är ett måste i min bok. På sommaren måste vi dessutom fylla på solskyddet varannan timme eller efter bad. Det är den bästa livförsäkring du kan ge din hud.
LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen
Fungerar som en fuktkräm från insidan
Listan på råvaror som fungerar som beauty food är lång – men bland annat alger, avokado, grönkål och ingefära är riktiga hejare att boosta huden på olika sätt.
– Alger är fyllt av beautyboostande spårmineraler och har ett högt innehåll av jod som påverkar ämnesomsättningen. Avokado fungerar som en fuktkräm för insidan, grönkål stärker blodkärlen och ser till att blodcirkulationen tutar på som den ska och ingefäran fungerar läkande för huden och tros kunna lindra inflammatoriska tillstånd som rodnad och aknebekymmer.
Av Tina Harr
Maria Ahlgren
Ålder: 40
Bor: Lägenhet på Gärdet i Stockholm
Gör: Journalist och kokboksförfattare
Familj: Man och dotter på 10 år
Så mår jag bra: När jag får skriva, reflektera och skapa utan avbrott för möten som tar mer energi än de ger! Den insikten har blivit tydlig under corona-tiden. Att springa är också viktigt för mig. Då rensar jag tankarna och får luft i huvudet.