hair-salon-coloring-picture-

Hur miljömedveten är din frisör?

Frisörsalonger slänger cirka 650 ton aluminium rakt ner i soporna per år - något som istället borde återvinnas.
Nu lanseras en ny guide som ska hjälpa frisörer att bli mer miljövänliga.

Enligt en brittisk undersökning byter kvinnor frisyr 150 gånger under en livstid.
Men hur miljövänliga är produkterna som frisörerna använder - och hur återvinns dem?
I dagsläget finns flera restprodukter på frisörsalonger som kan vara skadliga för både hälsan och för miljön, som aluminiumtuber, sprayflaskor och folie, som kan vara riktiga miljöbovar om de inte sorteras rätt.

Läs också: Din frisörs hälsa kan vara i fara

 

Miljömedvetenheten ökar
Men miljömedvetenheten ökar ständigt hos konsumenterna.
Enligt en SIFO-undersökning som bransch- och arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna har initierat, anser nästan 80 procent av de kvinnliga kunderna (51 procent av de manliga) att det är mycket viktigt att frisörsalongen man klipper sig hos jobbar aktivt med hållbarhet och har en uppdaterad miljöpolicy.

Läs också: Skadar ditt jobb hälsan?

Lanserar en ny guide
För att underlätta för frisörsalongerna att bli mer miljövänliga lanserar nu Frisörföretagarna tillsammans med Stena Recycling och Björn Axén en guide, där salongerna får hjälp att hantera aluminium som förpackningar och sprayflaskor och farligt avfall, som permanentvätskor, färgavfall och färgrester.

Som exempel kan energianvändningen minska med 95 procent bara genom att återvinna aluminium, jämfört med att tillverka nytt material.
Har du koll på om din frisör följer råden?
Här är några av dem:

• Metall/aluminiumtuber sorteras som metallförpackning
För att kunna återvinna metalltuben behöver den vara helt tom. Därefter kan du sortera den som metallförpackning i ditt vanliga soprum.

• Aluminiumfolie sorteras som metallförpackning
Knyckla ihop den använda folien till en hård boll för att minimera plats. Folien sorteras som metallförpackning i ditt soprum.

 

• Permanentvätskor sorteras som farligt avfall
Rester av permanentvätskor samt utgångna permanentvätskor samlar du ihop i ett mindre emballage, gärna i sin originalförpackning, i väntan på att den hämtas tillsammans med korrekt emballage.

• Färgavfall i metall/aluminiumtuber sorteras som farligt avfall
Om du har färgrester kvar i någon förpackning, pressar du ut dessa i ett mindre emballage för farligt avfall, som sedan hämtas.

Källa: Frisörföretagarna

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

 

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

 

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.