Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

hair-salon-coloring-picture-

Hur miljömedveten är din frisör?

Frisörsalonger slänger cirka 650 ton aluminium rakt ner i soporna per år - något som istället borde återvinnas.
Nu lanseras en ny guide som ska hjälpa frisörer att bli mer miljövänliga.

Enligt en brittisk undersökning byter kvinnor frisyr 150 gånger under en livstid.
Men hur miljövänliga är produkterna som frisörerna använder - och hur återvinns dem?
I dagsläget finns flera restprodukter på frisörsalonger som kan vara skadliga för både hälsan och för miljön, som aluminiumtuber, sprayflaskor och folie, som kan vara riktiga miljöbovar om de inte sorteras rätt.

Läs också: Din frisörs hälsa kan vara i fara

 

Miljömedvetenheten ökar
Men miljömedvetenheten ökar ständigt hos konsumenterna.
Enligt en SIFO-undersökning som bransch- och arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna har initierat, anser nästan 80 procent av de kvinnliga kunderna (51 procent av de manliga) att det är mycket viktigt att frisörsalongen man klipper sig hos jobbar aktivt med hållbarhet och har en uppdaterad miljöpolicy.

Läs också: Skadar ditt jobb hälsan?

Lanserar en ny guide
För att underlätta för frisörsalongerna att bli mer miljövänliga lanserar nu Frisörföretagarna tillsammans med Stena Recycling och Björn Axén en guide, där salongerna får hjälp att hantera aluminium som förpackningar och sprayflaskor och farligt avfall, som permanentvätskor, färgavfall och färgrester.

Som exempel kan energianvändningen minska med 95 procent bara genom att återvinna aluminium, jämfört med att tillverka nytt material.
Har du koll på om din frisör följer råden?
Här är några av dem:

• Metall/aluminiumtuber sorteras som metallförpackning
För att kunna återvinna metalltuben behöver den vara helt tom. Därefter kan du sortera den som metallförpackning i ditt vanliga soprum.

• Aluminiumfolie sorteras som metallförpackning
Knyckla ihop den använda folien till en hård boll för att minimera plats. Folien sorteras som metallförpackning i ditt soprum.

 

• Permanentvätskor sorteras som farligt avfall
Rester av permanentvätskor samt utgångna permanentvätskor samlar du ihop i ett mindre emballage, gärna i sin originalförpackning, i väntan på att den hämtas tillsammans med korrekt emballage.

• Färgavfall i metall/aluminiumtuber sorteras som farligt avfall
Om du har färgrester kvar i någon förpackning, pressar du ut dessa i ett mindre emballage för farligt avfall, som sedan hämtas.

Källa: Frisörföretagarna

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.